Skip to content

Jan Vossen | een bescheiden redder

Redactie
13 maart 2019 | 18:00

Advertentie

Eind vorig jaar ontving de burgemeester een brief van mevrouw Angeline Rijkers-Jacobs uit Nederweert. In die brief beschrijft mevrouw Rijkers-Jacobs hoe zij als 3-jarig kind in 1955 werd gered van de verdrinkingsdood door de heer Jan Vossen uit Ospel.

Het gezin Jacobs woonde aan de Venloseweg langs de Noordervaart. Hun woning was deels verwoest door de oorlog en moest opnieuw worden opgebouwd. Timmerbedrijf Vossen uit Ospel voerde de herstelwerkzaamheden uit. Jan Vossen, zoon van de eigenaar destijds 16 jaar oud, werkte mee aan de woning van het gezin Jacobs.

Jan twijfelde geen moment
Het was een koude winterdag in 1955 met temperaturen onder het vriespunt. Jan Vossen was aan het werk bij het gezin Jacobs toen een neefje, dat bij het gezin Vossen inwoonde, naar hem toe kwam gerend. Angelientje, het 3-jarige dochtertje van het gezin Jacobs, was in het water van de Noordervaart gevallen. Jan twijfelde geen moment en sprong met zijn kleren en laarzen nog aan in de Noordervaart. Onder water zag hij geen hand voor ogen maar zocht op de tast naar Angelientje. Op enig moment voelde hij iets; een klein kind in het ijskoude water. Met veel moeite wist hij met Angelientje aan de wal te komen waar er weer leven in het kindje begon te komen.

Angelientje
Moeder kwam in paniek aangerend en nam Angelientje van Jan over. Jan pakte zijn fiets om thuis zijn natte kleding te vervangen door droge. Zijn overall en laarzen bevroren onderweg. De dag erna was Jan weer gewoon aan het werk. Het leven ging in de naoorlogse jaren immers gewoon door. Nu mevrouw Angeliene Rijkers-Jacobs zelf kinderen en kleinkinderen heeft, beseft ze meer dan ooit dat zij haar leven aan de heer Vossen te danken heeft.

Burgemeester Evers was erg onder de indruk van deze brief. Samen met mevrouw Rijkers-Jacobs, haar echtgenoot en kabinetschef Giel Bruijnaers ging hij met een vlaai op de koffie bij de familie Vossen. Om nog maar eens te benadrukken dat een heldendaad als deze niet vanzelfsprekend is en dat hij daar diep respect voor heeft.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie