Skip to content

Film ‘de vlucht van de kraanvogels’ bij De Pelen

Redactie
4 november 2018 | 16:00

Advertentie

Filmvertoning door Cor Speek in Buitencentrum Staatsbosbeheer
Op zondag 11 november toont Cor Speek in Buitencentrum De Pelen de film ‘de vlucht van de kraanvogels’. Een prachtige film met spectaculaire beelden van deze majestueuze vogels tijdens de vogeltrek. Er zijn twee voorstellingen; om 13.30 en 15.00 uur in het Buitencentrum van Staatsbosbeheer aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Entree is een vrijwillige bijdrage.

De vlucht van de kraanvogels
De vlucht van de kraanvogels is een film van Cor Speek uit Geldrop. Hij laat beelden zien van bekende rustplaatsen tijdens de vogeltrek in Europa. Van Rügen, Diepholz, de Strabrechtse heide en De Pelen tot Extremadura in Spanje waar ze overwinteren of doortrekken naar Afrika. Op al deze plaatsen heeft hij opnames gemaakt. Al jaren houdt Cor zich bezig met het maken en vertonen van prachtige natuurfilms. Speek is sinds zijn jeugd gefascineerd door de natuur en dat is te zien aan de diversiteit van zijn filmmateriaal. De films die hij maakt hebben vaak een educatief karakter. Cor heeft deze, maar ook andere films, al eerder in het Buitencentrum vertoond; telkens onder grote belangstelling.

Zijn passie voor kraanvogels ontvlamde op 23 november 1997. Toen zag hij voor het eerst kraanvogels vliegen boven de Peel. Een groep van 32 kraanvogels streek neer op een pas geoogste maïsakker. Hun majestueuze vlucht en adembenemende roep hadden een grote impact op hem. Sindsdien bezoekt hij ieder najaar gebieden waar hij de kraanvogels kan waarnemen en filmen. In de film volgen we het leven van de kraanvogel als hij wegtrekt naar het zonnige zuiden. Er bestaan twee routes die de kraanvogels gebruiken tijdens hun trek. De film die je op 11 november gaat zien is vernieuwd met beelden uit 2017.

De presentatie wordt 2x gehouden in de activiteitenruimte van Buitencentrum De Pelen; om 13.30 en 15.00 uur. De film duurt 40 minuten en wordt ondersteund met ingesproken tekst. Na afloop volgt een aanvullend verhaal over de kraanvogel. Er is geen entree, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Let op: Er is een beperkt aantal zitplaatsen. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. Wees dus op tijd om teleurstelling te voorkomen.

Buitencentrum De Pelen, startpunt van natuurbeleving
Het Buitencentrum De Pelen ligt bij de ingang van Nationaal Park De Groote Peel. Voor of na de film kun je dus een wandeling maken in dit gebied. In deze tijd van het jaar zijn veel ganzen, onze ‘wintergasten’ en ook trekvogels te zien. Bovendien is altijd een kans dat je zelf overvliegende kraanvogels kunt waarnemen! In de winkel van het Buitencentrum zijn streekproducten, souvenirs en (natuur)boeken verkrijgbaar. Bij de inpandige horecagelegenheid, de Peelkiosk en in de Peelboerderij kun je terecht voor een hapje en een drankje. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen

Foto: Cor Speek

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie