Skip to content

Goede bedrijfsvoering luchtwassers loont

Redactie
19 januari 2019 | 11:15

Advertentie

Naar aanleiding van geurklachten afkomstig van agrarische bedrijven met luchtwassers is in 2016 door de Provincie Limburg en de RUD Limburg Noord een pilot project opgestart. Hierbij zijn in de gemeente Nederweert 15 bedrijven onaangekondigd bezocht. Het doel van de controles was er primair op gericht om het naleefgedrag van de regelgeving rondom luchtwassers te verbeteren.

Controles
Uit de controles bleek destijds dat 40% van de bezochte ondernemers de regels rond het gebruik van luchtwassers onvoldoende naleefde. De meeste overtredingen waren licht van aard en hadden betrekking op gedragsvoorschriften. Uit hercontroles is gebleken dat alle overtredingen zijn opgeheven.

Kennis
De conclusie van de pilot was dat de overtredingen in hoofdzaak werden veroorzaakt door onvoldoende kennis van de werking en onderhoud van de luchtwassers. Hieraan wordt de komende tijd, in de tweede fase van dit project, meer aandacht besteed.

Hoe verder?
Om de kennis en betrokkenheid te verbeteren zal als vast onderdeel van toekomstige milieucontroles extra aandacht worden besteed aan de werking en het onderhoud van de luchtwasser. Agrarische bedrijven waar een luchtwasser aanwezig is, zullen hierover een brief, inclusief flyer met belangrijke informatie over luchtwassers, ontvangen.

Win-Win
Door een goede bedrijfsvoering van de luchtwasser wordt het milieu niet onnodig belast. Tevens betekent dit voor de ondernemer een aanzienlijke beperking van de kostenpost. Hierdoor kunnen onder andere veel onnodige reparaties worden voorkomen en wordt het stroomverbruik zo laag mogelijk gehouden. Daarnaast wordt de overlast voor omwonenden beperkt.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie