Skip to content

Veel aandacht voor heldinnen in Nederweert

Redactie
13 maart 2019 | 20:00

Advertentie

De Gunnerij was vorige week vrijdag het middelpunt van de Internationale Vrouwendag 2019 die door LINK georganiseerd werd. Ruim 150 inwoners uit Nederweert en daarbuiten hebben met belangstelling geluisterd naar de verhalen van onze statushouders.

Cultuur
Het is muisstil wanneer Fatima, Lana, Ola en andere nieuwkomers spreken over hun leven in een oorlog en hun vlucht naar ons land, waarbij zij veel opvangplaatsen moesten aandoen alvorens zij op hun bestemming in Nederweert aankwamen. Zij hadden zelf hun verhaal opgeschreven, zodat de herinnering en realiteit haast tastbaar werden. Met emotie in hun stem spraken zij hoe zij langzaam maar zeker hun bestaan in onze gemeente weer konden oppakken.

Onder de vele vragen die door de toehoorders daarna werden gesteld was er regelmatig die ene:“Hoe ervaar je onze cultuur ?” Fatima lachend : “Jullie zijn direct en open .” In het begin hadden zij wel de nodige moeite met de nauwkeurigheid en strakke regelgeving en het betalen van belastingen. Zaken die in de landen van herkomst totaal anders waren. “Maar… wij zijn inmiddels gewend” zoals Lana het samenvatte. Ook zij kreeg te maken met uitwijken naar Palestina door de oorlog in Syrie en vooroordelen die in dat land heersen aangaande vluchtelingen uit Syrie. Op de vraag of zij in de nabije toekomst weer terug wilden naar hun vaderland werd het stil.. De bewondering van de aanwezigen was er niet minder om.

De statushouders ervaren de integratie in ons land en de hulp die zij krijgen in onze gemeente als een warm bad. Vooral in het begin werden zij begeleid en opgevangen door vrijwilligers die hielpen bij het aanmelden bij instanties als scholen, bedrijven, gemeente en de inburgerings cursus.

Het vrijwillig en particulier initiatief LINK (Leer Iedereen Nederweert Kennen) speelt een belangrijke rol bij het spreken van de Nederlandse taal. Iedere vrijdag leren taalcoaches vanaf 16.00 tot 18.00 uur onze statushouders de taal door eenvoudig gesprekken te voeren.

Nederweert leerde de nieuwkomers kennen en gaven te kennen dat zij de aandacht en de openheid die wij ze geven zeer waarderen. De Gunnerij en LINK kijken terug op een geslaagde Vrouwendag 2019.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie