Skip to content

Meld je net als de familie Gijsen aan voor de Boeren van Nederweert Dag

Redactie
15 juli 2019 | 12:00

Advertentie

‘Benieuwd hoe het er nu in de stal aan toegaat’

In de jaren tachtig, toen hij verkering kreeg met zijn Monique, maakte Rob Gijsen (55) voor het eerst kennis met het leven op de boerderij. De ouders van Monique runden in die tijd een kippenbedrijf aan de Nieuwstraat in Nederweert “Monique en ik hielpen bijna elke dag mee. Eieren rapen, kippen laden, enten en overzetten; we deden alle voorkomende werkzaamheden. De kippen zaten toen nog in legbatterijen, het rapen van de eieren gebeurde met de hand en de hygiëneregels  waren nog niet zo streng als nu. Iedereen liep in zijn eigen schoenen en kleren de stal in en uit. Nu, ruim 35 jaar later, kun je je dat niet meer voorstellen”, vertelt de Nederweertenaar.

Omdat Rob en Monique benieuwd zijn hoe het er anno 2019 aan toegaat in een modern pluimveebedrijf hebben ze zich aangemeld voor de Boeren van Nederweert Dag. “Ik wil met eigen ogen wel eens zien hoe het voer van de kippen tegenwoordig wordt samengesteld en wat de pluimveehouder van nu allemaal doet om de uitstoot van fijnstof te beperken.”

Hun dochter Fleur (19) en haar vriend Ramon gaan mee. Actief binnen de Jongerenraad Nederweert volgen zij de ontwikkelingen binnen de lokale, agrarische sector op de voet. De branche die sinds oudsher de levensader vormt van Nederweert heeft de laatste decennia een enorme ontwikkeling doorgemaakt in techniek en regelgeving. Rob Gijsen begrijpt dat boeren onder een maatschappelijk vergrootglas liggen, maar vindt het belangrijk om kritiek in het juiste perspectief te plaatsen. “Het is goed om ons te realiseren dat de boeren voor ons voedsel zorgen. Onze eieren, groente en vlees. Net als heel veel andere mensen geniet ik van een lekker stukje kip. De boeren produceren dat naar eer en geweten, met oog voor het welzijn van de dieren.

Meld je aan
Al ruim 130 inwoners hebben zich net als de familie Gijsen aangemeld voor de Boeren van Nederweert Dag op zondag 21 juli. Wil jij er ook bij zijn? Schrijf je dan snel in voor een bezoek aan een van onze boeren. Ruim twintig agrariërs van de vereniging Boeren van Nederweert zetten tussen 13.00 en 15.00 uur de staldeur voor je open. Per bedrijf kun je zien voor hoeveel bezoekers er ruimte is. De keuze is divers. De Boeren van Nederweert houden verschillende soorten dieren: varkens, koeien, kippen en kalkoenen, maar bijvoorbeeld ook geiten en konijnen. Daarnaast laten onze akkerbouwers zien hoe de gewassen op het land worden geteeld.

Meld je aan via de website www.boerenvannederweert.nl.

De ondernemers vertellen deze middag over de liefde voor hun vak. Hun inspanningen voor het welzijn van hun dieren en een gezonde leefomgeving. De keuzes die ze maken om hun bedrijf te vernieuwen en levensvatbaar te houden. En over het belang van de agrarische sector in Nederweert als voedselproducent en banenmotor. De eerste editie van de Boeren van Nederweert Dag, vorig jaar juni, bleek een schot in de roos, getuige de  vele enthousiaste reacties. “Leuk, boeiend en leerzaam.” Wat is het hier schoon en netjes.” “Ik was al jaren niet meer op een boerderij geweest. Wat is er veel veranderd.” “Geweldig hoe bevlogen deze mensen met hun vak bezig zijn.” “Fijn dat de kinderen nu eens hebben gezien waar ons voedsel vandaan komt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie