Skip to content

Vijf jaar sacramentsprocessie in Weert (Foto’s)

Redactie
21 juni 2019 | 11:19

Advertentie

Een oude traditie of toch een nieuwe? Donderdagavond werd er in de binnenstad van Weert de Sacramentsprocessie gehouden. Er liepen meer dan 25 groepen in deze devote stoet mee. Eerst droeg deken Franken met de priesters uit het dekenaat de H. Mis op in de dekenale St.-Martinuskerk. Aansluitend ging de processie vanaf de Markt door de binnenstad naar het klooster aan de Maasstraat.

Sacramentsdag
In 2015 is deze mooie traditie weer nieuw leven ingeblazen in Weert. De nieuwe organisatie beleefde donderdagavond dus zijn eerste lustrum. Zulke processies worden al sinds de 13e eeuw gehouden op het Hoogfeest van het Allerheiligst Sacrament, de tweede donderdag na Pinksteren. Dan wordt gevierd dat Jezus zichzelf aan zijn volgelingen gegeven heeft in de gedaante van brood en wijn. 

Deelnemers processie
Traditioneel baanden de ‘bielemannen’ de weg voor de processie. In de stoet liepen naast de Broederschap en het Draagstersgilde uit Weert broederschappen uit Maastricht (Wijck), Dordrecht, Delft en Susteren mee. Ook onder andere de zusters Birgittinessen, misdienaars en acolieten, seminaristen, het Groot St.-Martinuskoor, het dekenaal Lourdescomité, schutterijen en tamboercorpsen namen deel aan de processie. Hierbij waren tevens St.-Martinus te paard, scouting St.-Maarten en schutterijen. Dan volgde onder een draaghemel de priester met het Allerheiligste. De gelovigen sloten aan bij de processie. Het geheel werd muzikaal omlijst door de Koninklijke fanfare St. Isidorus uit Molenbeersel.

Afsluiting
In de tuin van de zusters werd het Allerheiligste Sacrament over een bloemtapijt gedragen. Bij het rustaltaar werden de aanwezigen gezegend met het Allerheiligste. Dit was het eindpunt van de processie.

Foto’s Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bak met kittens gedumpt Eilers Nederweert
”de kittens hebben hun moeder nodig!”
19 september 2024 | 11:10
19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39
Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00

Advertentie