Skip to content

Ruimhartig beleid mantelzorgwoningen: denken in kansen volgens de menselijke maat! 

Redactie
15 maart 2019 | 16:00

Advertentie

Op dinsdag 12 maart besprak de gemeenteraad van Nederweert een aantal onderwerpen. Alle raadsvoorstellen werden uiteindelijk unaniem aangenomen. Nederweert Anders wil graag een van deze zaken, de verruimde regeling mantelzorgwoningen, nader toelichten.

Nederweert-Anders

In de huidige maatschappij worden mensen gestimuleerd om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en is de drempel voor opname in een zorginstelling hoog. Wanneer men door ziekte of ouderdom een beroep wil doen op mantelzorg kon dat in Nederweert tot nog toe op twee manieren: via inwoning of via een aparte mantelzorgunit. Beide situaties zijn echter minder geschikt voor de groeiende groep mensen, die graag al maatregelen op het gebied van huisvesting wil treffen op het moment dat men nog vitaal is. Gedeelde woonruimtes bij inwoning zijn in die situatie niet ideaal en een zelfstandige mantelzorgunit is binnen de huidige regelgeving pas toegestaan op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van een zorgindicatie.

Daarom heeft de gemeenteraad besloten tot een verruiming van de mogelijkheden voor deze kangoeroewoningen. In een pilot van twee jaar wordt het mogelijk om vooruit te lopen op een toekomstige zorgvraag en wordt een mantelzorgwoning zonder medische indicatie toegestaan bij een leeftijd vanaf 65 jaar voor een periode van maximaal 20 jaar. Als men jonger is blijft een medische indicatie nodig. Het is dan echter voldoende  dat er sprake is van een voortschrijdende aandoening, die op termijn mogelijkerwijs tot een mantelzorgbehoefte leidt. In beide gevallen kan door het versoepelde beleid op een veel snellere en natuurlijkere manier mantelzorg worden verleend, wanneer deze daadwerkelijk nodig is. In 2021 wordt de pilot geëvalueerd en zo nodig aangepast aan de opgedane ervaringen en inzichten.

Voor Nederweert Anders is dit een raadsbesluit naar ons hart: signalen uit de samenleving oppakken, luisteren naar inwoners en op zoek gaan naar kansen.

Heeft u een idee over wat anders zou kunnen in Nederweert, laat het ons dan weten! Nederweert Anders gaat graag met u in gesprek: info@nederweert-anders.nl

Els Vaes-Jacobs
Nederweert Anders

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie