Skip to content

Krepuulke: ondeugend en gruwelijk lekker bier

Redactie
2 april 2019 | 12:00

Advertentie

Een nieuw bier met een oude traditie

Om maar met de deur in huis te vallen: Krepuulke is het verkleinwoord van Krepuul, eigenlijk een oud Nederweerts dialectwoord. Het is afgeleid van het Franse crapule dat gespuis of geboefte betekent. Het is een van de vele Franse woorden in de Nederweerter spreektaal. Tijdens de Franse bezetting van Nederweert (1795-1815) werd Nederweert bevolkt door Franse ambtenaren, douanes, gendarmes en belastinggaarders. Al doende nam de plaatselijke bevolking van hen allerlei Franse woorden over. Zoals ook Guulke (afgeleid van Guillaume, Willem), verket (van fourquet, vork) en niet te vergeten tal van stevige vloeken zoals miljaar en andere bekende Nederweertse krachttermen…

Dievenbendes
De achttiende eeuw was de tijd waarin dievenbendes (zoals in Zuid-Limburg de Bokkenrijders) en allerhande krepuul dat voor galg en rad was opgegroeid, de omgeving van Nederweert onveilig maakte. Het waren groepen van door de maatschappij verstotenen, die zich met hun gezinnen in hutten en holen in de onherbergzame Peel schuil hielden. Onder hen waren ook veel verdrevenen zoals joden en zigeuners, met hun eigen geheimtaal.

Kleine Toon
Jan-Antoon Corts, bijgenaamd Kleine Toon, was de leider zo’n bende. In de zomer van 1752 werd een grote klopjacht op vagebonden en criminelen in de Peelstreek georganiseerd. Corts werd gearresteerd in Leveroy en moest in het cachot onder het gemeentehuis van Nederweert op zijn doodvonnis wachten. Na een mislukte ontsnappingspoging werd hij op 29 augustus 1752 op de Mildert in Nederweert terechtgesteld. Hij werd eerst levend geradbraakt op een wagenwiel. Na met gloeiend hete tangen gruwelijk verminkt te zijn aan zijn bovenlichaam, werd hij met rad en al op een brandstapel verbrand.

De reputatie en het gruwelijke levenseinde van Jan-Antoon hebben na zijn terechtstelling nog lang nageklonken in Nederweert. In 1921 werd de dodencel van Kleine Toon herontdekt bij de bouw van het gemeentehuis. In het pleisterwerk van de cel werd zijn ingekraste graffiti gevonden. Hoogbejaarde inwoners wisten nog te vertellen dat ze als kind aangezegd kregen: Jan-Antoon zal uch krieëge, als ze ondeugend waren of niet wilden luisteren naar het ouderlijk gezag. Zo waren Jan-Antoon Corts en zijn krepuul in het geheugen van generaties inwoners een angstaanjagend schrikbeeld geworden.

De schrikbeelden van het criminele krepuul zijn gelukkig verdwenen. Maar nu is er Krepuulke, een wat onschuldiger klinkende naamsvariant. Lang niet zo gruwelijk crimineel als destijds Jan-Antoon. Maar veel eerder rebels, kwajongensachtig en ondeugend. Net zoals de smaak van dit gruwelijk lekkere Tripelbier.

Alfons Bruekers, Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Bierpresentatie 7 april

Zondag 7 april, tijdens Koopzondag ‘Dag van de Klant’, wordt het nieuwe tripelbier ‘Krepuulke van Guulke’ voor het eerst gepresenteerd. Het bier is zowel in losse flesjes als in een fraai vormgegeven kadoverpakking (mét bijbehorende glas) verkrijgbaar. Bij aankoop van een Krepuulke-bierpakket ontvangt u (alleen op deze Koopzondag) een gratis t-shirt met toepasselijke Krepuulke-opdruk. Bier en pakket met t-shirt zijn vanaf 7 april ook verkrijgbaar bij Kaas & Ko in Weert (Muntpassage), Wijnhandel Storms in Nederweert en natuurlijk ook bij Guulke Eten en Drinken. Over enige tijd zal dit nieuwe Nederweerter bier ook geschonken gaan worden bij de Dorpsherberg in Ospel, Hof van Keent in Weert en bij Guulke zelf.

Krepuulke-fietstocht 26 mei

De bekende Guulke-cultuurhistorische wandelingen in de dorpskern kent u al jarenlang. Al bijna 2500 Nederweertenaren hebben daaraan deelgenomen. Ter gelegenheid van de introductie van het ‘Krepuulke van Guulke’-bier presenteert Guulke Eten en Drinken nu een nieuw arrangement:

Krepuulke Cultuurhistorische Fietstocht
De eerste editie van deze tocht, die voert langs tal van historische bezienswaardigheden in het zuiden van Nederweert, vindt plaats op zondag 26 mei. Onder leiding van gids Alfons Bruekers wordt al fietsend een bezoek gebracht aan diverse bekende en onbekende cultuurhistorische plekjes in Schoor, Roeven, Kraan, Houtsberg en Mildert.

Programma zondag 26 mei:

  • 12.00u start programma met gezamenlijke lunch bij Guulke Eten en Drinken
  • 13.00-16.30 fietstocht met halverwege rustpauze met koffie en een versnapering
  • 17.00 gezellige afsluiting in Schoor, met uitreiking van het Krepuulke-bierpakket en bijbehorend t-shirt aan elke deelnemer

Voor het gehele programma zijn de kosten € 39,95 per deelnemer. Daarvoor krijgt u dus een lunch bij Guulke, een fietstocht o.l.v. een deskundige gids, versnaperingen onderweg en het Krepuulke-bierpakket na afloop) Minimum-leeftijd van deelname aan de fietstocht is 12 jaar.

Aanmelden kan via info@guulke.nl. Het aantal plaatsen is beperkt; wie het eerst komt, het eerst maalt.

Fotobijschrift: Onder de trap van het oude gemeentehuis van Nederweert bevond zich de dodencel van Jan-Antoon die in 1752 ter dood werd gebracht.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie