Skip to content

Unieke film over bevrijding van Nederweert in 1944

Redactie
15 september 2019 | 10:00

Advertentie

bevrijding Nederweert 1944De collectie historische films van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert bevat enkele belangrijke originele topstukken. Eén daarvan is een vier minuten durende film over de bevrijding van Nederweert in 1944.

75 jaar bevrijd

Dit jaar vieren we dat het 75 jaar geleden is dat Nederweert werd bevrijd van de Duitse bezetters. De bevrijding van heel Nederweert duurde maar liefst twee volle maanden. De eerste bevrijders arriveerden op donderdag 21 september 1944 in het noorden van Nederweert. Fons Mertens, zoon van het hoofd der school Antoon ‘Meester’ Mertens, fungeerde als tolk en legde met zijn filmcamera de gebeurtenissen in de eerst week van de bevrijding vast. Hij filmde het in paniek vluchten door de Duitse bezetters, de komst van de Britten in de Kerkstraat, de verwoestingen aan kerk en gebouwen, de gevangenneming van met de Duitsers collaborerende inwoners en tenslotte de overvliegende bommenwerpers.

Door de strategische ligging van Nederweert aan de kanalen werd er hier extreem zwaar gevochten. In de Britse oorlogspers sprak men van ‘the famous canal junction’ (de beroemde kanalenkruising). Twee maanden lang was de Zuid-Willemsvaart frontlinie tussen geallieerden en Duitsers. Pas op 20 november 1944 was de gehele gemeente Nederweert bevrijd. Grote verwoestingen en tientallen doden onder militairen en burgers waren de hoge prijs die Nederweert betaalde voor zijn bevrijding.

De film van Fons Mertens brengt slechts verslag uit van de eerste bevrijdingsweek. Door zijn authenticiteit en zeldzaamheid is de film een belangrijk icoon van de strijd om de bevrijding van Nederweert. Een van de vele pareltjes in het foto- en filmarchief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert.

Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie