Skip to content

170 jarige gaat voor revisie ‘onder het mes’

Redactie
1 november 2018 | 17:00

Advertentie

Sinds jaar en dag prijkt in de Sint-Lambertuskerk van Nederweert het monumentale Clerinx-orgel uit 1851, vernoemd naar de orgelbouwer Arnold Clerinx uit Sint Truiden (B). Generaties lang hebben inwoners van Nederweert, bewust of onbewust, kunnen genieten van de klanken van dit bijzondere orgel. In de voorbije 170 jaar heeft het orgel al veel meegemaakt en was het betrokken bij veel droevige, maar ook blijde gebeurtenissen binnen de Nederweerter gemeenschap. Het renovatietraject wordt gestart met een benefietconcert op donderdagavond 8 november a.s. om 20.00 uur in de Sint-Lambertuskerk.

Orgel
Het orgel van Nederweert is een z.g. mechanisch orgel met 2 toetsenborden (1 voor het hoofdwerk en 1 voor het rugpositief), daarnaast een 30-toons pedaal en koppelingsmogelijkheden om manualen en pedaal aan elkaar te koppelen. Het bestaat vrijwel geheel uit houten onderdelen die met schapenleer lek- en winddicht gemaakt zijn. Het pijpwerk (1663 stuks) bestaat deels uit houten- en deels uit metalen pijpen( orgelmetaal lood/tin). De laatste grote renovatie heeft plaatsgevonden in 1954 /1956 en je kunt je voorstellen dat het nog uit die tijd aanwezige afdichtingsmateriaal (schapenleer) van windvoorziening, windladen en balgen, mede ten gevolge van wisselend stookgedrag en klimaatbeheersing in de kerk, er nu niet best meer uitziet.

De toren en het kerkgebouw met inventaris zijn rijksmonument en zullen in de toekomst zeker niet zomaar gesloten worden. “We kunnen ons voorstellen dat het kerkgebouw in de nabije toekomst multifunctioneler gebruikt gaat worden. Het ligt dan meer voor de hand dat het gebouw steeds vaker ook gebruikt gaat worden voor muziek- en andere culturele uitvoeringen“. De Orgelkring Nederweert geeft hiervoor al sinds 2007 een voorzet waarbij een of meerdere keren per jaar prachtige orgelconcerten, meestal samen met andere instrumentale of vocale solisten, worden georganiseerd. Vrijwel altijd voor een vrije gave waarbij je achteraf kunt bepalen wat het je waard is geweest.

Restauratie
De afgelopen jaren zijn door deskundigen van de Katholieke Klokken- en Orgelraad rapporten uitgebracht m.b.t. de onderhoudstoestand van het orgel en op basis hiervan is aan drie orgelbouwers prijsopgave gevraagd. Door het parochiebestuur is hiervoor inmiddels subsidie aangevraagd en deze is toegezegd vanuit de gemeente, de provincie en enkele vermogensfondsen. Er blijft echter nog een substantieel bedrag over dat deels uit het kerkelijk onderhoudsfonds en deels uit te voeren acties moet komen.

Actiecomité
Tijdens een presentatie op 24 april 2018 voor de Heemkundevereniging Nederweert en overige belangstellenden m.b.t. de geschiedenis en toekomst van het Clerinx-orgel heeft zich, mede op verzoek van kerkbestuurslid Huibert Scheijven, een klein comité gevormd dat zal trachten middels acties en sponsoring het tekort aan te vullen. Hiervoor zijn vanaf nu nog ongeveer 1½ jaar beschikbaar. Het orgel wordt voorjaar 2019 afgebroken en vervoerd naar de werkplaats van de orgelbouwer waarna het geheel gerestaureerde orgel in 2020 weer terugkomt.

Het restauratie actiecomité bestaat uit de volgende personen:

  • Parochiebestuur: Pastoor Schuffelers en Huibert Scheijven 
  • Heemkunde: Jan Tindemans
  • Orgelkring Nederweert: Boy Hendrix, Evert Heemstra en Henk Sieben

Ze rekenen er op dat met hulp van de Nederweerter bevolking het tekort bij elkaar gebracht kan worden, zodat het Clerinx-orgel weer lang in volle glorie zal klinken. De aftrap voor de renovatie van het Clerinx-orgel zal, met een benefietconcert met vrije gave worden gegeven op donderdagavond 8 november a.s. om 20.00 uur in de Sint Lambertuskerk. Op deze dag zal het orgel voor de laatste keer, in concert en in de huidige staat, te horen zijn.

Dit concert wordt verzorgd door Marcel Verheggen, organist van de Sint Servaasbasiliek in Maastricht. Het uit te voeren programma wordt bij binnenkomst uitgereikt. Tijdens het concert wordt door het Parochiebestuur een (voorlopige) overeenkomst met orgelbouwer van Rossum ondertekend. Ze hopen op een grote opkomst, er zijn een aantal comfortabele stoelen beschikbaar. Zoals inmiddels gebruikelijk, is e.e.a. wederom te volgen op een groot projectiescherm.

Eventuele financiële bijdragen kunnen nu al gestort worden op rekeningnummer NL80 RABO 0135507227 t.n.v. Kerkbestuur Sint Lambertus Nederweert o.v.v. “Orgel”.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie