Skip to content

Met moodboards op weg naar omgevingsvisie buitengebied

Redactie
23 januari 2019 | 10:00

Advertentie

Welke thema’s zijn cruciaal om het buitengebied Nederweert toekomstbestendig te maken? Die vraag stond centraal tijdens vier sessies waaraan ruim 60 belanghebbenden en belangstellenden uit de gemeente Nederweert deelnamen. Op een creatieve manier werd er gezamenlijk input geleverd voor de omgevingsvisie voor het buitengebied van Nederweert. Respect voor elkaar vonden de deelnemers het allerbelangrijkst.

MoodboardsAfbeelding sessie in Nederweert
Onder leiding van kunstenaar Rob Benders van Regentag werden er een aantal moodboards ontwikkeld. Dat zijn creatieve collages waar ideeën, gedachten en gevoelens een plek krijgen. De moodboards leggen de basis voor de nieuwe, gezamenlijk gedragen omgevingsvisie. Na een gesprek over de belangen en ontwikkelingen in het buitengebied en de rol die daarin verwacht wordt van de politiek, werd er een creatieve slag geslagen. Deelnemers maakten moodboards over de door hen zelf genoemde trefwoorden.

Groener en Belangen
Het trefwoord Groener leverde de volgende gevoelens en reacties op. ‘Het buitengebied is nu druk, viezig en vol. Er zijn veel verschillende kleuren aanwezig. Dat moet ombuigen.’ Bij het trefwoord Belangen realiseren de deelnemers zich dat er heel veel verschillende belangen spelen. Denk aan die van de overheid, van de agrosector, van de natuur, van bewoners, et cetera. ‘De overheid moet een brug slaan tussen die partijen.’

Verantwoordelijkheid
Bij het trefwoord Verantwoordelijkheid werd naar de overheid gekeken. ‘De overheid moet betrouwbaar én duurzaam zijn. Ze moet handelen op basis van voldoende kennis en (praktijk)ervaring.’

Creatieve geest
Behalve dat er hard gewerkt werd, waren de sessies ook leuk. Er is behoefte aan bijeenkomsten waar mensen samen over een bepaald onderwerp nadenken, discussiëren en vervolgens iets creëren. “Natuurlijk waren er deelnemers die het liefst zo concreet mogelijk zijn. Soms moet je de creatieve geest kietelen voordat je tot een plan of visie kunt komen”, aldus Benders. Op 12 december kwamen alle deelnemers samen in de raadzaal om van elkaar te horen hoe ze de sessies ervaren hebben.

Respect voor elkaar
Ook deze gezamenlijke discussie verliep energiek. Rob Benders kijkt met een erg goed gevoel terug op de bijdrage van de deelnemers. “Ideeën zijn uitgewisseld en nieuwe verbindingen werden gelegd. Uit de gezamenlijke afsluiting bleek dat de deelnemers respect voor elkaar het allerbelangrijkste vinden.

In gesprek
De sessies leverden ook op dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te zijn en te blijven over de uitdagingen en problemen die spelen in het buitengebied. Dit biedt een goede basis voor het vinden van oplossingen. “Kernwoorden zijn: constructief, we moeten het samen doen, verbinding tussen mensen, vitaliteit en veerkracht”, aldus Benders.

Projectpagina
De opgehaalde informatie en moodboards geven het projectteam richting bij het schrijven van de omgevingsvisie voor het buitengebied. Een uitgebreider verslag van de vier avonden en foto’s zijn te vinden op de projectpagina www.nederweert.nl/omgevingsvisie.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Oude-boerenbond-Staat-Nederweert-2
De initiatiefnemers gaan met de input aan de slag
19 september 2024 | 10:39
Pascal-en-Carla-van-den-Schoor-2
Boeren van Nederweert
19 september 2024 | 10:00
De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09

Advertentie