Skip to content

Heemkundevereniging Nederweert over Molen de Korenbloem Ospel

Redactie
14 november 2019 | 15:00

Advertentie

Dinsdag 19 november om 20:00 uur in Zaal Centraal, Kerkstraat 59 in Nederweert. De geschiedenis van de molen en haar molenaars…..door Henk Hermans.

Op 18 augustus is uitvoerig aandacht besteed aan het 150 jarig bestaan van de molen. In het kader van “van boer tot bakker” werd uitgebeeld welke belangrijke rol de molen speelde in het proces om te komen tot brood. Veel organisaties die betrokken zijn bij molens of het vak van molenaars waren aanwezig. Tijd dus voor de Heemkunde Vereniging Nederweert om uitvoerig stil te staan bij de geschiedenis van de molen.

Historie
Dus in 1869 is de molen gebouwd en wel door Peter Jan Caris. Hiermee was in die tijd een bedrag gemoeid van ongeveer 4000 tot 5000 gulden (nog los van de molenaarswoning die ook enkele duizenden guldens kostte). Voor dit bedrag kun je ook een grote (of 2 kleine) boerderijen kopen. Wat was de achtergrond van Peter Jan Caris dat hij een molen kon bouwen? Was hij getrouwd met een rijke vrouw? Dit was Geertrudis Laemen van de “Tiswienerte meulen”. Dit gold ook voor de latere molenaars, Geel Dalemans en Antoon Weekers en Andrees Veugen.

Henk Hermans
Henk Hermans zal in zijn lezing ingaan op de geschiedenis van de molen en de veranderingen die er in de loop van de tijd zijn geweest. Daarnaast zal hij uitvoerig ingaan op de molenaarsfamilies. Waar kwamen ze vandaan, op welke molens zijn ze nog meer actief geweest en waar zijn ze gebleven? Het belooft weer een interessante avond te worden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie