Filmdocumentaire Peter Crins en Peter Hermans
Woensdag 15 november 1944 is de dag dat Leveroy wordt bevrijd. Een dag die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Daarom zal exact 75 jaar later op vrijdag 15 november 2019 in zaal Pestoeërskoel in Leveroy de filmdocumentaire ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ van Peter Crins en Peter Hermans worden vertoond. Fanfare Concordia Leveroy organiseert deze avond, waarop tevens nog twee andere korte films van Peter Crins worden vertoond: ‘Weert weliswaar bevrijd’ en ‘Truthahn’ die uitstekend aansluiten bij deze film en de gebeurtenissen in onze regio in historisch perspectief plaatsen. Kaartjes kosten €10,- en zijn in Leveroy te koop bij Bakkerij Küster, zaal Pestoeërskoel en café Oad Leivere. Ze zijn ook online te bestellen via filmdeportatie@gmail.com De zaal gaat open om 19.00 uur en de film begint om 20.00 uur (vrije plaatskeuze).
De film ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ is dialect gesproken en Nederlands ondertiteld. Voorafgaand aan deze filmdocumentaire van 55 minuten wordt in een proloog van 10 minuten de oorzaak van de deportatie en de voortgang van de bevrijding geduid: In de herfst van 1944 wordt Midden- en Noord-Limburg voor vele weken frontgebied. Met uniek beeldmateriaal wordt verteld in welke situatie men hier dan verzeild is geraakt. De proloog schetst de oorzaak van de deporaties die plaatsvinden en de voortgang van de bevrijding van West-Europa tot in Limburg. De terugkeer van de gedeporteerde dwangarbeiders uit Duitsland vormt de afsluiting.
Hevige gevechten
Leveroy werd 75 jaar geleden bevrijd, maar het achterland werd gedurende 6 weken frontgebied: gedeeltelijk Nederweert en Nederweert-Eind tot aan de Maas. Daar vonden naast hevige gevechten ook grootscheepse razzia’s en deportaties plaats. Door toevallige omstandigheden trokken de Duitsers zich aan de Kelperbrug terug achter Het Kanaal Wessem-Nederweert in plaats van achter de Zuid-Willemsvaart.
Ooggetuigen
Vijf ooggetuigen uit Limburg vertellen hun persoonlijke verhalen over de deportaties en de bevrijding. Deze spelen zich af op de westelijke Maasoever tussen Venray en Wessem en vervolgens in Nazi-Duitsland. Decennialang heeft deze generatie verteld over de oorlog en het blijkt dan bijna altijd over de frontperiode met zijn gevolgen te gaan. Degenen over wiens hoofden het strijdgewoel heen raasde, werden aan veel beproevingen blootgesteld. Dat dit nog altijd emoties oproept wordt in ‘Deportatie in het zicht van de bevrijding’ duidelijk. Tegengestelde karakters en ervaringen staan naast elkaar en dat geeft het verhaal spanning en maakt het representatief voor het hele gebied. Mede door deze invalshoek is dit een authentiek document geworden. Naast deze film en de proloog worden deze avond nog 2 korte films vertoond van Peter Crins: ‘Weert weliswaar bevrijd’: De bevrijding van Weert terwijl Leveroy nog 6 weken frontgebied bleef en ‘Truthahn’: De luchtoorlog boven onze regio.
Nieuwe film Peter Crins
Peter Crins zal de avond openen en een korte toelichting geven op hetgeen getoond gaat worden. Daarnaast zal hij al een tipje van de sluiter oplichten van zijn nieuwe film ‘Aber der Kirche passiert nichts’ die boordevol nieuw beeldmateriaal zal zitten op basis van vele nieuwe feiten en wetenswaardigheden die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. Deze film gaat op 5 mei 2020 in première in de H. Barbarakerk in Leveroy. Wil je als eerste op de hoogte blijven, stuur dan een email naar: derkirche@gmail.com
Ter info
Deze filmvertoning wordt georganiseerd door Fanfare Concordia. De drie films hebben hele andere onderwerpen dan het Bevrijdingsconcert dat de fanfare hield op 2 november jongstleden.
Kaartjes voor deze avond op vrijdag 15 november om 20.00 uur in zaal Pestoeërskoel in Leveroy kosten €10,- en zijn in Leveroy te koop bij Bakkerij Küster, zaal Pestoeërskoel, café Oad Leivere. Ze zijn ook online te bestellen via filmdeportatie@gmail.com De zaal gaat open om 19.00 uur en de film begint om 20.00 uur (vrije plaatskeuze).
Er zijn nog geen reacties geplaatst.