Skip to content

Raadpraat – Nieuwe burgemeester

Redactie
9 september 2019 | 16:00

Advertentie

Afgelopen raadsvergadering zijn er weer een aantal belangrijke thema’s besproken. Zoals gebruikelijk blikt de fractie van D66 Nederweert ook dit keer samen met je terug op de raadsvergadering. Deze keer op de vergadering van dinsdag 3 september 2019.

Nieuwe burgemeester
De raadsvergadering was de eerste vergadering van burgemeester Birgit Op de Laak. We zijn onder de indruk van de wijze waarop zij haar eerste raadsvergadering voorzat. Ze bleef rustig en kalm. Ze liet iedereen goed aan het woord, maar bewaakte ook de vergaderorde en gaf het aan als raadsleden te lang bij hetzelfde punt bleven hangen. Ze zit de vergadering op een erg plezierige en frisse manier voor.

U bent natuurlijk ook van harte welkom om zelf een keer te komen kijken en luisteren om zelf een oordeel te vellen hoe ze het doet. De raadsvergaderingen zijn openbaar. U hoeft dan niet de hele vergadering te blijven zitten. Eerder vertrekken of later binnenkomen mag altijd. Belangstelling vanuit inwoners en ondernemers in de raadsvergaderingen en wat we verder doen wordt gewaardeerd. Het is altijd leuk om een goed gevulde publieke tribune te zien en na afloop te horen hoe de vergadering ervaren werd.

Vragen over NTC’72 en Bengele Beweegt
De raadsvergadering begint iedere keer met een vragenuur, al duurt het meestal korter dan een uur. Tijdens het vragenuur kunnen raadsleden vragen stellen aan de burgemeester en de wethouders over actuele zaken of vragen hoe het staat met bepaalde projecten. Wij hebben in het vragenuur vragen gesteld over NTC’72. We hebben in de zomer namelijk gehoord dat de tennisbanen op korte termijn aan vervanging toe zijn. De gemeente is eigenaar van de banen en moet dus zorgen dat de banen gebruikt kunnen worden en ook goedgekeurd zijn voor competitiewedstrijden.

We hebben wethouder Koolen gevraagd of hij hiermee bekend was. Verder hebben we gevraagd naar de relatie met Bengele Beweegt en of het haalbaar is om de banen op tijd te vervangen. In november nemen we als gemeenteraad een besluit over de toekomst van het gehele sportpark De Bengele. Het is zonde als we nu besluiten nemen die we straks deels moeten terugdraaien. We willen zuinig met ons gemeenschapsgeld om gaan. Aan de andere kant moeten de banen wel goed zijn om op te tennissen.

Wethouder Koolen gaf aan hierover al met de tennisclub in gesprek te zijn en te zoeken naar een goede oplossing. Volgens hem kan er gewoon getennist blijven worden op goedgekeurde banen. Hij ziet ook genoeg mogelijkheden om dit te combineren met het proces over de toekomst van het sportpark. Daarmee zijn onze zorgen voor nu weggenomen. We blijven het proces rondom De Bengele Beweegt nauw volgen en kijken uit naar de toekomstplannen die eind oktober worden gepresenteerd.

Zonneweides
In juli hebben we in de raadsvergadering gesproken over twee voorstellen om zonneweides in onze gemeente. Een voorstel voor een zonneweide bij Landgoed ‘t Kruis in Nederweert-Eind hebben we goedgekeurd. Het andere voorstel riep nog teveel vragen op en was nog niet voldoende uitgewerkt. Daarom konden we daar niet mee instemmen.

Tijdens de raadsvergadering van 3 september diende de VVD een motie in om meer zonneweides aan te leggen in ons buitengebied. We konden instemmen met het voorstel om duidelijke en transparante criteria op te stellen voor nieuwe zonneweides en in kaart te brengen welke initiatieven er allemaal zijn. We hebben wel aangegeven dat dit wat ons betreft niet automatisch betekent dat er nog meer zonneweides zullen komen, naast die bij Landgoed ‘t Kruis. We houden rekening met de technologische ontwikkelingen, de klimaatdiscussie in Den Haag en de plannen van het nieuwe provinciebestuur. Het opwekken van duurzame energie kan mogelijk ook op andere manieren, met minder gevolgen voor de kwaliteit van het landschap. 

Vooruitblik op de komende periode
Tijdens de raadsvergadering stonden geen grote projecten op de agenda. Met dank aan voormalig burgemeester Evers hebben we een aantal belangrijke besluiten nog voor zijn pensioen genomen, zoals over de N266 en woningbouw.

In de komende maanden staan ook een aantal grote projecten op de planning. In de raadsvergadering van oktober gaat onder andere over het buitengebied. We zijn al lange tijd bezig om te komen tot een nieuwe visie op het buitengebied. Hierin staat hoe we de komende jaren omgaan met ons buitengebied, bijvoorbeeld met de veranderingen in de agrarische sector en onze prachtige natuurgebieden. Het afgelopen jaar hebben we als raad al vaker over deze onderwerpen gesproken en zijn er meerdere sessies geweest met inwoners en ondernemers om mee te praten en inbreng te leveren. Dit heeft geleid tot een eerste conceptvisie die in oktober in de raadsvergadering wordt besproken.

In november komt vervolgens het eerder genoemde besluit over de toekomst van sportpark De Bengele en in december stellen we het mobiliteitsplan vast. Voor dit mobilteitsplan is de afgelopen tijd inbreng opgehaald bij veel inwoners. Welke wegen zijn onveilig en waar moet iets gebeuren? Maar ook welke kansen er liggen voor nieuwe infrastructuur, bijvoorbeeld fietspaden. In het mobiliteitsplan wordt vastgelegd wat we gaan doen en in welke volgorde. We kunnen tenslotte niet alles tegelijk doen.

Denk mee
Als u goede ideeën heeft over deze thema’s horen wij dat graag. Dan kunnen wij uw idee meenemen in de besluitvorming. U kunt ons mailen op martin.vanmontfort@d66nederweert.nl en kyll.bruijnaers@d66nederweert.nl.

Ook andere goede ideeën, vragen of aandachtspunten zijn altijd welkom.

Martin van Montfort & Kyll Bruijnaers
Raadsleden D66 Nederweert

Advertentie

7 Reacties

  1. Wat ik niet begrijp is dat jullie er voorstander van zijn om vruchtbare cultuurgrond op te offeren aan zonneweides. Kijk eens goed hoeveel geschikte daken er in onze gemeente zijn, dit lijkt me interessanter. Als de grond niet in gebruik is als landbouwgrond, dan kun je ‘m toch beter inrichten als natuurgrond?

    • Je hebt helemaal gelijk, Willy.

      Nog vele vierkante kilometers daken welke nergens voor gebruikt worden en prima geschikt zijn voor zonne-energiepanelen. Grond is er al te weinig en kan beter voor andere doeleinden gebruikt worden. Voedselwinning voor mens en dier (uiteindelijk ook voedselwinning voor de mens), natuur (de Provincie wil nog 1,1 miljoen bomen planten, cultuur, sport en spel, recreatie, woningbouw, noem maar op.

      Dus stop met vervuiling van goede gronden en benut daken! Het volleggen van weiden met panelen lijkt schone energie op te leveren, maar het kan stukken schoner. Als een mes aan meerdere kanten kan snijden, maak daar dan gebruik van.

    • Helemaal mee eens

  2. Goedenavond dorpsgenoten,

    Graag zet ik iets recht. De Nederweerter VVD heeft een motie ingediend en aangenomen gekregen waarin staat dat het proces om te bepalen waar we zonneweides toestaan niet transparant is. Dat proces was namelijk:
    1. 2 initiatieven meldden zichzelf aan;
    2. Er is een lijst met criteria opgesteld door het college;
    3.Die lijst met criteria is niet compleet;
    4. Die initiatieven zijn vervolgens door het college niet getoetst aan die lijst met criteria.

    Dat vinden wij niet transparant en fair naar eventuele andere indieners die wellicht een beter plan of locatie hebben of waar meer terugvloeit naar onze lokale samenleving in plaats van naar investeerders ver weg. Daarom hebben wij dat proces willen wijzigen naar:

    1. Eerst de (initiatieven tot) zonneweideprojecten in de gemeente Nederweert in kaart te brengen;

    2. Criteria op te stellen om een inhoudelijke keuze te kunnen maken

    3. Een uiterste indiendatum voor projecten te kiezen en te communiceren;

    4. Een voorstel aan de gemeenteraad te doen om bepaalde projecten te kiezen (uit alle initiatieven ingediend voor de uiterste indiendatum), gebaseerd op de vastgelegde criteria.

    Met dit voorgaande hebben we goede ervaringen opgedaan bij het windmolenproject in Ospeldijk: transparant, openbaar en voor iedereen inzichtelijk. De motie zegt dus niets over wáár we dat willen of dat de Nederweerter VVD er méér wil, iets wat fout in bovenstaande stuk staat. Het gaat ons erom de keuze voor een zonneweide transparant, eerlijk en begrijpelijk te maken. Dat hebben we met deze motie afgedwongen. In het vervolgtraject wordt duidelijk óf en zo ja wáár en op wat voor manier er verdere zonneweides in onze gemeente komen.

    Verdere vragen of meedenken over wat goed gaat en beter kan in onze gemeente? We horen graag van u, bijvoorbeeld bij ons maandelijkse politiek inloopuur: u neemt het onderwerp mee, wij zorgen voor koffie en thee.
    Met ondernemende groet,

    Jorik Franssen
    Fractievoorzitter van de Nederweerter VVD.
    J.franssen@raad.nederweert.nl
    https://m.facebook.com/deNederweerterVVD

  3. Beste Joris, dank voor je reactie. De procedure is nu wel helder, maar ik reageerde vooral op het feit dat jullie überhaupt een voorstel voor een zonneweide ondersteunen. Hier is naar mijn mening niets duurzaams aan. Nu niet en ook in de toekomst niet, los van toekomstige technologische ontwikkelingen.

    • Helemaal met je eens Willy,

      Zowel die lelijke windmolens horen nergens te staan, maar ook goede grond vol gooien met zonnepanelen ook niet. Dat moet niet eens een voorstel zijn. Gewoon niet.
      Daar hoort gras, graan, bieten, enz enz of natuur, maar geen panelen.
      Inderdaad daken genoeg. Daar passen ze prima.

    • Klopt. Er is niets duurzaams aan zonnepanelen en windmolens. Weilanden volleggen met zonnepanelen is volslagen van de gekke en een goed voorbeeld van de doorgeslagen klimaatreligie.

      Voor elke door zonnepanelen en windmolens opgewekte megawatt zal er een backup van conventionele elektriciteitscentrales moeten zijn voor de momenten dat de zon niet schijnt of het niet waait. Opslag van stroom om langere tijd aan de vraag te voldoen is technisch niet mogelijk.

      De verwachte levensduur van windmolens op zee is slechts 15 jaar, op land 20 jaar. Zonnepanelen gaan wat langer mee maar hebben ook niet het eeuwige leven. Zonnepanelen en windmolens bevatten veel chemicaliën en kunststoffen die niet afbreekbaar zijn en als chemisch afval gekwalificeerd dienen te worden. Zonnepanelen zouden wel eens de asbestdaken van de toekomst kunnen worden. Zullen we eens wedden dat straks de burgers (via de belastingen) en niet de energiemaatschappijen opdraaien voor de sanering.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie