Skip to content

Herborist vertelt over kruiden en Peelplanten

Redactie
11 november 2018 | 8:00

Advertentie

Op zondag 18 november is er weer een interessante lezing bij Buitencentrum De Pelen. Herborist Diana Vossen vertelt dan over peelplanten en kruiden en hun gebruik in vroeger tijden. Er zijn twee (dezelfde) lezingen; om 13.30 en 15.00 uur in de activiteitenruimte van De Pelen. Het Buitencentrum ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

Planten en kruiden van de Peel
Vaak lopen we er aan voorbij, of zelfs er over heen. Soms noemen we het onkruid, maar in de vrije natuur van onze omgeving zijn veel eetbare en geneeskrachtige kruiden en planten te vinden. Ook in De Groote Peel komen veel verschillende soorten voor. Diana Vossen uit Someren is Peelgids en herborist en zij heeft zich verdiept in de flora van dit bijzondere hoogveengebied. Ze geeft regelmatig excursies, workshops en presentaties.

Tijdens de lezing op zondag 18 november vertelt Diana over de naamverklaring, volksgebruiken en geneeskracht van wilde kruiden en planten die groeien langs de oude peelbanen. Haar verhaal gaat vooral over voedsel en gebruik in vroeger tijden. Je krijgt informatie die soms al eeuwenoud is en omgeven met oude verhalen en legenden. Wist je bijvoorbeeld dat er veel kruiden werden gebruikt in bier en ‘bitters’? En dat je kamille moet plukken voor 24 juni (St. Jan) omdat anders Petronella de Heks de bloemen komt besprenkelen? Een veel voorkomende struik met diverse gebruikstoepassingen is de ‘vuilboom’ ook wel ‘sporkehout’ genoemd. De naam vuilboom verwijst naar het feit dat de schors een laxerende, vuil afdrijvende werking heeft. Maar pas op; de schors moet eerst lange tijd gedroogd zijn want anders is ze giftig. En zo vertelt Diana nog veel meer leuke en interessante feiten en weetjes. Na afloop kun je een klein kopje biologische kruidenthee proeven.

De lezing duurt ongeveer 45 minuten en wordt twee keer gehouden in de activiteitenruimte van het Buitencentrum De Pelen. Let op: Er is een beperkt aantal zitplaatsen en reserveren is niet mogelijk dus wees op tijd. Deelname is een vrijwillige bijdrage.

Buitencentrum De Pelen, startpunt van natuurbeleving
Voor of na afloop van de lezing kun je nog een heerlijke wandeling maken in het Nationaal Park De Groote Peel en struinen door de winkel van het Buitencentrum. Hier vind je boeken, Streekproducten en leuke souvenirs. Voor een hapje en een drankje kun je bij de Peelkiosk en in de Peelboerderij terecht. Het Buitencentrum is op dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen
Foto boven: Diana Vossen.
Foto: Vuilboom oftewel sporkehout, een struik met veel gebruikstoepassingen door Marijke Vaes

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31

Advertentie