Skip to content

Het geheim van echte producten | Over stroop, wijn en echte boter

Redactie
16 juni 2019 | 13:00

Advertentie

Zondag 23 Juni | Landleven – Over stroop, wijn en echte boter
Het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert Eind is niet alleen bekend om haar oude ambachten en de gezellige kinder-doeactiviteiten. Het museum besteedt ook heel veel tijd en aandacht aan alles rondom het behoud van natuur, cultuur en de kennis van het echte product. Veel kinderen (maar ook sommige volwassenen) genieten dagelijks van producten waarvan de herkomst niet echt mee bekend is. Met het bouwen van de Peelboerderij zal daar structureel verandering in komen en krijgt cultuureducatie een nog dominantere plek in het leukste openluchtmuseum van Nederland. Maar tot die tijd zitten de vrijwilligers niet stil en staan middagen als 23 juni op het programma.

De meesten kennen het van de pannenkoek, de stroop uit de potjes. Of het gezond is valt te bezien, maar de meeste kinderen vinden het heerlijk en er zit in ieder geval minder slechte (kleur)stoffen in dat de gemiddelde zoetigheid uit de winkel. Stroop maken is een eeuwenoude traditie. In bijna elke boerderij van Midden Limburg waren er boeren die de overvloed aan appels en peren lieten verwerken tot stroop. Vanaf de 19de eeuw pas begon de opmars van de suikerbiet in de Europese landbouw en door het verwerken van suikerbieten in de stroop werd deze vanzelfsprekend veel zoeter. Stroopsoorten waarin suikerbieten zijn verwerkt worden ook wel “rinse “appelstroop genoemd. De stroopmakers van Eynderhoof hebben een prachtig eigen domein: de stroopmakerij “Heldens”, die met zijn 15 meter hoge schoorsteen de bezoekers van het museum al van ver begroet. Vanuit een eigen ouderwets recept worden de grote ketels op temperatuur gebracht voor het bereiden van de “Einderstroop”. Tijdens het koken is er voldoende tijd om bezoekers te informeren over het maken en de smaken van stroop. Maar er is ook nog aandacht voor de productie van wijn en kan er geproefd worden. Verder wordt op deze zondag het ambacht boterstoten gedemonstreerd, echte boter welteverstaan!

Het museum is op deze zondagmiddag in bedrijf en kan er van alles beleefd, ontdekt en bewonderd worden. Natuurlijk ook voldoende ruimte op een van de vele terrassen waar met een glimlach koffie, vlaai en diverse drankjes genuttigd kunnen worden. Het gebak is natuurlijk uit eigen bakhuis. De muziek wordt deze middag verzorgd door Clarinet Choir en het museum is op 23 juni geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Woensdag 26 juni | Woensdagmiddag = Kindermiddag
Handnijverheid voor meisjes en jongens met o.a. textiel en timmeren.

De dames van de linnenkamer gaan de kinderen leren werken met naald en draad. Moeilijk is het niet: de kinderen gaan aan de slag met weven, spinnen en borduren. Het resultaat mag natuurlijk mee naar huis! En als je liever timmert dan kom je deze middag ook ruimschoots aan je trekken. Met hout, een hamer en wat spijkers tover je zo een pracht-creatie. De gemaakte houtspullen beschilderen en ook die kuntwerken mogen mee naar huis. Klaar met werken met naald en draad of timmeren? Dan is er nog meer dan voldoende ruimte om nog even te ravotten in het museum. Want leuk en gezellig, dat hoort bij Eynderhoof.

Meer informatie op: www.eynderhoof.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie