Skip to content

De kunst van het konijnen houden

Redactie
29 januari 2019 | 16:42

Advertentie

Elf jaar oud was Stef toen hij van zijn zakgeld twee hobbykonijntjes kocht: Knabbel en Babbel. Twee vrouwtjes, zo was hem verteld. Niet veel later kwamen er jongen en wist hij dat hij een mannetje en vrouwtje mee naar huis had gekregen. Daarbij bleken het ook nog eens vleeskonijnen te zijn. “Met de nieuwe konijnen ben ik verder gaan fokken. De grootgebrachte dieren bracht ik in mijn fietskar naar konijnenslachterij Enki in Someren.”

Zo maakte Stef Noordman eind jaren negentig als boerenzoon in Sterksel voor het eerst kennis met het vak dat hij tegenwoordig met zoveel toewijding beoefent. De konijnenhouderij. Aanvankelijk waren zijn ouders niet zo enthousiast over zijn hobby. “Toen er 120 konijnen in de garage zaten en de konijnenpies via de meterkast het woonhuis binnen sijpelde, werd ik verbannen naar een leegstaande stierenstal naast ons melkveebedrijf”, lacht Stef. “Daar ben ik opnieuw begonnen, met nieuwe moederkonijnen en nieuwe hokken.” 

Na de landbouwschool, Stef was inmiddels 19, ging hij aan de slag bij een KI-station in Someren dat bij professionele konijnenhouders de moederkonijnen insemineert. Via dit werk kwam de jonge Brabander ook regelmatig bij de konijnenhouderij van de familie Ghielen, voormalig champignonkwekers uit Nederweert. Toen Stef hoorde dat zij met hun onderneming wilden stoppen en op zoek waren naar een geschikte opvolger ging het balletje rollen. De eerste drie jaar huurde hij het bedrijf, sinds 2016 is hij samen met zijn vrouw Annelies de eigenaar van konijnenhouderij Noordman aan de Herstraat in Boeket. Daarnaast runt hij samen met zijn ouders en jongere broer het ouderlijk melkveebedrijf in Sterksel.

Oog voor dieren
Ons land telt zo’n veertig professionele konijnenhouders. Stef (32) en Annelies (28) Noordman zijn de benjamins. Het vlees dat zij produceren gaat hoofdzakelijk naar België, waar konijn bijna wekelijks op het menu staat en niet, zoals in Nederland, als knuffeldier wordt gezien. “Bij ons ligt het aaibaarheidsgehalte veel hoger en eten we alleen konijn met Kerst of Pasen. De sector ligt hier veel meer onder een vergrootglas. Daarom vinden we het belangrijk om duidelijk uit te leggen wat we doen.”

Wie met Stef en Annelies door de konijnenstallen loopt, ziet en voelt hun liefde voor het vak en hun inspanningen voor het welzijn van de dieren. Menig huiskonijn moet het met aanzienlijk minder hygiëne en comfort doen. De witte Albino’s van de familie Noordman krijgen elke dag hun natje en hun droogje. Elk moederkonijn (voedster) heeft haar eigen ruime hok, haar kroost verhuist een maand na de geboorte naar een speciale groepshuisvesting, een langgerekt kunststof verblijf met open dak, voldoende bewegingsvrijheid, een schuilbuis, extra stro en speciaal hout om de tanden scherp en gezond te houden. “Konijnenhouders in Nederland lopen wat dierenwelzijn betreft mee voorop in de wereld. In China bijvoorbeeld kan een konijn zich nauwelijks omdraaien, de hokken hebben het formaat van een schoendoos. Dan hebben we het hier goed geregeld. Nergens anders zijn de regels voor het welzijn van konijnen zo streng”, vertelt Annelies. Ook aan het milieu wordt gedacht. De 500 ton mest die die konijnen van de familie Noordman jaarlijks produceren, wordt in Sterksel omgezet in biogas waarmee varkensstallen worden verwarmd.

Zesde zintuig
De kunst van het konijnen houden? “Zorgen dat de dieren gezond blijven”, zo klinkt het in koor. Stef: “Dat bereik je alleen wanneer alles in de stal klopt. De beste kwaliteit voer. Dag en nacht vers tapwater. Een goed binnenklimaat. En strenge hygiënemaatregelen. Zodra de hokken leeg zijn, worden ze grondig uitgemest, schoongemaakt en gedesinfecteerd. Daarnaast mag niemand de stal in zonder bedrijfskleding en schone handen.” Door zijn jarenlange ervaring heeft de konijnenhouder een zesde zintuig ontwikkeld om ziekte in de stal vroegtijdig op te sporen. “Het is moeilijk uit te leggen, het is een soort instinct. De stand van de ogen, de bewegingen, de vacht die wat minder glanst; de kunst is om ziekte te ontdekken voordat de dieren ziek worden. Anders ben je te laat.”

Eerlijk verhaal
Stef en Annelies vertellen graag het eerlijke verhaal. Hoezeer dat wordt gewaardeerd, bleek in de zomer van 2018 maar weer eens tijdens een bedrijfsrondleiding voor buurbewoners. Stef: “Aanvankelijk hoor je vaak: ‘Ach, wat zielig’. Dat komt omdat een konijn in ons land een huisdier is. Zodra een dier een naam krijgt, gaan we het aaien en raken we er emotioneel aan gehecht. Bij kippen werkt het precies zo. Eén hobbykip noemen we Tokkie. Die mag z’n hele leven blijven rondscharrelen, ook als-ie geen eieren meer legt. Heb je 1000 kippen, dan geef je ze geen naam meer en is het een stuk makkelijker om er afstand van te doen. Daarbij kun je je ook de vraag stellen: waarom zou je wel kippen, varkens en koeien mogen slachten, maar geen konijnen? Zeker als je bedenkt hoe gezond konijnenvlees is. Omdat een konijn alleen maar plantaardig voedsel eet, is het vlees mager en zit het boordevol Omega-vetzuren.”

Ter besluit nog een weetje. Eenmaal bevrucht heeft een moederkonijn slechts vier weken nodig om haar jongen op de wereld te zetten. De voedsters van de familie Noordman worden elf dagen na de bevalling opnieuw geïnsemineerd. Zielig? “Integendeel”, zegt Annelies. “In de natuur gaat het nog veel sneller. Als de moeder ’s ochtends haar jongen werpt, staat de ram ’s avonds alweer klaar om haar te dekken.”

Advertentie

9 Reacties

  1. De kunst van het konijnen houden is om ze lekker de ruimte te geven en oud te laten worden. Eet maar wat anders!

  2. Waarom jezelf vergelijken met slechtere bedrijven? Konijnen zijn zeer intelligent en wat jullie ‘ruim’ en ‘niet zielig’ noemen is in werkelijkheid walgelijk. Dat vind ik overigens van alle boerderijen, welke diersoort ook. Want jij blijft ze als je inkomstenbron zien. Hun dood is jouw geld.
    Als je van konijnen houdt begin je een opvang, niet dit.

    • Jammer dat de vegas weer overal oprukken met hun eigen waarden en deze op andere moeten drukken.
      Zielig dit erg dat. Wat is er gebeurd met leren leven en laten leven. Nee het aanpassen van de medemens staat voorop. Ikzelf eet amper vlees niet omdat ik dat een prio vind maar omdat ik groente fruit sla etc lekkerder vind. Maar ik zal nooit iemand anders in een hoek duwen en ze dwingen om mijn visie te volgen.
      Jammer dat de Sjw steeds meer opduiken en zo lastig weer in hun vier wanden worden geplaatst zonder dat ze anderen moeten duwen in hun denkwijze. Of te wel ik wil dus jij doet denkwijze. Vraag me af of Diane ook uitvaarddiensten walgelijk vind. deze verdienen ook aan een ander zijn dood. Deze mensen zijn nodig en ook de boeren zijn nodig.want zonder hun overleeft de industrie niet. Wat grappig is dat de vegas zelfs hun eigen eten niet snappen. De landerijen worden bemest met de uitwerpselen van de dieren op de boerderijen. Zonder dat ook geen wortels mais etc etc. Ik zou zeggen tegen de vega;s ga eens leren en langs bij de boeren zonder vooroordelen (hoe lastig het ook zal zijn voor hun) ik deed het en heb veel geleerd. jammer dat dat de meeste niet zeggen kunnen. Want vooroordelen zijn makkelijk in het zelfbeeld dan de werkelijkheid.

    • Normaal denkend ?

  3. Wanneer ergens een markt voor is worden deze zaken geproduceerd.
    In de EU zijn er mensen die Konijnen eten dus is er een marktvraag.

    Deze konijnenhouder levert zijn product dus n.a.v. deze vraag, net als een biologische tuinder op de best mogelijke manier Sla Produceert voor de consument.
    Mag een Konijnenboer dan niet trots zijn op z’n product omdat er toevallig mensen zijn die het zielig vinden dat konijnen voor het vlees en secundair bijkomend bont geslacht worden?
    Als Sla Rijp is snijd men de Wortel ook af en word ie opgegeten.

    Ik heb er geen probleem mee dat mensen vegetariër of veganist zijn, dat is hun vrije wil.
    Het lijkt mij dan zeker zo fair om ook de vleeseter in z’n waarde te laten en ook de marktketen die hun bedient.
    Deze mensen hebben gewoon een goed draaiend bedrijf en daar mogen ze gerust trots op zijn.
    Kortom, hou je van Konijnen als Knuffelbeest en Sla als eten, lees dit verhaal dan niet maar wel dat van de biologische tuinder.

    • Roy
      Heel goed geschreven!

  4. Ik ben geen vegetariër en heb er ook geen problemen mee dat dieren gefokt en geslacht worden om gegeten te worden. Wat ik wel heel sneu vindt is de leefomstandigheden van deze dieren. Ga dan ook niet in zo’n interview doen alsof het de gelukkigste dieren op aarde zijn die het heel goed hebben. Zwijg daar gewoon over, want dat zijn leugens.

    • als een dier niet gelukkig is , dan glanst zijn vacht niet, dan eet ze niet en ligt ze weg te teren van verdriet. Al deze zaken zie ik niet, dus zijn ze gelukkig. Denk je dat elk konijn in de natuur nu lekker in zijn vel zit, in de kou, in de regen en zoeken naar eten.

    • En vatbaar voor allerlei ziektes door inteelt etc.
      Zelf heb ik enkele redenen om geen vlees te eten,in vind wel dat ieder mens daar vrij in moet kunnen zijn.
      Ook bij het telen van groeneten etc. komen er, noodgedwongen dingen kijken welke niet goed zijn voor mens en/of milieu.
      Het is, mijn inziens, nodig om niet op alle slakken zout te leggen.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie