Skip to content

Steun voor aanpak overlast eikenprocessierups en inzet kringlooplandbouw

Redactie
3 juli 2019 | 12:28

Advertentie

De gemeente Nederweert staat er momenteel financieel goed voor. Dat dit geen vanzelfsprekendheid is blijkt wel uit de bezuinigingsronden die we als gemeente in het verleden vaker hebben meegemaakt. Met dit in het achterhoofd vindt JAN het goed om vast te blijven houden aan een financieel verantwoord beleid waarin we voorop stellen om als gemeente financieel gezond te blijven zonder schulden. Tijdens de behandeling van de kadernota 2020 heeft JAN de kernwaarden van het coalitieakkoord benadrukt: Gezondheid, Duurzaamheid, Veiligheid, Gelijke kansen voor alle inwoners en Investering in de toekomst. Plannen en besluiten worden getoetst aan deze 5 kernwaarden. Vanuit deze gedachte heeft de fractie JAN tijdens de raadsvergadering op 25 juni ook enkele moties (opdrachten) ingediend over o.a de kringlooplandbouw en de bestrijding van de eikenprocessierups. Deze moties werden door de gemeenteraad unaniem gesteund.

Oproep voor bestrijding eikenprocessierups
De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast in Nederweert en ook in veel andere gemeenten. Volgens het kenniscentrum Eikenprocessierups in Wageningen zijn er dit jaar al 3x zoveel eikenprocessierupsen dan in 2018. Mede daarom heeft JAN tijdens de behandeling van de kadernota het College van B&W opgeroepen om meer te investeren in voorlichting en preventie en samen met de omliggende gemeenten een regionaal bestrijdingsplan op te stellen. Daarnaast zal de gemeente particulieren gaan faciliteren in het bestrijden van de eikenprocessierups door o.a verstrekken van mezenkastjes en/of tegen sterk gereduceerd tarief de rupsen te bestrijden.

Proeftuinen voor kringlooplandbouw
Kringlooplandbouw is gericht op een zorgvuldig gebruik van natuurlijke hulpbronnen, een gezonde bodem, het verhogen van de biodiversiteit en het minimaliseren van emissies. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij heeft €135 miljoen beschikbaar  gesteld voor de kringlooplandbouw. De Peelregio – waarin Nederweert is gelegen – is een van de 5 experimenteergebieden waarin experimenten op kleine schaal kunnen worden ingezet met mest, nieuwe teelten en klimaat. JAN heeft het College van B&W verzocht om als agrarische plattelandsgemeente Nederweert volop op in te zetten op de kringlooplandbouw en proeftuinen met kringlooplandbouw mogelijk te maken.

Begroting 2020
Voor de onderwerpen bestrijding eikenprocessierups en proeftuinen kringlooplandbouw wordt een plan van aanpak opgesteld met begroting van de kosten. Deze kosten worden opgenomen in de begroting 2020 waarin ook de verdere ambities van de gemeente worden uitgewerkt.

JAN

Advertentie

4 Reacties

  1. Heel fijn dat Nederweert zich inzet tegen de bestrijding van de eikenprocessierups.
    Ik denk in vergelijk met andere gemeenten dat ze het nu al goed doen wat dat betreft.
    Mooi dat ze daar mee door gaan, daar betaal ik graag voor.

  2. JAN, de partij die Nederweert in tweeën deelt en een mooi centrum onmogelijk en onbereikbaar maakt.

    • Niet relevante opmerking m.b.t dit artikel en bovendien tamelijk overdreven

  3. Goed om te horen dat Nederweert er financieel goed voor staat. Ook goed dat JAN plannen en besluiten van de coalitie toetst aan 5 kernwaarden: gezondheid, duurzaamheid, veiligheid, gelijke kansen voor iedereen en investeren in de toekomst.
    Mooie woorden op papier, maar nu de harde realiteit: 4 van deze kernwaarden hebben betrekking op het besluit dat op 9 juli over randweg/alternatief wordt genomen. Dringt dit niet tot jullie door of speelt arrogantie een grote rol hierbij?
    Jullie besluiten over gezondheid, veiligheid, duurzaamheid én investeren in de toekomst m.b.t. alle burgers van Nederweert!
    Denk na over: RANDWEG VER OM NEDERWEERT
    en neem een verstandig besluit.
    Blijkbaar heeft Nederweert de middelen om dit te realiseren; anders maar een elektrische auto minder…..


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie