Skip to content

Een hond als Nederweerter oorlogsheld

Redactie
3 november 2019 | 10:00

Advertentie

De Nederlandse hond Conan was afgelopen week even wereldnieuws. Hij was betrokken bij de uitschakeling van IS-kopstuk Abu Bakr al-Baghdadi bij de oorlog in Syrië. Vijfenzeventig jaar geleden was een andere hond groot nieuws, bij de bevrijding van Nederweert.

Heldendom
De bevrijding van Nederweert in de herfst van 1944 was moeizaam en langdurig. Met name in Ospel waren de verwoestingen en verliezen enorm. Te midden van al die ellende was er ook heldendom. Zo kreeg zuster Regina Esser na de oorlog de prestigieuze internationale Florence Nightingale-medaille voor haar hulp onder zware omstandigheden aan militaire en burgerslachtoffers in Nederweert.

Sheepdog
Een andere beroemde held uit die tijd was de Britse explosievenhond Ricky, een kruising tussen een bordercollie en een Old english Sheepdog. In de tweede wereldoorlog werden honden als Ricky ingezet bij het opsporen van explosieven. Dit vanwege het feit dat de nieuwe mijnen die de Duitsers gebruikten, niet meer van metaal waren gemaakt en dus ook niet meer met een metaaldetector konden worden opgespoord. 

Gewond
Ricky was als mijnenspeurhond uiterst succesvol, maar op 3 december 1944 ging het fout. Een van de mijnen langs de oevers van de Noordervaart in Nederweert ontplofte waardoor Ricky gewond aan zijn kop raakte. Ondanks alles bleef Ricky uiterst kalm, waardoor hij niemand in gevaar bracht. Ook zijn begeleider raakte gewond. Ricky handelde zoals hem was geleerd, volgde het spoor terug door het mijnenveld, haalde hulp en wees die de weg naar zijn gewonde begeleider. 

Onderscheiden
Ricky is een van de 26 honden die na de oorlog werden onderscheiden met de Dickin-medaille, zeg maar het Victoria Cross voor dieren. De tekst op de keerzijde van de medaille luidt: “Ricky” / 21st. Army Group. / Nederweert / December. 1944. / A.F.C.M. No. 1206. / D.M. No. 47. De heldhaftige hond stierf in 1953 en kreeg een eervol graf op het dierenkerkhof Ilford Animal Cemetery in Engeland.

Mijnen
De foto met het bordje ‘Mines in verges’ (mijnen in bermen) is gemaakt op de oever van de Noordervaart in Nederweert. Collectie Stichting Geschiedschrijving Nederweert. 

Alfons Bruekers

Bronnen: wikipedia, cibipet.nl, archief Stichting Geschiedschrijving Nederweert en andere bronnen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie