Skip to content

Gemeente en woningvereniging ondertekenen prestatieafspraken

Redactie
14 januari 2019 | 16:00

Advertentie

Onlangs hebben de gemeente en de Woningvereniging Nederweert de prestatieafspraken voor 2019 met een handtekening bezegeld. Hiermee geven ze samen uitvoering aan het woonbeleid van de gemeente Nederweert. Dit ligt vast in de regionale Structuurvisie Wonen uit 2014. Een belangrijke opdracht en ambitie: voldoende geschikte sociale huurwoningen voor mensen die hiervan afhankelijk zijn.

Samenwerkingspartners
De Woningvereniging Nederweert (WVN) en de gemeente maken al langer afspraken en zien elkaar als samenwerkingspartners. In de prestatieafspraken leggen ze vast hoe ze invulling geven aan de opgaven uit het lokale en regionale woonbeleid.

Belangrijke thema’s
Het woonbeleid ligt voor een belangrijk deel vast in de regionale structuurvisie Wonen, Zorg en Woonomgeving die eind 2014 is vastgesteld. Belangrijke thema’s uit die structuurvisie zijn:

  • Hoe zorgt de gemeente ervoor dat de bestaande woningvoorraad en de nog te bouwen woningen zo goed mogelijk aansluiten bij de behoefte?
  • Hoe geeft de gemeente Nederweert invulling aan de toenemende behoefte aan wonen in combinatie met zorg?
  • De woonbehoefte van bijzondere en kwetsbare doelgroepen, zoals statushouders
  • Het energiezuiniger maken van de woningvoorraad
  • Het organiseren van de leefbaarheid rondom het wonen

Waar gaan de afspraken over?
Onderwerpen die aan bod komen in de prestatieafspraken voor 2019 zijn o.a. het bouwen van nieuwe woningen, het omvormen en duurzamer maken van bestaande woningen en de leefbaarheid in de wijken. De woningvereniging geeft dit jaar voorrang aan het Carisplan: een plan voor maximaal 24 sociale huurappartementen op de hoeken van de Mgr. Kreijelmansstraat en de Harrie Carisstraat in Nederweert.

Inspelen op veranderende doelgroepen
Ook gaat de WVN aan de slag met een project om enkele bestaande gezinswoningen te splitsen in appartementen voor eenpersoonshuishoudens. “We zien dat onze doelgroep verandert. Er is steeds meer behoefte aan een ander type woning voor eenpersoonshuishoudens”, aldus directeur Corry Keulen van de Woningvereniging.

Verkopen en investeren
Om te kunnen investeren in nieuwe woningen en de aanpassing van bestaande woningen, verkoopt de woningvereniging nog een aantal gezinswoningen. Dit geeft starters op de koopmarkt een kans om een eigen woning te kopen. “Het aanbod van goedkope koopwoningen in Nederweert is namelijk heel klein. We hebben daarbij wel de afspraak gemaakt dat verkoop in de kerkdorpen afhankelijk is van de vraag naar sociale huurwoningen”, zegt wethouder Koolen.

Ook Wonen Limburg en huurders doen mee
In Nederweert is de WVN de grootste corporatie met bijna 1.500 woningen. Maar ook Wonen Limburg heeft woningen in Nederweert (78). Daarom doet zij ook mee aan de prestatieafspraken 2019. Net als een vertegenwoordiging namens de huurders, die mee aan tafel zitten. Ook Wonen Limburg zet in op een verdere verduurzaming van hun woningen en spant zich in om de leefbaarheid in de woonwijken te verbeteren.

Prestatieafspraken
Meer weten over de prestatieafspraken? Onderstaand kun je hier de inhoud downloaden.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie