Skip to content

‘Tabaksmaffia’ | Grote sigarettenfabriek ontmanteld in Stramproy

Redactie
28 oktober 2019 | 17:21

Advertentie

Foto: @FIOD

De FIOD en de douane hebben maandag in Stramproy, gemeente Weert, een inval gedaan in een bedrijfspand in verband met een onderzoek naar een internationale bende die zeker voor 100 miljoen euro aan illegale sigaretten hebben geproduceerd en verhandeld. De fabriek is aangetroffen in stallen van een voormalig agrarisch bedrijf. Hier werden grote hoeveelheden tabak en machines aangetroffen voor de productie van illegale sigaretten.

Namaaksigaretten van bestaande merken
Bert Langerak, directeur Opsporing FIOD: “In de illegale fabriek in Stramproy hebben we namaaksigaretten van bestaande sigarettenmerken aangetroffen. De afzet hiervan verloopt via allerlei kanalen. Dat gebeurt bij sportverenigingen, in de horeca, in de 24-uurs supermarkten, uit de kofferbak en via websites.” Hoeveel illegale sigaretten er in beslag zijn genomen is op dit moment nog niet bekend.

Vandaag zijn op18 plaatsen doorzoekingen in Nederland gedaan door de FIOD en de douane. Er zijn 4 woningen doorzocht en 14 bedrijfspanden en loodsen in Brunssum, Heerlen, Landgraaf, Vaals, Stramproy, Zoetermeer, Wanroij, Dieren en de gemeenten Leudal, Peel en Maas en Kerkrade.. Internationaal zijn er nog op 11 andere plaatsen in, vooral Europa, bedrijfslocaties onderzocht. De tabak kwam volgens de directeur Opsporing FIOD voornamelijk uit Italië. “Vanmorgen trof men een draaiende sigarettenfabriek aan. Hier werden sigaretten gemaakt van bestaande merken“. De FIOD-baas waarschuwt, in een interview met 1Limburg, voor het gebruik van illegale sigaretten. “Dat roken slecht is voor je gezondheid is algemeen bekend. Maar in illegale sigaretten zit vaak nog meer rommel.”

https://twitter.com/FIOD/status/1188860732143742976

‘Tabaksmaffia’
Ook in Roggel, Eygelshoven en Brunssum zouden invallen gedaan zijn. Bij de invallen zijn totaal inmiddels 18 personen aangehouden. Volgens de FIOD zou de bende in Nederland, Tsjechië, België, Cyprus, Italië, Roemenië en Verenigd Koninkrijk opereren. Vermoedelijk komt de ‘tabaksmaffia’ onder meer uit Nederland. Er is al meer dan 600.000 kilo aan tabak verhandeld volgens de FIOD. Dat betekent dat de staat al ruim 67 miljoen aan accijnzen heeft misgelopen. Bij de actie zijn 150 mensen van de FIOD ingezet en 80 medewerkers van de douane.

Vier hoofdverdachten
De FIOD heeft vier hoofdverdachten aangehouden in een onderzoek naar een internationaal opererende criminele organisatie die zich vermoedelijk bezig heeft gehouden met de invoer, bewerking, opslag van- en de handel in tabak. Het gaat om vier mannen van 56, 45, 51 en 55 jaar uit Vaals, Polen, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Zij worden verdacht van accijnsfraude, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Er werden 14 medeverdachten aangehouden. Negen van hen zijn aangehouden bij een illegale sigarettenfabriek in Stramproy die vermoedelijk bevoorraad werd door de organisatie van de hoofdverdachten. Daarnaast zijn drie personen in de directe nabijheid van een opslaglocatie voor tabak en machines aangehouden in Eygelshoven en twee in de omgeving van de luchthaven Eindhoven.

Er is beslag gelegd op een grote hoeveelheid merkvervalste sigaretten, blanks voor de productie van pakjes, machines voor de verwerking van tabak en voor de productie van sigaretten, vier heftrucks, naar schatting zo’n 45.000 kg tabak met een accijnsnadeel van ongeveer 4,7 miljoen euro, contant geld in verschillende valuta met een waarde van ongeveer 44.000 euro, creditcards, verschillende bankrekeningen, een ongeopende kluis en een zeer waardevolle personenauto. Daarnaast is beslag gelegd op een groot aantal data dragers, mobiele telefoons en administratie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie