Skip to content

Voorontwerp omgevingsvisie buitengebied komt eraan

Redactie
19 september 2019 | 18:00

Advertentie

Op allerlei gebieden vinden er binnen de gemeente Nederweert gesprekken plaats over het buitengebied. Vaak zijn het hele goede overleggen, soms zijn het stevige discussies. Feit is dat de ontwikkelingen in het buitengebied nauwelijks bij te houden zijn. Om aan te geven hoe de gemeente met al die veranderingen om wil gaan, werken ze aan een nieuwe omgevingsvisie voor het buitengebied. Het voorontwerp van de visie is vorige week door het college behandeld. Het woord is nu aan de raad, belanghebbenden (stakeholders) en aan de inwoners van Nederweert. Op maandag 23 september is er een themaraad over de visie in de raadzaal van het gemeentehuis van Nederweert. Iedereen is van harte welkom om 19.30 uur.

Ontzettend veel mogelijkheden
Alle belanghebbenden die ik spreek, zijn het erover eens. We hebben een prachtig en groot buitengebied. Een buitengebied met ontzettend veel mogelijkheden. Of het nu gaat om toerisme en recreatie, wonen en werken, gezondheid en welzijn van mens en dier of duurzaamheid en innovatie.” Dat zegt wethouder Frank Voss. Sinds zijn aantreden sprak hij met veel ondernemers, burgers en andere belanghebbenden over het buitengebied. Soms ging het om concrete zaken. Een andere keer over plannen en ideeën.

Ontwikkelingen gaan snel
De wethouder liet zich de afgelopen maanden regelmatig bijpraten over de omgevingsvisie die in de maak was. Om te komen tot deze visie vonden er meedenkavonden, moodboardsessies en verdiepingsgesprekken plaats. Tijdens die ophaalmomenten hoorde de projectgroep dezelfde geluiden: ‘Het buitengebied van Nederweert heeft veel te bieden en veel mogelijkheden.’ De gemeenteraad is actief betrokken bij het proces en een werkgroep boog zich over de identiteit van Nederweert. Al deze informatie heeft geleid tot een visie waarin ambities en keuzes voor de toekomst beschreven zijn. Het is een dynamisch document dat niet af is en nooit af zal zijn. Daarvoor gaan de ontwikkelingen te snel.

Buitengebied in Balans
De Omgevingsvisie Buitengebied Nederweert bevat niet alleen nieuwe informatie. Veel inzichten waren ook al bekend en opgehaald bij samenwerkingen, instanties of belangenorganisaties. Zo ook bij Buitengebied in Balans. Frank Voss: “Nederweert is een agrarische gemeente. Zes jaar geleden is er begonnen met het programma Buitengebied in Balans (BIB). Samen met ondernemers, inwoners en bezoekers werken we daarin aan een prettige woon-, werk- en leefomgeving. Het voorontwerp van de omgevingsvisie voor het buitengebied sluit hier op aan”.

Voorontwerp omgevingsvisie
Het voorontwerp van de Omgevingsvisie Buitengebied Nederweert geeft de koers aan voor de toekomstige ontwikkelingen van het buitengebied van Nederweert. De visie wordt verder uitgewerkt in een omgevingsplan. Maar voordat het zover is, gaat de gemeente Nederweert opnieuw het gesprek aan om te kijken of alles wat is opgehaald goed is verwoord en samengevat. Dat doen ze met de gemeenteraad. En dat doen ze met gesprekken met belanghebbenden zoals inwoners en ondernemers. Hiervoor is er medio november een grote bijeenkomst. Meer informatie daarover volgt later.

Themaraad op 23 september
Nu is de eerste stap het houden van een themaraad over de nieuwe visie. De bijeenkomst is op maandag 23 september om 19.30 uur in de raadzaal. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Inzage
Het voorontwerp van de visie is vanaf donderdag 19 september in te zien op de website van de gemeente Nederweert www.nederweert.nl/omgevingsvisie.

Foto: Een jaar geleden was er een meedenksessie waarin iedereen kon meepraten over de nog op te stellen omgevingsvisie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie