Skip to content

Gerard Geboers toont ‘Drama in ’t Ommels Eindje’

Redactie
27 oktober 2019 | 16:00

Advertentie

Staatsbosbeheer organiseert dit najaar een aantal lezingen in het Buitencentrum De Pelen. Het thema is ‘75-jaar bevrijding van de Peel’. Op zondag 3 november toont Gerard Geboers de documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’.

Ooggetuigen vertellen hun verhaal
De bevrijding van Ommel ging met felle strijd gepaard. In de documentaire ‘Drama in ’t Ommels Eindje’ vertellen ooggetuigen hun indrukwekkende verhaal. Nabestaanden van de zwaar getroffen families Klaus en Michiels en buren kijken terug op het drama dat op 22 september 1944 in Ommel plaatsvond. Vier kinderen van de familie Klaus en zes van de familie Michiels verloren het leven. Voor moeder Michiels was dit verlies niet te dragen, zij overleed enkele weken later.

In 2017 zette een niet geheel toevallige opmerking van overlevende Martien Klaus Gerard Geboers aan tot het vastleggen van deze geschiedenis. Hij deed dit in samenwerking met drie studenten van het Sint Lucas college in Eindhoven. Dora Boerekamps-Michiels en Martien Klaus, hoofrolspelers in de documentaire kwamen op 22 september jongstleden, 75 jaar na dato, aan het woord in het NOS programma ‘Market Garden’. Dezelfde dag is op de plek van het drama een monument opgericht op initiatief van de dorpsraad van Ommel.

Oorlog in en rondom De Groote Peel
Al ruim tien jaar houdt Astenaar Gerard Geboers zich bezig met de oorlog in de Peel. Hij heeft twee boeken gepubliceerd en twee documentaires geproduceerd. In 2012 verscheen zijn boek over de onderduikers in de kampen op Hoogenbergen en Dennenlust op Moorsel onder de titel ‘Zij woonden een jaar in een bos’. In 2016 kwam ‘Een bommenwerper crashte in de Groote Peel…’ uit. Een tweetalig boekje (NL/Eng) over de op 22 juni 1943 binnen de grenzen van De Groote Peel neergeschoten Avro Lancaster EE198. Vanwege zijn interesse en omdat hij het belangrijk vindt dat de het verhaal van de oorlog wordt overgeleverd, heeft hij een paar jaar geleden de overleggroep ‘Oorlog rond de Groote Peel’ in het leven geroepen.

Nog meer lezingen i.h.k.v. 75-jaar bevrijding
Op zondag 10 november vertelt Jan Wijdemans over ‘Landmijnen in en rond De Groote Peel’. De lezing op zondag 24 november wordt wederom verzorgd door Gerard Geboers. Het onderwerp is ‘Tussen den Hemel en Het Eeuwig Leven’.

Informatie en reserveren
Er zijn telkens twee identieke lezingen op een middag; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel.

Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie