Skip to content

Hamertje tik op grote hoogte in Nederweert

Redactie
5 september 2019 | 18:00

Advertentie

Wie dezer dagen in de Kerkstraat loopt en bij de toren van de Sint Lambertuskerk goed luistert, hoort hoog boven zijn hoofd een onregelmatig getik. Het zijn de duizenden hamerslagen van de leidekkers die op ruim veertig meter hoogte bezig zijn met het vervangen van de leien van de vier arkeltorentjes. Bij de restauratie van de toren bleek dat de spitsjes alle vier in slechte staat waren en nu het steiger er toch stond was het een slimme gedachte om dat karwei meteen mee te nemen.

Lei na lei
Met een onvoorstelbare combinatie van millimeterprecisie aan de ene kant, en ambachtelijke snelheid aan de andere kant, wordt lei na lei op maat gekapt, van gaatjes voorzien en met spijkertjes vastgeslagen. Met roodkoperen spijkers, want die kunnen niet meer wegroesten, zoals met de vorige uitvoering wel het geval was. Het is echt maatwerk, want door hun veelhoekige vorm is een lekkage in de spitsjes zo ontstaan.

Bedreven
Ook in het binnenste van de toren bruist het van de ambachtelijke activiteiten. De majestueuze en eeuwenoude houten klokkenstoel, dat is de ophangconstructie van de luidklokken, wordt eveneens hersteld. Dat gebeurt door molenmakers, die van nature immers goed bedreven zijn in dit soort traditioneel vakwerk met hout op grote hoogte.

Planning
Volgens gemeentelijk projectleider John Metselaars ligt de restauratie keurig op planning en is Nederweert voor het einde van het jaar een fraai gerestaureerde toren rijker. En voor John liggen de voorbereidingen van zijn volgende project al weer aan de horizon.

Tekst en foto’s: Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie