Skip to content

Mieke Kirkels ontvangt Koninklijke Onderscheiding

Redactie
26 april 2019 | 9:06

Advertentie

Oud-dorpsgenote Mieke Kirkels (Nederweert 1947) was afgelopen donderdag een van de eerste gelauwerden van de lintjesregen van 2019. In haar nieuwe woonplaats Maastricht reikte burgemeester Dieudonné Akkermans van Eijsden-Margraten haar een hoge koninklijke onderscheiding uit. Mieke werd namelijk Officier in de Orde van Oranje-Nassau, een zeer zeldzame hoge onderscheiding voor vrijwilligerswerk.

Doorzettingsvermogen
Bij hoge uitzondering en met instemming van de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn was haar collega van Eijsden-Margraten naar Maastrichts grondgebied getogen. Maar het betrof dan ook een heel bijzondere onderscheiding, dier veel raakvlakken met Margraten had. Akkermans prees in zijn speech Mieke’s tomeloze inzet en haar doorzettingsvermogen. ‘Soms met frictie, maar altijd met glans’, voegde hij er uit ervaring en met een knipoog aan toe.

Betrokkenheid
De verdiensten van Mieke zijn langdurig en intensief. In haar jonge jaren was ze actief onderdeel van de democratiseringsgolf op de TU Delft. Als Nationale Ombudsvrouw maakte zij zich op landelijk nivo sterk voor vrouwenemancipatie en gelijke berechtiging. Ook vluchtelingenhulp en werk voor Nepalese kinderen hadden haar warme belangstelling. De laatste jaren verkreeg zij internationale bekendheid door haar betrokkenheid bij de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten, haar onderzoekproject en boeken over de Afro-amerikaanse bevrijders van Limburg en de Limburgse nakomelingen van zwarte bevrijders. Daarvan woonden er ook enkelen de uitreikingsplechtigheid van de koninklijke onderscheiding bij.

Nederweert
Ook Nederweert hield altijd nog een plek in Mieke’s hart. Samen met Alfons Bruekers schreef zij in 2014 het boek ‘Nederweert door het oog van Jef Kirkels’. Een fotoboek over de jaren ’60 van de vorige eeuw met fotografisch materiaal van haar vader die werkzaam was als zaakvoerder van de plaatselijke Boerenbond en als commandant van de vrijwillige brandweer.

Foto: Alfons Bruekers

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie