Skip to content

Onbezonnen kap van 190 eiken langs de Leveroysedijk Nederweert

Redactie
8 november 2018 | 14:11

Advertentie

Donderdag 1 november heeft de gemeente Nederweert bekendgemaakt om over 3,7 km langs de Leveroysedijk alle bomen te kappen, vanwege wortelopdruk in het wegdek.

Stichting Groen Weert (SGW) heeft via  de verantwoordelijke wethouder het college verzocht om dit besluit in heroverweging te nemen. Tevens zet  SGW vraagtekens bij het democratisch proces m.b.t.  deze rigoureuze ingreep. Ook vreest SGW voor een precedentwerking m.b.t. andere landwegen.

Stichting Groen Weert
Stichting Groen Weert werd als belangenorganisatie helaas niet betrokken bij het proces van besluitvorming. In een  gesprek dat SGW dezelfde dag had met wethouder Frank Voss (Nederweert Anders) bleek  dat bij het besluit helemaal geen rekening is gehouden met de waarde van de bomen en  met de opbrengsten van de ecosysteemdiensten die de bomen leveren over een periode van 30 jaar (opvang fijnstof, opname van CO2 etc.). Zoals men een huis niet tegen de sloopkosten verkoopt  maar volgens de waarde, zo moet men ook bij bomen rekenen. Dus niet alleen de rooikosten en de hout opbrengst tellen, maar ook de waarde en diensten van de bomen op lange termijn. Zodoende is sprake van een kapitaalsvernietiging van 2,3 miljoen euro (waarde 0,85 miljoen euro volgens NVTB en de ecosysteemdiensten  1,45 miljoen euro volgens TEEB). Hiermee zijn alle oplossingen met behoud van de bomen  goedkoper en beter dan de opties  waarbij de bomen gekapt worden.

Gezondheid
De gemeente kiest met de bomenkap voor een oplossing die slecht is voor de gezondheid van haar inwoners. Nederweert kampt immers met een fijnstofprobleem. Het duurt 50 jaar voordat nieuw geplante boompjes dezelfde hoeveelheid fijnstof kunnen opvangen en CO2 op kunnen nemen. Behoud van grote bomen is tevens cruciaal voor het klimaat. De afwegingscriteria voor de gemeente zijn Sober en doelmatig onderhoud. De term Duurzaamheid wordt slechts gebruikt in de betekenis van onderhoudsarm. De wensen van een aantal agrariërs lijken eveneens van grote invloed te zijn bij de drastische beslissing van het college.

Volgens SGW is maar bij enkele bomen de wortelopdruk groot. Desnoods worden deze bomen gekapt. Er ontstaan dan tevens nog ruimere passeermogelijkheden voor landbouwverkeer.  Op een tiental andere plaatsen is het wegdek licht opgedrukt. Hier kunnen de kleinere boomwortels worden verwijderd. De grotere wortels kunnen op ca, 2,5m van de boom worden doorgezaagd zodat de boomstabiliteit behouden blijft .

Nederweert wil na de kap nieuwe bomen planten in de  sloot vlak langs de weg. De groeiomstandigheden voor bomen zijn hier ongunstig; er zal  geploegd worden tot aan de nieuwe boompjes. 

Voorstellen
Door SGW zijn 3 oplossings-voorstellen ingediend waarbij vrijwel alle bomen behouden blijven. Een voorstel met  verplaatsing van de weg, verder van de bomen af. Een tweede voorstel  met het verplaatsen van de sloot achter de bomen tot ongeveer 5m vanaf de weg waardoor de aanwezige bomen meer wortelruimte krijgen en niet naar voedsel hoeven te zoeken onder het wegdek. Ook is het dan in de toekomst de mogelijk om hier aan de schaduwzijde van de bomen nog een fietspad  aan te leggen. Onjuist wordt nu in het voorstel van de gemeente vermeld (bericht De Limburger d.d. 1/11/2018) dat SGW een fietspad zou hebben voorgesteld aan weerszijde van de bomen . In het derde voorstel blijft de situatie zoals deze nu is. Alleen wordt het wegdek hersteld en voorzien van rode fietsstroken. Bij dit voorstel zijn de kosten minimaal. De fietssuggestiestroken en de bomen zorgen ervoor dat er langzamer gereden wordt. Ze geven, ook bij slecht zicht, geleiding aan het verkeer en dragen bij tot een defensief (=positief) rijgedrag. Zonder de bomen, of met jonge bomen, nodigt de weg uit tot sneller rijden met onveiliger situaties.

Bij het behoud van de bomen blijft het buitengebied van Nederweert in balans. Bomen langs wegen vormen linten in het landschap. Zonder volwassen bomen en met steeds grootschaliger landbouw verliest het landschap nog verder aan kwaliteit. Vogels, insecten en vleermuizen hebben bomen nodig (biodiversiteit). Inwoners en ook toeristen kunnen genieten van deze bomen in het landschap. Ze bieden beschutting en zijn in alle seizoenen aantrekkelijk. 

Advertentie

6 Reacties

  1. Zeker nog nooit daar gereden? Levensgevaarlijk of je moet 20 rijden.
    En er komen toch nieuwe bomen. Lekker makkelijk commentaar en bezwaar als je zelf geen gebruik maakt van de leveroijse dijk.
    Dus belanghebbenden met bezwaar prima, maar weer een belangengroepering of iemand van buiten, maak je druk om je eigen omgeving en laat ons een veilige weg krijgen.

    • Die dit besluit nemen zijn geen natuur liefhebbers. Waar blijft het welzijn van de dieren en de vogels?
      Gooi er een extra laag asfalt overheen inplaats van dat de bomen iedere keer weg moeten.
      Mijn slogan is: ALS WE ER NU WAT AAN DOEN HOUDEN WE NEDERWEERT GROEN.
      De bomen staan er al langer dan dat de weg is aangelegd.

    • Waar haal je deze ‘ wijsheid’ vandaan Margareth. De bomen zijn volgens mij aangeplant nadat de weg is aangelegd, en niet voor de weg. Of denk je dat ze toevallig in een rijtje gegroeid zijn. Een laag asfalt aanbrengen over de wortels heeft geen zin. De wortels zijn uiteindelijk sterker dan het asfalt en zullen opnieuw voor problemen zorgen

  2. Gewoon weg als dijk verhogen is toch geen probleem?
    Natuur staat voorop dan de weg.

  3. Schijnbaar telt het leven van een boom zwaarder als vd vele scholieren die er over de leveroysedijk moeten fietsen.
    Dit is een zeer drukke weg met veel verkeer dat de sluiproute pakt naar heythuysen.
    En ik vind idd weer z n groep die zich bemoeit met iets waar ze zelf geen last van hebben!!

  4. Ik ben ook niet voor onnodig kappen, maar hier is duidelijk een noodzaak.

    Ik heb ook een slogan:
    Natuur mag nooit voor een mensenleven gaan!

    Wanneer hier niets word gedaan om het omhoog drukken weg tegen te gaan, gaat dat gegarandeerd tot ongelukken leiden.
    Kappen dus en in / naast de banen of elders nieuwe bomen planten!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie