Skip to content

De Nederweerter VVD: Meer aandacht voor toerisme en recreatie

Redactie
11 september 2019 | 11:32

Advertentie

Ingestuurd

Tijdens de raadsvergadering van 3 september hebben we geconstateerd dat het college het afgelopen jaar onvoldoende zichtbaar is geweest op toerisme en recreatie; hun visie daarop ontbreekt, net als concrete acties. Er wordt te weinig met de raad gedeeld op toerisme- en recreatiegebied. Ook is een regionaal rapport van begin 2019, dat ingaat op onze kansen en obstakels, nog steeds niet gedeeld met de gemeenteraad, terwijl de Nederweerter VVD daar al drie keer om heeft gevraagd. Als gevolg van die stroperigheid hebben onder andere prominente ondernemers uit Nederweert afgelopen zomer een brandbrief gestuurd. Die is hier te lezen.

In toerisme en recreatie zien wij kansen. Kansen voor ondernemerschap, voor werkgelegenheid en voor leegstaande bebouwing in het buitengebied. Maar we kunnen niet blijven wachten, het college moet in de actiestand schieten. Daarom doen wij een voorzet voor een stimuleringsplan.

Infrastructuur en beleving
De Nederweerter VVD wil zich richten op twee aandachtsgebieden: enerzijds infrastructuur, anderzijds beleving. We willen mensen stimuleren om hier te recreëren en tegelijkertijd bij te dragen aan de Nederweerter economie.

Er zouden recreatieroutes, specifiek voor bepaalde types van langzaam verkeer (bijv. mountainbikers of wandelaars), moeten worden uitgezet en breed worden gedeeld op de gemeentewebsite en in de regio. Vereist is daarnaast heldere aanduidingen en een goed wegdek. Denk verder aan onderweg enkele gratis fiets-reparatiepunten. Heb ook oog voor bijzondere doelgroepen, zoals dove fietsers. Dat past bij de gastvrije gemeente die we willen zijn.

Zorg daarnaast, samen met inwoners en ondernemers, onderweg voor beleving. Ben innovatief. Kijk naar succesvolle voorbeelden uit de omgeving: fietsen ‘door’ water in Bokrijk, fietsen ‘over’ de boomtoppen in Eksel en dichter bij huis zelfbedieningspontjes in Limburg. Maak het unieke van ons Nederweerter landschap zichtbaar. Denk na over watertoerisme en omarm de kansen die dat biedt. Allemaal voorbeelden waar zintuigen worden geprikkeld en toerisme en recreatie echt worden gestimuleerd.

Door bepaalde routes uit te lichten geeft het bestaande én nieuwe ondernemers ook de kans om daarop in te spelen, hun boterham te verdienen en laten we meer mensen genieten van onze prachtige gemeente.

Samen doen
Probeer het ook niet allemaal alleen te bedenken. Ga met ondernemers om tafel om ideeën te delen voor het versterken van de beleving en recreatieve innovaties. Benut de kansen en gedachtes van onze eigen inwoners. Wat vinden zij bijvoorbeeld de mooiste natuurroute in Nederweert? Zorg ervoor dat “Nederweert- Vlinder van Limburg” weer vol energie gaat vliegen.

We missen de integrale aanpak en regie van dit college op toerisme en recreatie. Reden temeer om zelf aan de slag te gaan. Een startschot hebben we hiermee gegeven en we gaan graag in gesprek om andere ideeën erin te verwerken en dit samen op te pakken in het belang van Nederweert, onze inwoners en ondernemers.

Ook ideeën delen over wat goed gaat en beter kan in onze gemeente? Dat kan bijvoorbeeld bij ons maandelijkse politieke inloopuur, elke eerste donderdag van de maand! Brengt u het onderwerp mee, dan zorgen wij voor koffie en thee! Zie https://www.facebook.com/deNederweerterVVD/

Met ondernemende groet,

mr. J.W. (Jorik) Franssen
Fractievoorzitter de Nederweerter VVD

Reageren? Graag! J.franssen@raad.nederweert.nl

Advertentie

6 Reacties

  1. Overal waar meer toerisme ontstaat, ontstaat ook meer overlast.
    Ik hoop dat de VVD dat ook meeneemt in haar plannen en niet alleen maar oog heeft voor de ondernemer.

    • Dank voor je reactie, John! Mee eens; net als Nederweert geen eiland is en dus ook rekening moet houden met de regio, moeten we ook lokaal goed de leefbaarheid in de omgeving meewegen. Ook daarom benoemen we het “samen oppakken”. Daar moeten we met elkaar scherp op blijven – dat doe je door dialoog, draagvlak en samenwerking opzoeken. Stuur ook gerust je gedachten daarover per mail door. Groeten Jorik

  2. Goede gedachte, prima initiatief. Maar het verleden heeft geleerd dat ons gemeentebestuur weinig heeft met toerisme en recreatie. De vlinder die je noemt heeft nog nooit gevlogen. Er wordt door de gemeente wel een voortzet(je) gegeven, maar als het op implementatie aankomt, dan geeft ze niet thuis. Dan moeten de ondernemers het zelf opknappen! Er is een totaal gebrek aan visie op dit vlak. Helaas! (Maar wie weet, komt dat nog….)

    • Beste Willy,
      Dank voor het delen van je signaal! De Nederweerter VVD ziet in toerisme en recreatie een kans om tegelijkertijd te bouwen aan onze leefbaarheid én aan economische vooruitgang. Dat gebeurt niet door onzichtbaarheid en inactiviteit. De Nederweerter VVD heeft vorig jaar ook een motie ingediend om het college op te roepen een toerismevisie te ontwikkelen en onze lokale kansen en uitdagingen in kaart te brengen -helaas geen meerderheid in de raad. Wat ons betreft is besturen het uitspreken van een visie, vooruitkijken, communiceren en de juiste dingen doen. Wij hebben onze visie op toerisme en recreatie gedeeld, willen doorpakken met onze plannen, daar verdere draagvlak voor zoeken en doen nadrukkelijk de oproep voor dialoog en meer ideeën. Denken het alleen te kunnen, is het begin van het einde. Daarom onze uitgestoken hand om vooral mee te doen. Ook juist zo’n platform verdient een gemeente die zich opstelt als gelijkwaardig (sparrings)partner, vraagbaak en ondersteuner. Alleen samen brengen we Nederweert verder!

      Groeten Jorik

    • Opmerkelijk dat Dhr. Franssen wel reageert op Willy’s commentaar maar niet op dat van mij. Het past natuurlijk beter in zijn straatje.
      Ik ben heel benieuwd hoe de VVD bouwen aan leefbaarheid en economische vooruitgang denk te combineren. Maar al te vaak gaat economische vooruitgang ten koste van leefbaarheid.
      Vooralsnog lees ik alleen maar verkiezingsretoriek.

    • Hallo John,
      Ik reageer op iedereen die de moeite neemt om te reageren. Dat waarderen we namelijk ontzettend! Hier, per mail of anderszins. Net zo graag, los van iemands opvatting. Alléén dán krijg je een open gesprek. De weg er naartoe of de mate waarin we toerisme en recreatie in Nederweert willen stimuleren verschilt wellicht, maar dat er veel kansen nu onbenut blijven, ben je hopelijk met ons eens. Ons doel is nu vooral input verzamelen en bij realiseren speelt, zoals gezegd, leefbaarheid ook een belangrijke rol.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56

Advertentie