Skip to content

Aanhouding terreurverdachten Weert: ‘Nederland aan grote aanslag ontkomen’

Redactie
10 januari 2019 | 12:32

Advertentie

De terreurverdachten welke eind september op de Trancheeweg in Weert én in Arnhem zijn opgepakt, stonden donderdag voor het eerst voor de rechter. In Rotterdam werd een pro-formazitting gehouden. ”Zonder twijfel kan ik zeggen dat Nederland aan een grote aanslag is ontkomen,” Dat zei landelijk terrorismeofficier van justitie Ferry van Veghel. De verdachten zouden een aanslag hebben willen plegen op een festival. Welk festival is niet bekend.

Bewakingsbeelden
Foto’s van bewakingsbeelden van een ontmoeting tussen de verdachten en een politie-infiltrant in een vakantiehuisje op de Weerterbergen zijn in bezit gekomen van RTL Nieuws en zijn vervolgens openbaar gemaakt. De infiltrant deed zich voor als leverancier van wapens. De hoofdverdachte bestelde bij hem een AK-47, pistolen, 20 handgranaten, zelfmoordvesten en een autobom. Volgens de infiltrant zou hoofdverdachte Hardi N eerst zoveel mogelijk mensen willen neerschieten en daarna zichzelf hebben willen opblazen.

Dag van de aanhouding
Toen de politie op 27 september 2018 met een speciale arrestatie-eenheid ingreep op de Trancheeweg in Weert, werd er door verdachte Waïl El A meerdere malen gepoogd om op het arrestatieteam te schieten. Dit lukte niet omdat de wapens die hij gebruikte onklaar waren gemaakt door de infiltrant.

Lekken onderzoeksinformatie
De officier van justitie stoorde zich dat de laatste maanden onderzoeksinformatie lekte richting de media. ”Als wij erachter komen waar het lek zit, zal dat stevige consequenties hebben,” zei van Veghel.

Rechtbank
De zes verdachten mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam. Vier verdachten werden opgepakt in Weert.

Foto: politie | Video RTL Nieuws

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie