Skip to content

25 jaar buurthuis ”De Smelen” en 70 jaar buurtschap Sluis 13

Redactie
7 augustus 2018 | 12:00

Advertentie

25 jaar Buurthuis “De Smelen” wordt gevierd met een feestavond op 17 augustus a.s. (op de vooravond van het jaarlijks countryfestival weekend) op het buitenterrein van “De Smelen” aan de Landbouwstraat 5 te Someren-Eind / Sluis 13. Het feest is voor iedereen die het jubileum mee wil komen vieren. Aanvang van de avond is 20.00 uur en duurt tot 00.30 uur. De Big Fun Band uit Someren-Eind gaat deze avond muzikaal opluisteren. Kaarten in de voorverkoop kosten € 5,00 en zijn verkrijgbaar bij de leden van het Stichtingsbestuur en bij Vestjens Belastingadviseurs & Administratieve Dienstverlening, Molenstraat 2 te Someren of via 06-10281994 / 06-20458304. Kaarten aan de dagkassa kosten: € 7,50.

Even terug in de tijd
Het bericht dat de school op 24 juli 1992, wegens leerlingentekort, gesloten zou worden sloeg bij de inwoners van Sluis 13 in als een bom. Waar de mensen destijds zo hard voor gevochten hadden, kon toch niet zo maar verdwijnen; het hart zou uit Sluis 13 worden gerukt. Het gebouw werd eigendom van de gemeente Someren maar deze wist er zo snel geen bestemming voor te vinden. Afbreken echter was ook geen optie. Mensen staken de hoofden bij elkaar en er werd een initiatiefgroep opgericht, bestaande uit Theo van Woerkum, Mies Hendrikx en de huidige voorzitter Henk Vestjens, om de mogelijkheden voor behoud en exploitatie van het gebouw te onderzoeken. Vele vergaderingen, berekeningen, informatie vergaren etc. is er aan vooraf gegaan voordat de initiatiefgroep zelf overtuigd was van de haalbaarheid. Het enthousiasme van de leden werd mede gestimuleerd door ondersteuning van Fons Aelberts van Stichting Samenlevingsopbouw Someren. Het werkte dermate aanstekelijk op de inwoners dat de belangstelling en betrokkenheid enorm groeide in de buurtschap. Dit alles resulteerde dan ook in de verbouwing van het pand tot een – voor de gemeenschap – passend en multifunctioneel buurthuis, later tot “De Smelen” gedoopt. De gemeente Nederweert deelde mee in de verbouwingskosten en de exploitatie van het buurthuis omdat een deel van Sluis 13 op Nederweerts grondgebied ligt.

Jubileumjaar
Er werd een Stichting opgericht, waarvan het bestuur uit: Theo van Woerkum: voorzitter; Mies Hendrikx: secretaris; Henk Vestjens: penningmeester en de bestuursleden Frans Leenders, Leo Drummen, Stien Rijkers en Francien Schröder bestond. Piet Geraerts werd aangesteld tot beheerder en is dat nu nog steeds. De eerste ingebruikname van het buurthuis was met Kerst 1993. Toen zong het pas opgerichte koor o.l.v. Harry Bennenbroek, voor het eerst de Nachtmis. De officiële opening van het buurthuis was op 18 maart 1994. Het gebouw dateert uit 1948, het eigenlijke ontstaan van buurtschap Sluis 13 dus 70 jaar geleden. Vandaar dat er besloten werd om 2018 aan te merken als jubileumjaar.

Activiteiten
Door de jaren heen zijn er enkele bestuurswisselingen geweest. Het Stichtings-bestuur bestaat momenteel uit: Henk Vestjens: voorzitter; Judith van den Biggelaar: secretaris en de bestuursleden Frans van Stipdonk, Christ van den Nieuwenhof en Toos Maas. Alle activiteiten in en rondom het buurthuis worden tot op de dag van vandaag nog steeds ingevuld door vrijwilligers. De volgende activiteiten vinden plaats: Een handwerkclub, een Sinterklaas-comité, hartreanimatiecursussen, een koor, countrydansen, jeu de boules club, fitgym voor ouderen, gymclub (o.a. yoga-oefeningen voor alle leeftijden), een buurtvereniging, een werkgroep met carnaval, Vrienden van Sluis 13 en wekelijks op zondagochtend óf een eucharistieviering óf een woord- en communiedienst. Verder is er de mogelijkheid voor verenigingen, koren, scouting en andere niet commerciële instellingen om het gebouw gedeeltelijk te huren voor overnachtingen.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie