Skip to content

Verstoppen in de natuur 

Redactie
19 mei 2019 | 17:00

Advertentie

Je verkleden en verstoppen, wie deed dat niet toen die klein was? Vanaf 25 mei kunnen jonge kinderen in het Natuur- en Milieucentrum Weert spelenderwijs kennismaken met de verschillende aspecten van camouflage in de natuur. Zie jij welk dier er onder de bladeren is verstopt? Valt het bruine konijn goed op onder de bomen of juist in de witte sneeuw? Waar zet je het roze konijn? Kijk ook eens in de verkleedkoffer en verander in een lieveheersbeestje of eend. Voor welk landschapsgordijn ben jij het meeste zichtbaar? 

Camouflage is de kunst om je in het volle zicht van iedereen te verbergen zonder in een holletje of schuilplaats weg te kruipen. Veel dieren in de natuur kunnen dat en doen dat op verschillende manieren. De bekendste zijn de kleur of vorm aannemen van de omgeving. Een egel is bruin en grijs, zodat hij zich kan verstoppen tussen de dorre bladeren. 

In plaats van zich te verstoppen, kunnen dieren zich ook anders voordoen. Dat doet bijvoorbeeld de rups van de in Nederland algemeen voorkomende Gehakkelde Aurelia. Die rups lijkt op een vogelpoepje en zegt hiermee dat ze geen aantrekkelijk hapje is. Sommige dieren willen graag opvallen. Ze laten zien ‘pas op ik ben gevaarlijk, ik kan steken of ben giftig’. Dat doen bijvoorbeeld wespen met hun duidelijk zichtbare gele en zwarte strepen. Anderen maken daar dan ook weer gebruik van, zoals de Hoornaarvlinder. Dat is een vlinder die sprekend op een Hoornaar lijkt, onze grootste wesp, maar die vlinder is zo ongevaarlijk als een pasgeboren lammetje. 

Ontdek samen met je jonge kind hoe camouflage in de natuur werkt. Bezoek gratis de doe-tentoonstelling tussen 25 mei en 1 september in de grote zaal van het Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man aan de Geurtsvenweg 4 in Weert. Bij de verschillende activiteiten staat een korte uitleg en je kunt het boekje met achtergrondinformatie over de camouflage in de natuur gratis meenemen. Kijk voor de openingstijden op www.nmcweert.nl. 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie