Skip to content

Zeer grote uitslaande brand Dutch Green Carbon Nederweert (Foto’s)

Redactie
6 februari 2019 | 3:58

Advertentie

In de nacht van dinsdag op woensdag is er een grote uitslaande brand uitgebroken bij het bedrijf Dutch Green Carbon aan de Winnerstraat in Nederweert. Verschillende brandweerkorpsen uit Midden-Limburg zijn met man en macht bezig geweest met blussen. De brandweer schaalde op naar Grip 1.

Metingen
Bij de brand komt veel rook en stank vrij. De brandweer adviseert aan omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden. Of er gevaarlijke stoffen zijn vrijgekomen is op dit moment nog niet duidelijk. De brandweer heeft metingen uitgevoerd in de omgeving.

Zeer grote brand
De brand ontstond in de vroege woensdagochtend volgens de eerste berichten bij een oven. Het vuur greep snel om zich heen waardoor een loods van 50×100 meter in lichterlaaie kwam te staan.

Niet de eerste keer
Het is niet de eerste keer dat de brandweer uitrukt voor brand naar het bedrijf. In december 2018 was er ook een kleine brand in de productiehal van het bedrijf. Operators ontdekten de brand toen snel waardoor erger werd voorkomen. In de maand januari is de brandweer ook nog uitgerukt en waren er verschillende meldingen van rook en vuur uit een van de schoorstenen op de productielocatie.

Dwangsom
De autobandenverwerker aan de Kanaaldijk in Nederweert kreeg recent een dwangsom boven het het hoofd vanwege een overtreding voor wat betreft het gebruik van de fakkelinstallatie en vanwege het feit dat de inrichting op onderdelen is veranderd, zonder dat hiervoor een omgevingsvergunning is aangevraagd en verleend.

Top 100 duurzame bedrijven
Het bedrijf Black Bear, onderdeel van de lokatie Rumal, kreeg recent nog te horen dat ze als enigste bedrijf in Nederland in de top 100 van duurzame bedrijven staan. De Cleantech 100 wordt samengesteld door een jury die innovatieve bedrijven over de hele wereld beoordeelt.

Rumal
In de volksmond staat het bedrijf bekend als Rumal, Rubber Maalindustrie Limburg B.V.. Nu zijn op de locatie de bedrijven Kargo Recycling B.V. en Dutch Green Carbon gevestigd.

Advertentie

26 Reacties

  1. Wat een drama, hier kon je wachten, wat een overheid, zo vaak gewaarschuwt

  2. Zijn ze niet aan het affakkelen?
    Een groot slot op dat dat bedrijf en nooit meer open laten gaan.
    B&W, denk aan al je bewoners!

  3. Zeker een ramp. De wind stond richting kanaal maar wat als de wind anders stond.? alle omwonenden hadden kunnen evacueren. Overheid, provincie en gemeente neem u verantwoordelijkheid voordat er wel slachtoffers vallen. 🙁

  4. Was het maar tot de grond toe helemaal afgefikt. Dit bedrijf hoort hier niet, Gemeente en Provincie, neem jullie verantwoordelijkheid voor de veiligheid en gezondheid van de inwoners en verplaats dit bedrijf naar bv. Chemelot in Geleen, daar staan veel van dergelijke bedrijven en is er controle over proces en veiligheid.

    • Dat zeiden wij ook al . Laat maar gecontroleerd helemaal affikken . Weg met dit zogenaamde milieu vriendelijk bedrijf

  5. En gisterenavond heeft onze BURGERMEESTER nog lof gesproken over deze banden fabriek in de raadsvergadering. En zo een BURGERMEESTER moet dan de inwoners
    van nederweert vertegenwoordige. GOED BEZIG BURGERMEESTER.

  6. @ Betty:
    Natuurlijk is het niet goed dat hier brand ontstaat, maar dat is een calamiteit die ook op Pannenweg 1, 2 of 3 kan gebeuren.
    Gemeente moet hier inderdaad handhaven optreden, betere brandbeveiliging en Filterinstallaties om Roet af te vangen van Fakkelinstallatie.

    Het is wel Cru voor de medewerkers (die waarschijnlijk in Nederweert / weert wonen) om te zeggen dat dit bedrijf maar naar Chemelot moet omdat ze een fakkelinstallatie hebben. Onder het Motto daar staan er al 20 dus de inwoners van Geleen en omstreken zijn dit al gewend en maakt die 21e ook niet meer uit.
    Nederweertse kneuterigheid ten top

  7. @Roy,
    Chemelot is een chemisch industrieterrein, ze hebben 24-7 brandwachten en een eigen brandweer, controle en veiligheid voorop. De locatie in Nederweert is geen chemisch industrieterrein, Rumal is ook nog eens illegaal bezig, zonder de benodigde vergunningen voor het affakkelen e.d..
    Heb het vage vermoeden dat je zelf ook niet in de buurt van Rumal woont. Lees trouwens net dat er al weer een fikkie is geweest, dus van een eenmalige calamiteit kun je na 4 branden in de afgelopen maanden ook al niet meer spreken.

    • In Weert was het ook al regelmatig feest.
      Je mag verwachten dat er een degelijke brandbeveiliging en beheersing/blus installatie aanwezig is maar vooral ook wat is de functie hiervan, staat in het UPD (uitgangspunt document) wat mede de basis vormt voor de vergunning. Is de brandbeveiliging gebaseerd op gegarandeerde vluchtweg voor aanwezigen of ook beperken van milieuschade? WOB verzoek!

  8. wat een reacties hier. altijd fijn als mensen weten waar ze het over hebben. Het is niet bij Rumal geweest, wat trouwens niet meer zo heet, maar bij Black Bear. Een ander bedrijf dat op hetzelfde terrein ligt. En als het gebied een bestemmingsplan zware industrie heeft, mag het bedrijf er gewoon gevestigd zijn.
    Tijd om te verhuizen dus voor sommige mensen zo te lezen

    • Tijd om te verhuizen is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is inderdaad zware industrie maar als iemand hier zijn huis wilt verkopen zodat er een ander bedrijf kan beginnen is er geen marge meer over dat iemand hier iets op kan starten. Dat komt omdat er op het zware industrie terrein een marge ligt wat 30 jaar geleden bepaald is en nooit is aangepast. De grote bedrijven dutch green carbon, black bear en verzinkerij hebben alles in gebruik. Dus al zou iemand willen verhuizen zíjn er geen belangstellende en als die er al zijn haken die af omdat er niets meer qua lawaai e.d. gebruikt kan worden. Misschien een goed punt voor de gemeente om aan te werken, zodat degene die wegwillen daar ook stappen kunnen ondernemen.

  9. Heb hier gewerkt en heb ontslag genomen vanwege slechte veiligheidsvoorzieningen. Mensen die hier werken beschikken nog niet eens over een VCA diploma, veel verloop in personeel, slecht management (oude uitvoerend directeur is vorig jaar ontslagen) dutch green carbon is een samenwerkingsverband tussen Black bear en kargro recycling, fabriek had 3 jaar geleden al moeten draaien. Echter tot vorige week nog steeds geen goede productie, installatie niet betrouwbaar wordt van alles geïmproviseerd om de fabriek aan het draaien te krijgen. Dit moest er van komen….. Triest maar waar.

    • Wat een gestuntel daar, mogen wel meer personen die daar gewerkt hebben hun verhaal vertellen
      Word de gemeente en de provincie misschien eindelijk wakker geschud.
      Moet zeker nog meer gebeuren ,en wat zijn dan de gevolgen voor de gezondheid,
      over 30 jaar voor de jeugd van nu !!

    • Ik wil best mijn verhaal doen aan officieel instanties als hier behoefte aan is.

    • Dan moet je het daar melden , en niet hier interessant doen.

      Denk echter dat ze er dan snel achter komen dat je hun niet veel nieuws kunt vertellen.

    • Ik probeer alleen mijn hulp aan te bieden, als ik interessant wou doen zou ik niet anoniem willen blijven. Zonder flauwekul, bij dit bedrijf gebeuren echt dingen die niet kunnen, mocht iemand zijn nek willen uitsteken wil ik deze persoon/instantie best in de vorm van informatie ondersteunen.

    • Super, zo als jij zouden er meer moeten zijn.

      Als er daar meer zijn die ontslag vragen, stopt het ook vanzelf.

  10. Zeg anoniem wij willen graag een gesprek met je aan gaan en we nemen je erg serieus. Als je dat wilt neem contact op met de readactie van Nederweert 24 .nl voor ons adres alvast bedankt.

    • Hoorde vandaag ook dat ze eerst gehuisvest waren op industrie terrein in Weert.
      Is Kargo ook al ongeveer 4 jaar geleden vertrokken na een brand.
      Hier werkte ze ook al zonder vergunning

    • Neen, met vergunning…….
      En neen niet na een brand….
      U heeft veel gehoord op 12/2 maar waarschijnlijk van een dove bron, en voor alle duidelijkheid het is Kargro …..

  11. Anoniem van 7/2 is ontslagen…..
    Natuurlijk wil je dan je verhaal doen…
    Als NW 24 hier serieus op wil in gaan ga u gang, maar zorg dat u elk verhaal op waarheid verifieert.
    De kippenboer had namenlijk ook al zijn conclusies gepubliceerd, helaas zonder onderzoek….
    Iedereen loopt maar wat te blèren en alles word klakkeloos gepubliceerd. D66 is hier een goed voorbeeld van, als echte onruststoker.

  12. Hoorde vandaag ook dat ze eerst gehuisvest waren op industrie terrein in Weert.
    KLOPT…..
    Is Kargo ook al ongeveer 4 jaar geleden vertrokken na een brand.
    Neen, Ivm uitbreiding.
    Hier werkte ze ook al zonder vergunning.
    Neen, Volgens alle voorschriften….
    En het is KARGRO…..
    Lopen blèren als een kip zonde kop……….

    • Beste Hetty,
      Dwangsom is niet voor niets opgelegd, dit doen ze echt niet als volgens de regels wordt gewerkt.
      Denk daar even over na, daarna kunnen we verder blèren.

    • Beste Piet.

      Hier moet ik je volledig in het gelijk stellen, maar….
      Een bedrijf van deze omvang moet soms door de mazen van de wet glijden tot het proces een symbiose is. Dit heeft inderdaad langer geduurd dan gepland was………
      Maar dit wil; nog niet zeggen dat het berdrijf fout bezig is…..

    • Denk dat we het hier niet eens worden, bedrijf moet ten allen tijde aan de rgels voldoen, nu wordt er gespeeld met de gezondheid van de omwonenden.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie