Skip to content

Restauratie Lambertustoren vanaf april 2019 daadwerkelijk van start

Redactie
3 januari 2019 | 9:30

Advertentie

Op 5 september gaf de gemeente Nederweert de opdracht aan aannemer Laudy om de restauratie van de Lambertustoren te restaureren. Het bouwbord dat de klus aankondigt is onlangs geplaatst. “Een kleine mijlpaal omdat daarmee een lange tijd van voorbereidingen afgesloten is”, aldus projectleider John Metselaars. “Het lijkt of er de laatste maanden weinig is gedaan, maar achter de schermen is juist veel gebeurd.” De projectleider doelt onder meer op de vergunningenprocedures en tal van onderzoeken die daarvoor gedaan moesten worden. “Wettelijke verplichtingen waar we ons aan te houden hebben.” Nu alle procedures doorlopen zijn kan het stoplicht op groen.

In de steigers
De aannemer heeft opdracht gekregen, het bouwbord is geplaatst. Waarom wordt het werk nog niet uitgevoerd? Metselaars daarover: “Tijdens de restauratie wordt veel metselwerk en natuursteen vervangen. Hiervoor wordt de hele toren in de steigers gezet. Het huren van de steiger is een grote kostenpost. Herstel van het metselwerk is niet mogelijk als de temperatuur te laag is. De kans dat dit gebeurt, is tijdens de winter natuurlijk groot. De aannemer wacht daarom met de werkzaamheden tot na de winterperiode. Mocht de vorst invallen, dan is het risico namelijk groot dat de steiger een lange periode niet gebruikt wordt. Dit is erg duur.

Voorbereidingen
Volgens de projectleider wordt achter de schermen flink doorgewerkt. De tijd tot 1 april gebruikt de aannemer om het werk voor te bereiden. “Er moet namelijk nog veel gebeuren: de werkzaamheden worden gepland, onderaannemers worden gecontracteerd, er worden proefmonsters gemaakt voor de verschillende baksteen- en natuursteensoorten, er moeten materialen besteld worden, etc.”

Officiële start
De start van de daadwerkelijke restauratie is natuurlijk een historisch moment. Zodra de aannemer echt van start gaat, schenken we hier dan ook extra aandacht aan”, aldus de projectleider. “Dit doen we samen met de Provincie Limburg, het BPD Cultuurfonds en het Comité Herstel Lambertustoren. Zij dragen in belangrijke mate financieel bij aan deze restauratie.”

15 dec 2019 is de restauratie klaar
Op 15 december 2019 is het werk hoe dan ook klaar. “We hebben er alle vertrouwen in dat de aannemer de restauratie tot een goed einde brengt. Hierna zullen we het werk feestelijk opleveren”, aldus burgemeester Evers.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie