Skip to content

Aanhoudingen in Weert bij onderzoek naar terrorisme

Redactie
27 september 2018 | 19:37

Advertentie

De politie heeft donderdag zeven mannen uit Arnhem (3), Rotterdam (2), Huissen (1) en Vlaardingen (1) aangehouden vanwege een zeer ernstige verdenking dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. De verdachten zijn aan het einde van de middag in Arnhem en Weert aangehouden. Naar de overtuiging van het Openbaar Ministerie en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen.

Aanhouding in Weert
De verdachten in Weert werden volgens WeertdeGekste op de Trancheeweg klemgereden. Een speciale eenheid van de politie had de verdachten opgewacht. Nadat de verdachten waren klemreden steeg er een helikopter op vanaf een bedrijventerrein en werd er geschoten door de speciale eenheid. Daarbij is tenminste een iemand gewond geraakt, zo meldt een getuige. Er zijn een Franse bestelbus en twee personenauto’s in beslag genomen.

Onderzoek
In een maandenlang strafrechtelijk onderzoek heeft de politie zicht gekregen op een groep rond een 34-jarige man van Iraakse afkomst uit Arnhem, die in 2017 is veroordeeld voor poging tot uitreizen naar het strijdgebied van IS. De leeftijden van zijn medeverdachten lopen uiteen van 21 tot 34 jaar. Ook twee van hen zijn eerder veroordeeld vanwege een poging uit te reizen.

Het strafrechtelijk onderzoek is in april 2018 begonnen met informatie van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De man uit Arnhem zou volgens een ambtsbericht van de AIVD met een groep een aanslag willen plegen op een groot evenement in Nederland en veel slachtoffers willen maken.

In het onderzoek hebben het Landelijk Parket en de Landelijke Eenheid van de politie nauw samengewerkt met het Openbaar Ministerie en de politie in Oost-Nederland. De aanhoudingen zijn verricht door anti-terrorismeteams van de Dienst Speciale Interventies (DSI), die werd ondersteund door observatieteams en helikopters.

Aanslag
Het strafrechtelijk onderzoek heeft door de inzet van veel bijzondere opsporingsmiddelen een gedetailleerd zicht gegeven op de voorbereidingen door de verdachten. Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een evenement en op een andere plaats een autobom tot ontploffing te brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan.

De verdachten waren voor een aanslag op zoek naar AK47’s, handvuurwapens, handgranaten, bomvesten en grondstoffen voor een of meer (auto)bommen. Zij zochten ook mogelijkheden voor een training met vuurwapens en het gebruik van bomvesten. Het onderzoek kwam deze maand in een stroomversnelling vanwege vergaande vorderingen van de verdachten. Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van vijf handvuurwapens.

In het belang van het onderzoek mogen de verdachten alleen contact hebben met hun advocaat. De verdachten zullen vrijdag worden voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Advertentie

14 Reacties

  1. Goed werk van de opsporingsdiensten…..maar ik ben bang dat de grote klap toch een keer zal komen als er niets aan het open grenzen beleid wordt gedaan en er steeds maar meer islam aanhangers Europa en Nederland binnenkomen……….en zolang de overheid steeds maar weer blijft beweren dat……het niets met islam te maken.heeft.
    Het zal de dreiging niet wegnemen…..maar wel verminderen.

    • Extremisme is niet hetzelfde als Islam. Hoeveel moslims kent u, Harrie? Hoe vaak bent u met ze in gesprek gegaan? Of is uw kennis van, en mening over de Islam gebaseerd op het getetter van een zeker dik mannetje met raar kapsel uit Venlo?

      Plattelandsdenken, bang zijn van dingen die men niet snapt.

      Als 0.01% van alle moslims niet deugen, dan deugt 99.99% wel. En dat zijn mensen die hier een toekomst op (proberen te) bouwen en bijdragen aan een betere samenleving, al is het maar omdat ze ook belasting betalen.

      Maar nee hoor, ‘gooi de grenzen gauw dicht’. Zucht. Dat er van die kloothommels in de politiek actief zijn die angst en paranoia willen verspreiden met leugens en propaganda is 1 ding, dat er mensen zijn die deze zever geloven, bah.

      Al komt die “grote klap” will dat NOG niet zeggen dat moslims slecht zijn. De islam leer is echt niet meer gewelddadig dan de christelijke variant. Doe maar eens onderzoek, ga eens in gesprek met mensen van een ander land/geloof/levensstijl, misschien dat het dan niet meer zo eng is.

        • Deze personen waaronder Mtje…. die wegkijken van de werkelijke problemen …..en islam is zo een probleem…. want de aanslagen tot nu toe worden gepleegd uit naam van allah…..de islam dus …….zullen pas wakker worden als ze zelf met een aanslag geconfronteerd worden….en dan nog zullen ze zeggen dat …..het niets met islam te maken heeft.
          Juist door deze slapers wordt de veiligheid bedreigd.

          • Ze mogen mij en alles wat ik lief heb opblazen als dat betekend dat Nederland een vrij land blijft. Artikel 1 van de grondwet, heren. De basis van wat Nederland Nederland maakt:

            “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

            Zodra je daar aan gaat zitten frunniken, is het hek van de dam en zal de hele zaak in mekaar zakken.

            Wordt wakker, slaap lekker? Duidelijk Wilders aanhangers. Bah.

            Volgens mij zijn 99% van de aanslagplegers mannen, laten we die dan ook maar het land uitzetten. Of komt dat jullie niet uit? Gelukkig voor u is artikel 1 van de grondwet er.

            Ik merk wel dat het PVV volk zich hier graag samen een beetje aftrekt over die enge buitenlanders.. Ik ga er verder ook niet meer op in 🙂 Kleindenkende mensen, verschrikkelijk.

          • Als ik mijn buurman sla omdat ik boos werd van jouw uitspraken wie is dan schuldig? Harrie de anti islam man of ondergetekende die zegt dat het door preker Harrie kwam?

            Het gaat niet om Harrie en het gaat niet om de Islam. Het gaat om gefrustreerde mensen die een reden zoeken om hun gevoel, gedrag en uiteindelijke daden te kunnen plaatsen. Dat pedofielen in grote getale kans zagen om deel te nemen aan een katholieke club zegt dan wel iets over de “open grenzen” van Katholicisme. Maar niet of het een slecht geloof is. Het zegt vooral iets over de zoektocht van “de pedofiel”. Daar gaat het hier ook om; de zoektocht van “de terrorist”.

            En ja, grenzen kun je dicht gooien net zoals je een pedofiele priester uit het bisdom kunt zetten. Maar wat als ze dan trainer worden bij de voetbalclub? Is dat minder erg omdat jouw kind toevallig niet op voetbal zit?

            Als deze 7 personen niet in Neder;land maar in Belgie hadden gewoond dan hadden onze opsporingsdiensten ze niet in de gaten gehad. Wie hadden we de schuld gegeven als ze dan wel in Nederland een aanslag hadden gepleegd? De belgen, de Islam of datgene wat deze 7 personen zo gefrustreerd heeft gemaakt?

            Juist door dit opgehitst gedrag wordt de samenleving bedreigd.

      • Wegkijker!
        Natuurlijk is niet elke moslim slecht, maar tussen de groep wat hier binnen komt zitten rotte appels. (Jouw 0,01% staat helemaal nergens op). Hoe meer er binnen komt hoe meer rotte appels.
        Islam is niet per definitie vredelievend of vijandig. Dat ligt aan de interpretatie van de moslim. Dus ja er zijn ook gematigde goede moslims tussen het tuig wat hier binnen komt.
        Hot gros (80%) zijn alleenstaande jonge mannen waarvan er veel voor problemen zorgen (onze linkse pers noemt dat meestal verward). De overige echte vluchtelingen mogen wat betreft best tijdelijk blijven.
        Uitgeprocedeerde asielzoeker ( vaak “vluchtelingen” uit veilige landen) krijgen de mogelijkheid om te verdwijnen in illegaliteit. Met onze D’66 rechters komen we ook niet echt verder. 3 maanden de-radicaliseren zet niet echt zoden aan de dijk. Dus die klap gaat zeker vroeg of laat komen.
        Vandaar ook huidig dreigingsniveau.

        Ik ben ook niet kapot van Wilders. Op de huidige weg doorgaan is vragen om ellende.
        Wat mij betreft mogen alle religies verboden worden. De zijn (in deze tijd met de islam met stip op 1) bron van veel ellende.
        Als er echt zo’n goede almachtige God of allah of wat dan ook was, waarom is er dan zoveel ellende op deze aardbol.

        En over kleindenkende mensen: kijk heel goed in de spiegel.

      • @Pierke /29/09/2018 op 18:45:..Wat ook niet veranderd is, is dat je maar een hele kleine groep nodig hebt om onrust te zaaien.Duitsers waren niet allemaal nazi’s, slechts 10% van hen, maar allen hebben ze samen 60 miljoen mensen gedood!…. Sterven voor de zaak van de ISLAM in een fysiek gevecht (de jihad) is zelfs de enige manier om zeker in het paradijs te komen.„ Allah zal de strijders boven stilzittenden doen uitblinken door een grote beloning”-cf. Koran 4, vers 95…

        • Weet wat je zegt want het klopt niet.
          Dat ze geen lid waren van de NSDAP betekent niet dat ze niet hebben meegedaan aan de massa executies.
          Een mythe die graag door vele in leven wordt gehouden is dat de SS moordpartijen heeft uitgevoerd. Er is echter veelvuldig bewijs dat de gewone Duitse soldaten net zo hard hebben mee gemoord op onschuldige burgers. Over dit meedoen werd ook openlijk over naar huis geschreven vanwege de noodzaak om deze moorden uit te voeren. Dit betekent ook dat het thuisfront weldegelijk op de hoogte was en daar op zijn minst stilzwijgend mee heeft ingestemd.
          Na de oorlog was het voor iedereen (geallieerden, Duitsers, ex-Duitse bondgenoten) makkelijker om de schuld alleen bij de SS neer te leggen. Er was een nieuwe vijand (Rusland), een te zware (mentale) schuld bij de Duitse bevolking zou contra productief uitpakken.

  2. Mtje zegt, Ik heb nieuws voor jou misschien moet je je oogkleppen eens afdoen.
    Kijk eens waar het allemaal mis gaat Zweden,Duitsland,Frankrijk en ook hier in Nederland de ene na de andere (verwarde persoon) en jij zegt valt wel mee.
    Droom lekker verder!!

  3. Zou zomaar eens flink wat bezoekers kunnen schelen daar in het Weertse. Voor wie gaan, wees waakzaam!!

  4. De Islam is niet het grote probleem, het echte probleem zijn mensen zoals Mtje die wegkijken voor de harde werkelijkheid en de kop diep in het zand steken! En de cijfers die Mtje noemt, dat is de zaak bagatelliseren, de cijfers zullen eerder 30/70 zijn! Want het salafisme en het wahabisme, zijn nu binnen de Islam de snelst groeiende stromingen! En aan de linkse wegkijkers, 1 tip als jullie kleinkinderen hebben, stel jezelf de vraag, hoe ziet hun wereld eruit als mijn kleinkinderen net zo oud zijn als ikzelf!

  5. Mtje
    artikel 1 is ook van toepassing voor degene die in nederland te gast is.
    Indien ze dit niet accepteren, gaarne nederland z.s.m. verlaten


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie