Skip to content

Gemeenteraad behandelt begroting op 5 november

Redactie
21 oktober 2019 | 14:00

Advertentie

Pile of euro currency banknotes background

De programmabegroting 2020-2023 is de tweede begroting die de gemeente Nederweert in deze raadsperiode presenteert. Op diverse terreinen vloeien oud en nieuw beleid daarin automatisch in elkaar over. Het vorig jaar gesloten coalitieakkoord ‘Samen, Duurzaam, Verbinden’ kent natuurlijk verschillen en nieuwe accenten. Deze accenten zijn zoveel mogelijk verwerkt in de nieuwe begroting die een gezond financieel beeld laat zien.

Stabiliteit, evenwicht en diversiteit
Nederweert is een stabiele gemeente met een organisatie die in evenwicht is. Bestuurlijke en ambtelijke veranderingen zijn redelijk soepel opgevangen. In regionaal verband is de gemeente Nederweert een betrokken en op samenwerking gerichte partner. Dit alles met een gezonde diversiteit aan meningen binnen de gemeenteraad. Ze denken namelijk niet over alle grote, belangrijke onderwerpen hetzelfde. Ondanks de politieke verscheidenheid is er respect voor elkaars meningen. Iedere keer proberen de raadsleden en het college elkaar met argumenten te overtuigen.

Raadswerkgroep
Het politieke debat vindt meer en meer plaats tussen raadsfracties. Vanuit de raad is een werkgroep geformeerd die nieuwe voorstellen gaat doen over de manier van vergaderen. Ze willen de betrokkenheid van de inwoners hierbij vergroten. Het is belangrijk om hier snel conclusies te trekken, omdat een geplande verbouwing van onder andere onze raadzaal hier op wacht. Ze zien de uitkomsten daarom graag rond de jaarwisseling tegemoet.

Voortgang grote projecten
De gemeente Nederweert gaat door met de in gang gezette grote projecten, bijvoorbeeld het centrumplan. Zodra het bestemmingsplan definitief is, start de uitvoering. Wat betreft de verbetering van de verbinding N275-N266 adviseerde de gemeenteraad op 9 juli 2019 aan Provinciale Staten om voor het nieuwe alternatief te kiezen. Dat gaat uit van verbeteringen van de bestaande kruispunten en wegen en de aanleg van een snelfietsroute. Als Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten dit jaar een besluit nemen over het voorkeursalternatief, kan in 2020 de uitwerking van het verkeerskundige ontwerp starten.

Mobiliteit
Via een interactief traject en met inbreng van burgers, deskundigen en betrokkenen, is ook een nieuwe visie op mobiliteit in de maak. De visie moet tot een uitvoeringsprogramma leiden. In deze begroting maken we budget vrij voor mobiliteit waarmee ze stappen kunnen maken op het gebied van veiligheid, leefbaarheid en bereikbaarheid.

Duurzaamheid en omgevingsvisie
Het onderwerp duurzaamheid geven ze steeds meer aandacht. In 2020 stellen ze onder andere een warmteplan op. Het plan brengt in kaart wat het betekent als de gemeente van het aardgas afgaat. Ook de omgevingsvisie is de komende jaren een groot overkoepelend onderwerp. Het is hét thema waar de belangen van economie en gezondheid elkaar raken. Een enorme uitdaging voor iedereen: burgers, ondernemers en politiek Nederweert. Bij de begroting 2021 en verder worden hiervoor de benodigde budgetten vrijgemaakt.

Toerisme, recreatie, economie
Ze hebben in deze begroting financiële middelen opgenomen voor de vertaling van de visie Recreatie en toerisme Midden-Limburg. Dat doen ze op de maat van Nederweert. Voorheen kenden ze vaak incidentele bijdragen toe aan initiatieven die bijdragen aan het versterken van het economisch klimaat. Nu maken ze structureel ruimte vrij voor deze belangrijke sector voor Nederweert.

Armoedebestrijding, Bengele Beweegt/de Uitwijck
Binnen het beleidsveld Armoedebestrijding brengen ze, waar mogelijk, bestaande rechten van de inwoners nog beter onder de aandacht. Ook ontwikkelen ze nieuwe initiatieven die bijdragen aan armoedebestrijding. Tot slot starten ze in deze begroting, na veelvuldig overleg met betrokkenen, met het project Bengele Beweegt/de Uitwijck. De eerste fase staat in het teken van de ‘basis op orde’ krijgen. Vervolgstappen zetten ze samen met de initiatiefnemers, gebruikers en de raad.

Sociaal domein
Goede zorg voor de burgers is het uitgangspunt van het sociaal beleid van de gemeente Nederweert. Maar het Rijk stelt minder geld beschikbaar en de kosten stijgen. Waar ze de eerste jaren nog een positief saldo hadden, is er nu sprake van tekorten. En dan vooral op het terrein van de jeugdzorg. Komend jaar onderzoeken ze de mogelijkheden om bij dit beleidsveld de aanpassingen in beeld te brengen om binnen de financiële kaders te blijven.

Financiële gezonde huishouding
Met deze begroting hopen ze een verdere stap te zetten naar een gezonde, leefbare en betrokken samenleving. Een relatief lage belastingdruk, een gezonde financiële huishouding zonder leningen en een prima weerstandvermogen. Dat is en blijft het motto voor Nederweert. Met tot slot een blijvend positief perspectief voor nieuwe noodzakelijk geachte investeringen.

Begroting in één oogopslag
Om je een indruk te geven van de inkomsten en uitgaven, is er een Begroting In Eén Oogopslag (BIEO) gemaakt. Een duidelijk overzicht waarop je kunt zien waar de belangrijkste budgetten naartoe gaan.

Begrotingsbehandeling
Iedereen is van harte welkom om bij de begrotingsbehandeling op dinsdag 5 november aanwezig te zijn. De vergadering begint om 17.00 uur in de raadzaal. De conceptbegroting is hieronder te downloaden.

Download hier de Conceptbegroting van de Gemeente Nederweert 2020.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie