Skip to content

Activiteitenprogramma oktober Buitencentrum De Pelen / Nationaal Park De Groote Peel

Redactie
29 september 2019 | 16:00

Advertentie

Foto Marijke Vaes-Schroën: Meerbaansblaak in Nationaal Park De Groote Peel

Grootouder Kleinkind Natuurmiddag  in De Groote Peel
Op zondag 6 oktober verwent Staatsbosbeheer opa’s, oma’s en hun kleinkinderen met een actieve en gezellige middag in De Groote Peel. Tijdens de Grootouder Kleinkind Natuurmiddag ga je samen de natuur ontdekken, samen lekker creatief aan de slag en samen luisteren naar een superleuk optreden van kinderband Reintje & haar Voskes. Peelgidsen zorgen voor de begeleiding. Na afloop broodjes bakken bij de vuurkorf. De activiteit start om 14.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. De voorstelling start om 16.00 uur en duurt tot ongeveer 16.45 uur. Deelname kost € 7,50 per volwassene en € 5,- per kind. Reserveren via: www.staatsbosbeheer.nl/grootouderkindpelen Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen of neem contact op met het Buitencentrum via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497. 

Volle maan Heksenverhalenavond in De Groote Peel
Op zaterdag 12 oktober is het volle maan! Hoogtij voor de heksen die vanavond in de Peel tot leven komen. In ieder geval in de verhalen van de vertellers van Verve. Dat wordt dus genieten (en griezelen) van een ‘Heksenverhalenavond’ in Nationaal Park De Groote Peel. Een onvergetelijke ervaring! Na afloop een drankje in de Peelboerderij. Deelname is € 10,- voor volwassenen en € 7,50 per kind, inclusief een drankje. Groepjes van max. 15 deelnemers per keer en geschikt voor deelnemers vanaf 7 jaar.  Starten om 19.30 – 19.45 – 20.00 – 20.15 – en 20.30 uur bij de ingang van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel.  Vooraf online reserveren via: www.staatsbosbeheer.nl/verhalenpelen Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen of neem contact op met het Buitencentrum via: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch: 0495 – 641 497. 

Herfstfeest op het Kabouterpad in De Groote Peel
Het is Herfst en daarom vieren de kabouters op zondag 13 oktober een ‘Herfstfeest op het Kabouterpad’ in De Groote Peel! Voor Kleuterkabouters die het Kabouterpad lopen zijn er dan leuke extra’s zoals een vertelkabouter, knutselen en natuurlijk is er iets lekkers. Deelname kost € 5,- per kind, (groot)ouders hoeven niet te betalen. Starten tussen 11.00 en 14.30 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Reserveren hoeft niet. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl  of 0495 – 641 497. 

Spannende Spinnen in Nationaal Park de Groote Peel
Op maandag 14 oktober houdt Staatsbosbeheer een Peel Ontdektocht ‘Spannende Spinnen’ in De Groote Peel. Spinnen eng? Vergeet het maar, als je meedoet met deze spinnentocht ontdek je dat spinnen reuze interessante en nuttige dieren zijn. En misschien durf jij wel een spin over je hand te laten lopen! De tocht start om 11.00 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per volwassene en € 3,50 per kind. Aanmelden via: www.staatsbosbeheer.nl/peelontdektochten Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Paddenstoelentocht in Nationaal Park de Groote Peel
Op dinsdag 15 oktober houdt Staatsbosbeheer een Peel Ontdektocht Paddenstoelen in De Groote Peel. Ze schieten uit de grond… paddenstoelen! En in De Groote Peel kom je ze overal tegen. Ga mee op zoek en ontdek de verschillende soorten. Een Peelgids vertelt bijzonderheden. De tocht start om 11.00 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per volwassene en € 3,50 per kind. Aanmelden via: www.staatsbosbeheer.nl/peelontdektochten Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Spannende Spinnen in Nationaal Park de Groote Peel
Op woensdag 16 oktober houdt Staatsbosbeheer een Peel Ontdektocht ‘Spannende Spinnen’ in De Groote Peel. Spinnen eng? Vergeet het maar, als je meedoet met deze spinnentocht ontdek je dat spinnen reuze interessante en nuttige dieren zijn. En misschien durf jij wel een spin over je hand te laten lopen! De tocht start om 11.00 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per volwassene en € 3,50 per kind. Aanmelden via: www.staatsbosbeheer.nl/peelontdektochten Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Paddenstoelentocht in Nationaal Park de Groote Peel
Op donderdag 17 oktober houdt Staatsbosbeheer een Peel Ontdektocht Paddenstoelen in De Groote Peel. Ze schieten uit de grond… paddenstoelen! En in De Groote Peel kom je ze overal tegen. Ga mee op zoek en ontdek de verschillende soorten. Een Peelgids vertelt bijzonderheden. De tocht start om 11.00 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per volwassene en € 3,50 per kind. Aanmelden via: www.staatsbosbeheer.nl/peelontdektochten Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Spannende Spinnen in Nationaal Park de Groote Peel
Op vrijdag 18 oktober houdt Staatsbosbeheer een Peel Ontdektocht ‘Spannende Spinnen’ in De Groote Peel. Spinnen eng? Vergeet het maar, als je meedoet met deze spinnentocht ontdek je dat spinnen reuze interessante en nuttige dieren zijn. En misschien durf jij wel een spin over je hand te laten lopen! De tocht start om 11.00 uur bij de balie van het Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospel. Deelname kost € 5,- per volwassene en € 3,50 per kind. Aanmelden via: www.staatsbosbeheer.nl/peelontdektochten Voor informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Verrassende Veentocht  in Nationaal Park De Groote Peel
Staatsbosbeheer organiseert elke laatste zondag van de maand een Verrassende Veentocht in Nationaal Park De Groote Peel. Zo ook op zondag 27 oktober. De route is 8 kilometer lang en de excursie duurt ongeveer 2,5 uur., maar wélke route de Peelgids loopt, dát is een verrassing. Bovendien is elk seizoen anders, dus elke keer verrassend wat je tegenkomt. In deze tijd van het jaar is er altijd kans op overvliegende kraanvogels of andere trekvogels. Na afloop samen nagenieten van koffie/thee met Limburgse vlaai in de Peelboerderij. De Verrassende Veentocht start om 13.00 uur bij Buitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Deelname kost € 11,- inclusief koffie/vlaai. Vooraf online reserveren is noodzakelijk via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht  Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497 

Lezing in het kader van “75 jaar bevrijding van de Peel”
Staatsbosbeheer organiseert een serie lezingen in het Buitencentrum De Pelen. De eerste lezing is op zondag 27 oktober en wordt verzorgd door Hans van Laarschot. Het onderwerp is ‘Het Peelmoeras, een natuurlijke bondgenoot in de militaire verdediging’. Al ver voor de Tweede Wereldoorlog ontdekte het Nederlandse leger dat de Peel gebruikt kon worden in de verdediging tegen een vijand. Het leger wil in de vooroorlogse jaren dertig een volledig behoud van de Peel. De Peelgemeenten reageren niet enthousiast en willen door met de turfwinning en ontginning. Toch lukt het leger de Peelmoerassen een belangrijke plaats te geven in de Peel-Raamstelling. En uiteindelijk legt het de basis voor het Nationaal Park De Groote Peel. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Lezing in het kader van “75 jaar bevrijding van de Peel
Staatsbosbeheer organiseert een serie lezingen die gegeven worden  in Buitencentrum De Pelen. De 3e lezing is op zondag 3 november wordt verzorgd door Gerard Geboers, en het onderwerp is de documentaire met de titel De bevrijding van Ommel op 22 september 1944 Die bevrijding ging met felle strijd gepaard, bij verwoestende beschietingen kwamen tien kinderen om het leven. Ooggetuigen vertellen hun indrukwekkende verhaal. In 2017 zette een opmerking van overlevende Martien Klaus, filmer Gerard Geboers aan tot het vastleggen van deze geschiedenis. Dit Ommelse verhaal vertegenwoordigt de gemeente Asten bij Brabant Remembers, het is één van de 75 ‘life changing stories’ binnen dit Brabantse project. Op 22 september 2019 wordt ter plaatse een monument onthuld. Gerard Geboers geeft toelichting bij deze indrukwekkende documentaire. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Lezing in het kader van “75 jaar bevrijding van de Peel
Staatsbosbeheer organiseert een drietal lezingen die gegeven worden in Buitencentrum De Pelen. De tweede lezing is op zondag 10 november en wordt verzorg door Jan Wijdemans, en het onderwerp is Landmijnen in en rond De Groote Peel. Tussen Groesbeek en Venlo en van de Maas tot Nederweert is langdurig gevochten van september tot in december 1944. Naast een strijd met artillerie, tanks en ander gepantserd materieel is hier veelvuldig gebruik gemaakt van landmijnen. De presentatie vertelt over het gebruik van landmijnen in het algemeen, met in het bijzonder de grillige inzet van dit wapen in en bij dorpen rond De Groote Peel. Ook wordt ingegaan op de gebruikte typen landmijnen en hun technieken, zowel als het humanitaire effect dat pas na 75 jaar bevrijding echt gezien is. Jan Wijdemans is als explosieven opruimer binnen Defensie actief geweest in vredesoperaties en als technisch adviseur in Genève voor de Nederlandse diplomatieke post bij de Verenigde Naties. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Lezing in het kader van “75 jaar bevrijding van de Peel
Staatsbosbeheer organiseert een serie lezingen die gegeven worden  in Buitencentrum De Pelen. De 3e lezing is op zondag 24 november wordt verzorgd door Gerard Geboers, en het onderwerp is Tussen de Hemel en Het Eeuwig Leven. Op 24 december 1944, drie maanden na de bevrijding van Asten wordt een huis in de Wolfsberg in Asten door een bom getroffen. Vijf mensen komen om en twee gewonden zullen later nog overlijden. Waarom dit bombardement? De nationaliteit van de piloot van de bommenwerper staat ter discussie. Hoe kan dat? Kranten schreven niet over dit incident. In 2014 interviewde Gerard Geboers Francien van Seters-van Bussel die haar moeder, twee zussen en een broer verloor, maar zelf overleefde. Hoe kon dit bomincident zo totaal ‘vergeten’ worden? Thema’s die verder nog aan bod komen zijn de massale evacuaties, de inkwartiering van duizenden geallieerde militairen, de achtergebleven munitie en de problemen van en in het zogenaamde ‘niemandsland’. Er zijn twee lezingen; om 13.30 uur en om 15.00 uur. Deelname is een vrijwillige bijdrage. Let op: vooraf online reserveren is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/75jaarbevrijdingpeel Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen  of neem contact op met het Buitencentrum: depelen@staatsbosbeheer.nl of telefonisch via: 0495 – 641 497.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie