Site pictogram Nederweert24

Gezond gewicht


Twee derde van de Nederlanders zou wel een aantal kilo’s willen afvallen. Maar is dat wel nodig? Wat is overgewicht en wat is ondergewicht? Alphega apotheek Nederweert geeft je advies over een gezond gewicht.

Overgewicht

We spreken van overgewicht als je lichaamsgewicht te hoog is in verhouding met je lichaamslengte. Uit onderzoek weten we dat overgewicht slecht kan zijn voor je gezondheid. Als je te zwaar bent, kost het je meer moeite om te bewegen. Je wordt sneller kortademig, moe en je transpireert meer. De kans bestaat dat je steeds minder beweegt en je steeds minder fit voelt.

Oorzaken
De belangrijkste oorzaak is te veel eten en te weinig bewegen. Als je meer eet dan je lichaam nodig heeft, worden de voedingsstoffen in lichaamsvet omgezet. Er kunnen ook andere factoren een rol spelen:

Gezond gewicht

Er zijn veel grafieken en tabellen die je alles vertellen over het ‘ideale gewicht’ dat bij jouw leeftijd en lengte past. De meest bekende is de Body Mass Index. Deze index berekent of het gewicht in verhouding is tot de lichaamslengte. Het geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht.
Je kunt de BMI berekenen met de BMI formule: gewicht (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). In de tabel hieronder vind je het advies bij de BMI-maat.

De BMI wordt gebruikt als afgeleide maat voor de vetmassa. Deze is minder goed bruikbaar voor kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met zeer veel spiermassa.

Tips

Op de website van Voedingscentrum vind je informatie over onder andere verschillende energie behoeften per persoon. Heb je naar aanleiding van bovenstaande nog vragen? Of wil je weten wat jouw Alphega apotheek voor je kan betekenen? Loop dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen, wij staan je graag te woord!

Tot de volgende keer,

Jack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl
Bezoek ons nu ook op facebook: www.facebook.com/apotheeknederweert

Mobiele versie afsluiten