Skip to content

Provinciale Statenverkiezingen en Waterschapsverkiezingen

Redactie
18 maart 2019 | 10:19

Advertentie

Op woensdag 20 maart 2019 zijn de Provinciale Statenverkiezingen en de Waterschapsverkiezingen. Door te stemmen, kies je jouw eigen vertegenwoordigers die vervolgens jouw stem kunnen laten horen. Zo heb je invloed op wie jouw provincie en waterschap gaan besturen. Als je zelf niet naar de stembus kunt, mag je via een volmacht iemand anders machtigen. Wil je in een andere gemeente gaan stemmen, dan kun je een kiezerspas aanvragen.

Stempas
De stempassen zijn inmiddels bij je in de bus gevallen. Deze passen zijn jouw toegangsbewijs tot de verkiezingen. Zonder stempas kun je niet gaan stemmen. Mocht je deze kwijtraken, dan kun je tot uiterlijk dinsdag 19 maart 2019 om 12.00 uur een nieuwe stempas aanvragen.

Alle aanvragen voor een vervangende stempas zijn alleen nog persoonlijk af te halen bij de publieksbalie in het gemeentehuis. Neem dan wel een geldige legitimatie mee (paspoort, rijbewijs of identiteitskaart).

Meenemen naar stembureau
Als je gaat stemmen, moet je de stempas én een geldig legitimatiebewijs meenemen. Dit bewijs mag op 20 maart 2019 (de dag van de stemming) maximaal vijf jaar verlopen zijn. Op het legitimatiebewijs staat dan ‘geldig tot 21 maart 2014’ of elke latere datum.

Stemmen in elk stemlokaal
Op jouw stempas vindt  je het adres van het stemlokaal dat voor jou het dichtste bij is, maar je kunt je stem uitbrengen bij elk stembureau in de gemeente. De tien stemlokalen zijn geopend van ’s ochtends 07.30 uur tot ’s avonds 21.00 uur.

Stemmen bij volmacht
Een andere kiezer kan voor je gaan stemmen. Degene die jouw stem uitbrengt, moet op 4 februari 2019 in onze gemeente als kiezer staan geregistreerd. De gemachtigde moet tegelijkertijd zijn of haar eigen stem uitbrengen.

Woont degene die namens jou stemt net als jij in de gemeente Nederweert? Vul dan de achterzijde van jouw stempas in. Dit heet een onderhandse volmacht. Je moet ook (een kopie van) jouw identiteitsbewijs meegeven. Anders mag de andere kiezer (de gemachtigde), jouw (volmacht)stem niet uitbrengen! Degene die voor jou een stem uitbrengt, kan dit alleen doen op het moment waarop hij of zij zelf stemt en moet woonachtig zijn in dezelfde gemeente als jij. Degene die voor je stemt (jouw gemachtigde), mag maximaal twee stemmen uitbrengen voor anderen.

Voor het machtigen van een persoon die niet in de gemeente Nederweert woont, moet je het formulier ‘Verzoek om bij volmacht te stemmen’ invullen en sturen naar: Gemeente Nederweert, t.a.v. team Inwoners, Postbus 2728, 6030 AA Nederweert. Je kunt ook een scan van het ingevulde formulier per e-mail sturen naar burgerzaken@nederweert.nl. Het is dan wel nodig om een kopie van jouw legitimatiebewijs bij te voegen. Jouw stempas wordt direct aan degene die voor jou stemt toegestuurd. Uiterlijk vrijdag 15 maart om 17.00 uur moet het verzoek bij de gemeente binnen zijn.

Stemmen met een kiezerspas
Het kan handig zijn om in een andere gemeente te stemmen dan die waar je staat ingeschreven. In dat geval kun je jouw stempas omzetten in een kiezerspas. De kiezerspas mag slechts eenmalig worden verstrekt. Je kunt jouw stempas om laten zetten in een kiezerspas bij team Inwoners. Dit kan tot dinsdag 19 maart om 12.00 uur.

Voor een schriftelijke aanvraag van de kiezerspas is een formulier nodig dat uiterlijk vrijdag 15 maart om 17.00 uur bij de gemeente binnen moet zijn. Je kunt het formulier sturen naar: Gemeente Nederweert, t.a.v. team Inwoners, Postbus 2728, 6030 AA Nederweert.

Meer informatie
Meer informatie vind je op de speciale verkiezingspagina van de gemeente of bij het team Inwoners (verkiezingen), tel. (0495) 677111. Ook op www.ikkieslimburg.nlwww.waterschaplimburg.nl en www.kiesraad.nl kun je terecht.

Hier kun je stemmen

  • Gemeentehuis – Raadhuisplein 1, 6031 VR Nederweert
  • Zorgcentrum St. Joseph – Brugske 16, 6031 BL Nederweert
  • Basisschool De Kerneel – Speelhuijs 4, 6031 HR Nederweert
  • Gemeenschapshuis De Pinnenhof – Kapelaniestraat 4, 6031 BX Nederweert
  • Gemeenschapshuis Pestoeërskoel – Sillenhoek 4, 6091 PD Leveroy
  • Kerkelijke voorziening Budschop – Rochusplein 1, 6031 BD Nederweert
  • Stichting M.F.A. Haaze-hoof – Aerthijsplein 3, 6035 AS Ospel
  • Basisschool De Schrank – Siebenstraat 14, 6035 BD Ospel
  • Thomashuis Ospeldijk – Moostdijk 1A, 6035 BD Ospel
  • Gemeenschapshuis Reigershorst – Pastoor Maesplein 13, 6034 TE Nederweert-Eind

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie