Skip to content

Stand van zaken Pilot Leegstand en enquête Winkelmonitor

Redactie
25 januari 2019 | 19:00

Advertentie

Eind maart 2018 ontving Nederweert een subsidie van de Provincie voor de uitvoering van de Pilot Leegstand. Er is fysiek nog niet veel zichtbaar voor de buitenstaander. Achter de schermen is er echter het nodige werk verzet door de werkgroep Pilot Leegstand. Ook wordt er nu een enquête onder alle ondernemers gehouden voor de Winkelmonitor Plus. Hiermee wil de werkgroep gegevens verzamelen over de ontwikkelingen in het centrum, zodat dit hen de mogelijkheid biedt om op deze ontwikkelingen in te spelen.

Pilot Leegstand
De pilot is door de Provincie opgezet om leegstand in winkelcentra te verminderen. De verschillende pilots in Limburg moeten nieuwe initiatieven opleveren voor de stimulering van winkelcentra, maar zijn ook vooral bedoeld om te leren van elkaar. Wat kan men doen om leegstand tegen te gaan? Welke aanpak is succesvol, maar kijk en leer ook van wat er niet werkt.

Aanjagen lokaal ondernemerschap
De pilot in Nederweert is gericht op het aanjagen van lokaal ondernemerschap. Dit doen ze door onder andere het opwaarderen van gevels/winkelpanden, het aantrekken van nieuwe ondernemers, het opstellen van een winkelmonitor en alternatieve pandinvulling. De pilot is een initiatief van de ondernemersvereniging Nederweert, Horecavereniging Nederweert, Vereniging van Vastgoedeigenaren Nederweert en de gemeente Nederweert.

Gevelsubsidie
Eind oktober is de gevelsubsidie aangekondigd en konden ondernemers en pandeigenaren zich hiervoor aanmelden. Er zijn 7 aanmeldingen ontvangen voor het opwaarderen van gevels/panden. Na een eerste selectie zijn er 3 locaties die op basis van de criteria in aanmerking komen voor de gevelsubsidie. De plannen voor deze locaties worden nu verder uitgewerkt en definitieve toekenning van de subsidies vindt eind februari/begin maart plaats. De uitvoering van de werkzaamheden moeten voor juli van dit jaar plaatsvinden.

Plaatsen van gevelschildjes
Een ander onderdeel van het opwaarderen van de winkelstraat is het plaatsen van ornamenten aan lichtmasten en gevelschildjes. De ontwerpen worden op dit moment technisch uitgewerkt en begin maart wordt er gestart met het plaatsen. Met de schildjes die elk lid van de ondernemersvereniging op de gevel krijgt, willen ze de verbondenheid en samenwerking symboliseren. Het ontwerp sluit ook aan bij de vele oude karakteristieke panden die het centrum van Nederweert kent.

Winkelmonitor Plus
In een reguliere winkelmonitor staan gegevens over de winkelmarkt opgenomen, zoals winkelvloeroppervlakte, aantal winkels, werkgelegenheid en dynamiek. De Plus die zij hieraan toevoegen, bestaat uit de ontwikkelingen die er spelen en het toekomstperspectief dat ondernemers zien. Met de Winkelmonitor Plus willen ze gegevens verzamelen over de ondernemingen en (winkel)panden in het centrum van Nederweert. Dit levert een duidelijk beeld op van de ontwikkelingen die spelen in het centrum en het biedt ons de mogelijkheid om in te spelen op deze ontwikkelingen.

Enquête invullen
Om deze winkelmonitor te vullen, vraagt de werkgroep aan ondernemers en pandeigenaren in Nederweert om een enquête in te vullen. De enquête is ook door de Ondernemersvereniging, Horeca Vereniging Nederweert en de Vereniging van Vastgoedeigenaren Nederweert verspreid onder de leden.

Ben jij als ondernemer of pandeigenaar niet aangesloten bij één van deze verenigingen? Dan kun je de enquête digitaal invullen. De Pilot Leegstand is gericht op het centrum van Nederweert. De winkelmonitor is opgestart vanuit de pilot, maar beperkt zich niet tot het centrum. Ook ondernemers van daarbuiten worden gevraagd om de enquête in te vullen. Dit kan tot 4 februari.

Actieve werving
De actieve werving is gericht op het aantrekken van (nieuwe) ondernemers voor leegstaande panden in het centrum. Er is een kleine werkgroep geformeerd die in gesprek gaat met pandeigenaren. De input uit de winkelmonitor vormt hiervoor ook een basis.

Heb je vragen over de winkelmonitor of over de pilot leegstand? Ook hiervoor kun je terecht bij de werkgroep actieve werving. Plannen voor het uitbreiden van jouw winkel of een eventuele verplaatsing naar een ander pand in het centrum? Of wellicht is jouw huidige pand eigenlijk te groot en zoek je een kleinere locatie? De werkgroep kan je bij dit alles ondersteunen.

Werkgroepleden
De werkgroepleden zijn Thijs Linsen, Henk Knapen, Frans Duits en Bram Thijssen. Zij houden de komende weken (t/m maandag 25 februari) een spreekuur op maandagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in het gemeentehuis van Nederweert. Loop gerust binnen als je meer wilt weten. Je kunt je melden aan de balie bij het gemeentehuis. Ook kun je rechtstreeks contact opnemen met één van de leden van werkgroep of je meld je via b.thijssen@nederweert.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie