Skip to content

Het museum als levend geschiedenisboek

Redactie
7 april 2019 | 16:00

Advertentie

Zondag 14 april , Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof
In het Limburgs openluchtmuseum Eynderhoof weten ze alles van verzamelen, bewaren, behouden en onderzoeken van wat in de tijd van onze voorouders zo gewoon en vanzelfsprekend was. In het leukste openluchtmuseum van Nederland laten ze de bezoekers heel graag zien en beleven hoe men in de periode tussen 1900 en 1950 leefde en werkte in de Peelregio. Niet alleen in de Peel zelf, maar ook op de boerderij, het woonhuis en de werkplaats van heel wat ambachtslieden. Een waar schouwspel dat zich elke keer weer opnieuw afspeelt in Nederweert Eind.

Er is een aantal collecties te bewonderen in het Limburgs openluchtmuseum.
Op deze speciale zondag kunnen de bezoekers o.a. de bijzondere collectie diverse archeologische vondsten uit Nederweert-Eind en omgeving komen bekijken. In een complete expositie met de naam “Van Stenen mes tot Bronzen bijl” zijn wat mooie schatten te zien die in deze plaats zijn opgegraven. Maar ook een belangrijke collectie laat-paleolithische artefacten, behorende tot o. a. de Tjonger Cultuur, een cultuur van jagers en verzamelaars die leefden van ongeveer 10.000 tot 9.000 jaar geleden.

Bij het sluiten van het museum “De Tiendschuur” in Weert is een collectie van gereedschappen en vormen die bij het produceren van pijpen werden gebruikt overgedragen aan het openluchtmuseum Eynderhoof. Deze is aangevuld met een uitgebreide collectie van aarden- en houten pijpen die in een collectie bijeen zijn gebracht en tentoon worden gesteld in Eind.

Uiteraard zijn veel van de oude ambachten op deze zondagmiddag volop in bedrijf en vertellen de ambachtslieden graag over de kneepje van het vak en laten ze graag wat van hun eigen vaardigheden zien. Zo worden in zagerij “ Bi-j Maantje“ zware eiken bomen in de lengte doorgezaagd tot planken en balken die gebruikt zullen worden in de nieuwe bouwplannen van het museum. De bakkers bakken in het bakhuis op ambachtelijke wijze de bekende Eynderhoof brood- en koekproducten. In de herberg kunnen de (groot)ouders genieten van koffie met vlaai, terwijl de kids ravotten op de vriendelijke en uitdagende plekken die Eynderhoof rijk is. De livemuziek wordt verzorgd door Jo Rutjens.

Het museum is geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Meer informatie is te vinden op de website www.eynderhoof.nl

Woensdag 17 april KINDERMIDDAG met HUIFKARTOCHT
Bij goed weer kunnen de kinderen met hun ouders een gratis ritje maken met de huifkar over de Visdijk. Op Eynderhoof gaat het spel door: de kindergidsen, die met de kinderen oude volksspelen doen zoals steltlopen, zaklopen, touwtrekken, knikkeren en nog veel meer ouderwetse maar daardoor niet minder spannende spelen die je letterlijk en figuurlijk van de straat houden.

Bekijk voor meer informatie het kinderdagprogramma op: www.eynderhoof.nl. Het museum is op woensdagmiddag geopend van 13.00 – 17.00 uur

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19 Huidinstituut Purifé viert 2jarig bestaan
Wie jarig is trakteert!
19 september 2024 | 12:00
Bak met kittens gedumpt Eilers Nederweert
”De kittens hebben hun moeder nodig!”
19 september 2024 | 11:10
19_09_2024 Speuren naar geuren en kleuren in de groote peel
Ruik de herfst!
19 september 2024 | 11:00
Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39

Advertentie