Skip to content

Regionale Pilot Praktijkleren met de Praktijkverklaring van start

Redactie
25 februari 2019 | 14:06

Advertentie

Binnenkort start de regionale pilot Praktijkleren met de Praktijkverklaring in het MBO. Werk.Kom (het WSP) slaat de handen ineen met de gemeenten in de regio, het servicepunt Leren en Werken, regionaal onderwijs en UWV.  Het doel van de pilot is om voor mensen zonder startkwalificatie de overgang naar werk te versoepelen en de kans op een langdurige deelname op de arbeidsmarkt te vergroten. De pilot wordt bewust klein gestart bij een aantal bedrijven in de regio. Als de pilot succesvol is, wordt zo snel mogelijk het Praktijkleren met Praktijkverklaring in de hele arbeidsmarktregio Midden-Limburg ingevoerd. In totaal worden er 13 landelijke pilots uitgevoerd. 

Wat houdt het in?
Er zijn heel wat werkenden en werkzoekenden die geen startkwalificatie hebben. Het behalen van een volledig MBO-diploma of MBO-certificaat is voor hen (nog) niet haalbaar. Zij hebben een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt en raken vaker werkloos.  Al deze mensen hebben capaciteiten en kwaliteiten. De één kan bijvoorbeeld goed vrachtwagens lossen, de ander is een prima inpakker. Dankzij de praktijkverklaring kunnen deze kwaliteiten worden benut, zonder dat een diploma behaald is. 

In de pilot doorloopt de werkende of werkzoekende een intensieve periode van werken en leren. In de praktijk van een erkend leerbedrijf leert hij de vaardigheden aan, die zijn afgeleid van de MBO-kwalificatiestructuur. De invulling is voor elke kandidaat anders. Maatwerk dus. Vaste onderdelen zijn begeleiding, een leerbaan en een vorm van inkomen. Het uiteindelijke doel is een langdurige plaatsing. 

Brede doelgroep beter inzetbaar
Tijdens en hopelijk na de pilot kunnen kandidaten met allerlei achtergronden praktijkverklaringen halen met praktijkleren. Van statushouders tot kwetsbare jongeren, werkenden, kandidaten die een WW-uitkering ontvangen of kandidaten die al drie jaar in de bijstand zitten en alleen basisonderwijs hebben genoten.

Voor werkgevers bieden de beoogde Praktijkverklaringen een mooi instrument om (potentiële) medewerkers die nog geen BBL-diploma of MBO-certificaat hebben breder en beter inzetbaar te maken binnen het bedrijf. Om de leerervaringen uit de pilots in de verschillende regio’s en het landelijke initiatief samen te laten komen worden leercirkels georganiseerd om antwoord te geven op allerlei vragen. Gezamenlijk streven is dat de regionale arbeidsmarkt over twee jaar 150 kandidaten telt met een Praktijkverklaring op zak! 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie