Skip to content

Veerkrachtige natuur in de Peelvenen

Redactie
9 juli 2019 | 17:00

Advertentie

De natuur heeft te lijden onder stikstof dat door menselijke activiteit neerdaalt uit de lucht. De Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) dempt de effecten hiervan. In veel Natura 2000 gebieden van Staatsbosbeheer worden daarom de komende jaren extra beheerwerkzaamheden in het kader van de PAS uitgevoerd. Ook in de Peelvenen werkt Staatsbosbeheer hier de komende jaren aan.  

Kansen voor het hoogveen
Boswachter Mirjam: ‘Stikstof is een voedingsstof voor planten. Sommige plantensoorten gaan daardoor heel hard groeien waardoor ze andere soorten verdringen. Als we niks doen, verdwijnen typische hoogveenplanten zoals veenmos, veenpluis en wollegras uit de Nederlandse natuur. En daarmee ook de dieren die daarbij horen. In de Peelvenen komen planten- en diersoorten voor die internationaal beschermd zijn. De Peelvenen hebben dan ook de Natura 2000 status en zijn (op Europees niveau) heel bijzonder, het is met recht een natuurgebied van internationale waarde waar we enorm trots op zijn’. 

Wat gebeurt er?
De komende jaren gaat Staatsbosbeheer aan de slag in de Peelvenen. Een pakket aan maatregelen zorgt dat de rijkdom aan plant- en diersoorten behouden blijft en versterkt wordt. Deze werkzaamheden worden naast het reguliere werk gedaan. Denk hierbij aan het verwijderen van varens, begrazen met vee of maaien om het gebied open te houden. Op een aantal locaties waar gewerkt wordt staan informatieborden. 

Boswachter Mirjam: ‘Het terrein kan er tijdens de werkzaamheden niet op z’n mooist uitzien maar we gaan voor het eindresultaat: een vitaal en dynamisch hoogveengebied waar plek is voor mens en natuur. Na de werkzaamheden zal de heide verjongen en is er meer ruimte voor veenplanten als veenmos, veenbes, wollegras en zonnedauw. Ook dieren zoals de noordse witsnuitlibel en de kraanvogel liften mee op de herstelmaatregelen. Een prachtig gebied om van te genieten tijdens een wandeling of fietstocht. Na het broedseizoen, 15 juli 2019, pakken we het werk weer op. In totaal gaat het extra beheerwerk enkele jaren duren.’

Foto: Marijke Vaes-Schroën | Staatsbosbeheer

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie