Skip to content

Echt stoer mannenwerk

Redactie
15 september 2019 | 17:00

Advertentie

Misschien past het wel niet meer in deze tijd om over echt mannenwerk te praten, maar als het dan toch om de groep smeden en metaalbewerkers van het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind gaat dan is een uitzondering wellicht toch op zijn plaats. Want in het leukste openluchtmuseum van deze regio is een grote groep slimme en sterke mannen verenigd in het smedenambacht. Jaarlijks worden tal van prachtige creaties en slimme toepassingen op de oude manier zelf gesmeed en als het niet gaat dan wordt er toch een oplossing gezocht. Geen ruig volk maar enthousiast kerels die heel graag over hun vakmanschap praten, maar vooral ook heel graag laten zien en horen.

Met veel enthousiasme, geduld en inspiratie nemen de smeden de bezoekers mee in de wondere wereld van het smeedwerk. Of het nu gaat om de ouderwetse trucjes van het eeuwenoude vakmanschap of de finesse van vernuftige technische oplossingen, het komt allemaal op tafel. Je krijgt deze zondag uitleg over materialen en gereedschappen en er zal volop gedemonstreerd worden aan het aambeeld of buiten rondom de smidse. Vol trots laten ze de gerestaureerde drie cilinder Bronsmotor lopen die door de ambacht groep volledig is gerestaureerd, naast een grote verzameling stationaire watergekoelde motoren die te zien is, zoals de Lister en Jenbach. Het smedengilde “ St. Eloy “ is niet alleen maar zichtbaar aanwezig op Eynderhoof, ze laten ook heel graag van zich horen, al is het maar de mooie klank van de hamer op het enorme aambeeld.

Ook deze zondag zijn veel van de oude ambachten in bedrijf en kun je als bezoeker mee genieten van de sfeer, het enthousiasme en plezier dat de vele ambachtslieden op het terrein uitstralen. Dat maakt Eynderhoof zo bijzonder. Je kunt in onze herberg genieten van koffie met vers gebakken vlaai, er wordt balkenbrij verkocht en de kiosk ligt vol met verantwoord ouderwets snoepgoed. Voor de liefhebber is er verse honing en met een beetje geluk ook Eynderstroop. De muziek wordt deze middag verzorgd door accordeonist Bert Rietjens e.a.

Het museum is op 22 september open van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl

 

Advertentie

1 Reactie

  1. Eerlijk is eerlijk heren:

    Als jullie de Expertise van Wijlen Ber Linders niet gehad hadden tijdens de restauratie van de Brons Motor,
    Had dat beste ding nooit een plof meer gemaakt!

    Eer aan degene die het toekomt


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie