Skip to content

Centrumplan Nederweert weer stap dichterbij

Redactie
21 november 2018 | 8:34

Advertentie

Dinsdagavond besloot de gemeenteraad van Nederweert met een grote meerderheid om het bestemmingsplan voor de ontwikkeling van een supermarkt op de locatie Wijen ter inzage te leggen. Alleen de fractie Nederweert Anders stemde tegen. De fractie JAN, altijd fel tegenstander van het plan, stemde toch voor het plan. De overweging was het juridische onderzoek waar nog geheimhouding op rust. Het onderzoek maakt duidelijk dat het terugdraaien van de plannen de gemeente miljoenen zou gaan kosten.

Met dit besluit komt de ontwikkeling van het centrumplan in Nederweert weer een stap dichter bij. Het voorstel biedt ruimte voor het vervangen van de oude sporthal/meubelzaak door een moderne supermarkt, de aanleg van extra parkeerplaatsen én de bouw van sociale huurappartementen.

Hoofdelijke stemming
Met 14 stemmen voor en 3 stemmen tegen is er een grote meerderheid binnen de raad om de ontwikkeling van het Centrumplan Nederweert, in dit deel van het centrum, eindelijk in gang te zetten. Het bestemmingsplan maakt de ontwikkeling mogelijk waarvoor door het college van B&W een realisatieovereenkomst is gesloten met de ontwikkel-combinatie Rialto Vastgoedontwikkeling.

De raad toont volgens burgemeester Evers met dit besluit aan dat ze consistent besturen. “Hiermee worden eerder genomen democratische besluiten gerespecteerd” aldus de burgemeester. Wethouder Koolen gaf aan het begin van zijn beantwoording een duidelijk signaal. “Er moet nu een definitief besluit komen over de plannen en er moeten keuzes gemaakt worden. Het plan kent een lange geschiedenis en willen we bewoners, bezoekers en ondernemers blijven vinden dan is het belangrijk dat er duidelijkheid komt rondom de ontwikkeling van het centrum. Laten we het zien als een kans om het centrum aantrekkelijker te maken.”, aldus Koolen.

De fractie Nederweert Anders (3 raadsleden) leek in eerste instantie ook in te stemmen met het voorstel. Ze zagen het voorstel als -instemmen met het ter inzage leggen van het plan- maar niet dat ze akkoord zouden gaan met de inhoud. Nadat burgemeester Evers nadrukkelijk aangaf dat het beluit meer is dan het alleen maar goed vinden dat het college dit plan ter inzage legt, wijzigden de fractie Nederweert Anders hun stemgedrag: ze stemde tegen het voorstel. De overige raadsleden (14 stuks) stemden in met de voorstel.

Hoogte bebouwing 22 meter
De fractie JAN is bezorgd over de hoogte van het gebouw zo vlak naast het lage gemeentehuis van Nederweert. Volgens de fractie wordt nergens in de gemeente meer dan 4 bouwlagen, laat staan 22 meter hoogte, toegepast. De fractie JAN diende daarom een motie in waarbij ze het college opriepen om met de ontwikkel-combinatie in gesprek te gaan om nogmaals de hoogte te bespreken. “Hoogte is eigenlijk niet meer bespreekbaar en gezien de eerder vast gesteld wettelijke kaders ook niet meer wenselijk. Niet dat ik niet zou willen als wethouder maar de plannen zijn te ver” aldus wethouder Koolen. D66 was ook tegen de vijf verdiepingen en de 22 meter hoogbouw. Maar de fractie is overtuigd door het antwoord van hun eigen D66 wethouder. Nu nog praten over de hoogte van de plannen is niet meer opportuun. De plannen zijn in een te ver gevorderd stadium. De motie werd met 9 stemmen tegen en 8 stemmen voor, verworpen.

Ter inzage
Er zijn diverse onderzoeken gedaan voor het nieuwe bestemmingsplan. Denk bijvoorbeeld aan bodemonderzoek, onderzoek naar de in het gebied aanwezige flora en fauna, onderzoek naar verkeer en parkeren en geluid- en milieuaspecten. Deze onderzoeken zijn nodig om er zeker van te zijn dat het plan past binnen de geldende wet- en regelgeving. Uiteindelijk krijgt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan ter vaststelling voorgelegd. Voordat de raad hierover een besluit neemt, ligt het plan eerst voor een periode van zes weken ter inzage. Iedereen kan zijn zienswijze dan kenbaar maken.

Communicatie
Meerdere fracties riepen het college op om duidelijk met de bewoners van Nederweert te communiceren over de vervolg procedure en hoe bewoners bezwaar kunnen maken. Door namelijk ook in te stemmen met een zogenoemde “coördinatieregeling” wordt een verkorte procedure gevolgd. Hiermee vervalt één bezwaartermijn en kan de procedure sneller doorlopen worden.

Lees alles in het Dossier Centrumplan.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30

Advertentie