Skip to content

Ruim baan voor duurzaamheid en groen, elke dag één boom er bij in Nederweert

Redactie
8 november 2018 | 20:00

Advertentie

Op dinsdag 6 november is de begroting voor de Gemeente Nederweert vastgesteld. Ook is er gesproken over de energielabels voor de gemeentelijke gebouwen. Net zoals de eigen woningen moeten ook de gebouwen van de gemeente namelijk voldoen aan een groen label, het liefst categorie A (het meest duurzaam). Maar dat hoeft vanuit de landelijke overheid pas in 2030.

De Gemeente heeft besloten om die aanpassing al in 2021 te realiseren en zodoende als overheid het voorbeeld te geven. Daarnaast is een motie aangenomen om zo snel mogelijk te onderzoeken of en wanneer zonnepanelen op het gemeentehuis kunnen worden aangebracht. 

Zijn we er dan? Hebben we dan alles gedaan wat mogelijk is? Nee hoor, ook andere onderdelen van het brede spectrum van onze omgeving hebben aandacht gevraagd. Zo zijn wij het niet eens met het rooien van ruim 190, 80 jaar oude eikenbomen aan de Leveroysedijk. Deze bomen zijn belangrijk omdat zij ons landschap verrijken, fijnstof afvangen en ook voor de vogels en biodiversiteit in het gebied zorgen. Zij zouden moeten verdwijnen omdat zij het asfalt op de weg opdrukken en daardoor overlast veroorzaken voor het verkeer (fietsers, auto’s, landbouwverkeer)” aldus Nederweert Anders.

De Leveroysedijk (een belangrijke route voor jongeren die naar school gaan) moet veilig zijn. Daar is geen discussie over. Maar het weghalen van 190 bomen in combinatie met het verbeteren van het wegdek is daarvoor NIET de oplossing. Op 20 november gaat de gemeenteraad daar verder over praten.

Groen is belangrijk, ook op andere plekken. “Helaas zien we steeds vaker groen verdwijnen in onze Gemeente” aldus Nederweert Anders. Een motie van Nederweert Anders zorgt ervoor dat er in 2019 één boom per dag bijkomt in Nederweert (of een Tiny Forest). Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in zo’n buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het streven is om, minimaal 365 bomen in 2019 extra – aanvullend op de bestaande beplantingsplannen – te planten. “Nederweert Anders blijft gaan voor de duurzaamheid en extra Groen in de gemeente Nederweert“, aldus Jan van Nierop

Advertentie

3 Reacties

  1. Nou Nederweert Anders, Leveroy loopt kennelijk voorop. Het kent al 2 Tiny Forests. Wonderbaarlijk genoeg 2 tennisvelden groot met ook nog eens tot natuur omgedoopte kleedlokalen en kantine. Zo iets zal in het centrum van Nederweert niet mogelijk zijn, de Brugstraat werd al verbouwd voor er mos kon groeien. Zullen we de bomen op de Leveroyse dijk laten staan en in plaats daarvan het ‘Leivers Woud’ op het Huitje kappen?

  2. Inderdaad, laat de bomen op de leveroysedijk maar staan! En die tiny forests: Goed idee! Vroeger waren die er ook. Daar lag dan bijvoorbeeld zo’n bmx baantje in waar ik het eerder over had. Later is dat allemaal met de grond gelijk gemaakt en werd er gras ingezaaid. Makkelijker te onderhouden… Ik ben voor beboste plantsoentjes, met een leuk bmx baantje voor de kids erin.

  3. In Ospel is er een zee aan omgeploegde akkers en bestrate industrieterreinen, meer dan genoeg plaats voor een BIG Forest. Mooie zeef voor ale fijnstof die daar ronddwarreld.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie