Skip to content

Onderdelen bio-vergistingsinstallatie in Heythuysen terecht door gemeente stil gelegd

Redactie
1 februari 2019 | 16:18

Advertentie

Omwonenden van een bio-vergistingsinstallatie, gevestigd op Aan de Heibloem in Heythuysen hebben de gemeente Leudal gevraagd de niet-vergunde activiteiten van het bedrijf stil te leggen nu de voor het droogprocedé aangevraagde vergunning is geweigerd. De gemeente heeft besloten handhavend op te treden en heeft aan het bedrijf een last onder dwangsom opgelegd.

Overtredingen
De voorzieningenrechter heeft vandaag geoordeeld dat het gebruik van de tunneldroger (met luchtwasser) en het bouwen en gebruiken van de opslagvoorziening wél overtredingen van de regels zijn, maar het gebruik van de zeefbandpers (met luchtwasser) niet. Het feit dat de brikettenpers defect is, brengt mee dat ook het gebruik daarvan niet gezien kan worden als een overtreding. Voor de wel vastgestelde overtredingen moet de gemeente in beginsel optreden en in de omstandigheden van het geval ziet de voorzieningenrechter geen grond om af te zien van handhavend optreden. De financiële en contractuele verplichtingen die het bedrijf is aangegaan voor het afzetten van de gedroogde digestaat zijn voor haar rekening en risico. Het niet of moeilijk kunnen afzetten van natte digestaat is niet een gevolg van het besluit van de gemeente, maar van het functioneren van de markt voor mestverwerking.

Hoogte dwangsom
Voor de hoogte van de dwangsom moet de gemeente wel nog een betere motivering geven, maar dat staat aan het stilleggen van de tunneldroger niet in de weg. De gemeente heeft het bedrijf ook verplicht de opslagvoorziening af te breken, maar dat vindt de voorzieningenrechter te ver gaan, omdat die opslagvoorziening in de toekomst wel (rechtmatig) voor opslag van voer of kunstmest gebruikt kan gaan worden.

Beroepszaak omgevingsvergunning
Het bedrijf heeft gevraagd het droogprocedé niet te hoeven stilleggen in afwachting van het beroep dat zij heeft aangetekend tegen de weigering van de aangevraagde omgevingsvergunning. Daar gaat de voorzieningenrechter niet in mee, omdat dat betekent dat de omwonenden dan langer last hebben van de niet vergunde activiteiten.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie