Skip to content

Lichtjes op oorlogsgraven Nederweert

Redactie
23 december 2018 | 16:00

Advertentie


Op steeds meer plekken in Nederland worden militaire graven tijdens Kerstavond verlicht met kaarsen. Dit is bijvoorbeeld het geval in Holten en vele andere begraafplaatsen ook in Nederweert.

Het begin
27 jaar geleden komt Leena van Dam uit het Overijsselse Holten op het idee om op Kerstavond kaarsjes te branden bij de graven op de Canadese begraafplaats in dit dorp. In haar geboorteland Finland is de traditie om tijdens Kerstavond een lichtje te ontsteken voor overleden naasten en het lijkt haar een goed idee om dit gebruik ook te introduceren in Holten. Zodoende verlichten kaarsjes vanaf 1991 jaarlijks de 1394 graven van de gevallen soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

En verder
Dick Jansen uit het Friese Burgum kwam op de gedachte, waarom geen lichtjes op meer oorlogsgraven in Nederland? Hij zette in 2015 een Facebook actie op met de gedachte als 15 tot 20 mensen dit ook gaan doen is dat mooi. Maar dat liep anders… de actie op de sociale media werd massaal opgepikt en door veel mensen gedeeld. De respons was ongelofelijk, op Kerstavond branden er in 2015 op meer dan 140 plaatsen in Nederland kaarsjes bij oorlogsgraven en vorig jaar al bij 263 oorlogsbegraafplaatsen. Een nieuwe Nederlandse traditie is

ontstaan
Honderden mensen zullen dus ook dit jaar weer bezig zijn om lichtjes bij duizenden graven neer te zetten. Voor hen die meer dan zeventig jaar geleden hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid.

Kaarsen in Nederweert
Ook op het Nederweert War Cementary in Nederweert gaan 361 lichtjes branden op Kerstavond 24 december. Jong en oud die mee willen helpen om de lichtjes aan te steken kunnen samenkomen op 24 december 2018 om 19.00 uur voor de ingang van de oorlogsbegraafplaats aan de Monseigneur Kreijelmansstraat. De initiatiefnemers Jairman Nicolls en Henny van der Steen beschikken op Kerstavond over windbestendige Finse kaarsen.

Een back Piper van doedelzakband Pipers Society Anam Cara zal op gepaste wijze het kaarsen aansteken muzikaal ondersteunen. In Pipers Society Anam Cara leeft de herinnering voort van het ooit eeuwen oude Schotse Cameronian Regiment. Op het Nederweert War Cementary liggen 23 Cameronians begraven. Zij sneuvelden in de omgeving voor onze bevrijding.

Burgemeester Henk Evers zal een ieders aanwezigheid op prijsstellen na een plechtig woord zal hij de eerste kaars met zijn familie aansteken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie