Skip to content

Restauratie van de Lambertustoren kan beginnen

Redactie
7 september 2018 | 17:00

Advertentie

Na een lange periode van zorgvuldige voorbereidingen vond de aanbesteding plaats voor de restauratie van de Lambertustoren. De firma Laudy uit Sittard had de laagste inschrijving en mag de werkzaamheden uitvoeren. In de raadsvergadering van 4 september stelde de raad het krediet beschikbaar. De werkzaamheden moeten uiterlijk op 15 december 2019 klaar zijn. De totale kosten voor de gemeente zijn circa € 416.000,00. De overige kosten (circa € 334.000,00) worden betaald uit de opbrengsten van sponsoracties en subsidies.

Zorgvuldige voorbereiding
Aan de daadwerkelijke restauratie ging een lange periode vooraf van voorbereidingen. Dit komt enerzijds omdat de Lambertustoren een rijksmonument is. Het restauratieplan kwam daarom tot stand in nauw overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de Erfgoedcommissie Nederweert en het Kerkbestuur. Bij de restauratie moet de authenticiteit gewaarborgd blijven en moeten sporen uit het verleden behouden blijven. Deze vertellen immers de geschiedenis van de toren voor ons nageslacht. Hiervoor is een uitgebreid historisch onderzoek gedaan.

Natuurbeschermingswet
Daarnaast zijn we volgens de Natuurbeschermingswet verplicht te onderzoeken of de restauratie geen beschermde planten en dieren verstoort. Uit een eerste onderzoek bleek dat er mogelijk vleermuizen zitten. Vervolgens is dit onderzocht en is er een maatregelenplan geschreven om verstoring te voorkomen. Uiteindelijk is voor het restauratieplan en maatregelenplan een uitgebreide vergunningsprocedure doorlopen.

Subsidie en sponsoracties
Vanuit de inwoners is er een steuncomité opgericht (Vrienden van de Lambertustoren), dat acties organiseert voor het behoud van de Lambertustoren en zo geld inzamelt. Dit comité stak veel vrije tijd in het organiseren van talloze leuke acties. De gemeente is hun hier erg dankbaar voor. Daarnaast wordt de restauratie mogelijk gemaakt door subsidies van de Provincie Limburg en het Bouwfonds Cultuurfonds. Door deze acties en subsidies is in totaal circa € 334.000,00 binnengehaald en komen de kosten voor de gemeente uiteindelijk uit op circa € 416.000,00.

Planning
De gemeente overlegt op korte termijn met aannemer Laudy om een werkplanning op te stellen en verdere afspraken te maken. In principe mag Laudy op korte termijn beginnen. Mogelijk dat de aannemer pas na de winterperiode start, omdat het tijdens vorst niet mogelijk is om metselwerk te herstellen. Uiteraard blijven we u op de hoogte houden van de voortgang.

Advertentie

7 Reacties

  1. Het valt me op dat er zo weinig reacties verschijnen over het inzamelen van de “vrienden” van de Sint Lambertustoren. Voelt de burger zich er totaal niet bij betrokken, of wat zou de reden toch zijn? Nederweert24 is toch een fantastisch medium om meningen kenbaar te maken?
    Deze tussenstand geeft weinig duidelijkheid, maar een tussenstand is het in elk geval, waarvoor dank!

  2. Als je dat zo leest is de fondsenwervingsactie een groot succes geweest. Compliment aan alle mensen die geld hebben gegeven voor dit goede doel. Is er trouwens ook bekend welk deel van die 334.000 euro uit particuliere bron komt?

    • € 313.810,85 subsidie van de provincie en € 20.000 subsidie van het Bouwfonds Cultuurfonds. Conclusie is dus dat de sponsoracties niets hebben opgeleverd.

    • Helemaal niets???? Dat is toch wel heel sneu om te lezen. Het is inderdaad wel
      opvallend dat het sponsorresultaat zo lang onder de pet wordt gehouden. Dat deden ze daar in Ospel bij de restauratie vorig jaar heel anders. Transparantie wordt beloond, ook met donaties…..

  3. Wellicht moeten er nog onkosten van de het vriendencomité vanaf, je kan niet verwachten dat ze dat allemaal belangeloos doen Bromsnor en Mark!!

    • het zal toch niet zo zijn dat de kosten van de publiekscampagne groter waren dan de opbrengsten????

  4. Laten we er vanuit gaan dat de gemeenteraad alles een beetje in de gaten houdt voor wat betreft evt..kosten. Binnenkort zal het wel allemaal keurig gespecificeerd duidelijk worden gemaakt in de raadsvergadering.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie