Skip to content

Bomenkap 190 bomen Leveroysedijk van de baan

Redactie
21 november 2018 | 11:09

Advertentie

De kap van 190 bomen aan de Leveroysedijk in Nederweert-Eind wordt heroverwogen. Dat heeft wethouder Koolen (D66) dinsdagavond tijdens de raadsvergadering toegezegd.

190 bomen kappen
Begin november maakte de gemeente Nederweert bekend om over 3,7 km langs de Leveroysedijk alle bomen te kappen, vanwege wortelopdruk in het wegdek. De kap zou vooral moeten gebeuren vanwege de verkeersveiligheid. Vooral op het eerste deel van de weg drukken de boomwortels het asfalt omhoog. Hierdoor ontstaan gevaarlijke hobbels voor fietsers en landbouwverkeer.

Verzet
Stichting Groen Weert (SGW) maakte gebruik van haar inspreekrecht tijdens de raadsvergadering. Ze verzochten de raad om dit besluit in heroverweging te nemen. “De bomen zijn belangrijk voor de natuur in het gebied en ze vangen bovendien fijnstof en koolstofdioxide op” aldus de stichting. Bij het behoud van de bomen blijft het buitengebied van Nederweert in balans. Bomen langs wegen vormen linten in het landschap. Zonder volwassen bomen en met steeds grootschaliger landbouw verliest het landschap nog verder aan kwaliteit. Vogels, insecten en vleermuizen hebben bomen nodig (biodiversiteit). Inwoners en ook toeristen kunnen genieten van deze bomen in het landschap. Ze bieden beschutting en zijn in alle seizoenen aantrekkelijk. Stichting Groen Weert werd als belangenorganisatie, tot teleurstelling van de stichting, niet betrokken bij het proces van besluitvorming.

Volgens SGW is maar bij enkele bomen de wortelopdruk groot. Desnoods worden deze bomen gekapt. Er ontstaan dan tevens nog ruimere passeermogelijkheden voor landbouwverkeer. Op een tiental andere plaatsen is het wegdek licht opgedrukt. Hier kunnen de kleinere boomwortels worden verwijderd. De grotere wortels kunnen op ca, 2,5m van de boom worden doorgezaagd zodat de boomstabiliteit behouden blijft .

Ook de fracties JAN en Nederweert Anders riepen het college op om het plan opnieuw tegen het licht te houden. Tijdens de vorige raadsvergadering zorgde de fractie Nederweert Anders ervoor dat het voorstel als agendapunt op de agenda van deze raadsvergadering kwam.

Kap van de baan
Met de toezegging van de wethouder is de kap van alle 190 bomen van de baan. Volgens wethouder Koolen is het eerste stuk vanaf de Kruisstraat echt onveilig. “Daar moeten zeker bomen weg. Maar voor het tweede deel is de weg minder onveilig en kunnen we bekijken of hier andere oplossingen voor zijn“.

De fractie Nederweert Anders heeft tijdens de begrotingsvergadering een voorstel in gediend om elke dag één boom in Nederweert te planten. Dit kon rekenen op unanieme steun van de raad.

Advertentie

1 Reactie

  1. Als we er nu wat aan doen blijft onze gemeente groen.
    Dat is het motto voor het groen in onze gemeente.
    Dit hoort bij het artikel van de bomenkap op de leveroyseweg.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie