Skip to content

Eerbetoon basiseenheid Politie Weert voor Rob Clement

Redactie
12 juli 2018 | 20:57

Advertentie

Rob Clement (51) uit Laar overleed 17 maanden geleden aan de gevolgen van een glioblastoom, de meest kwaadaardige vorm van hersenkanker die jaarlijks 600 mensen in Nederland treft.

Tijdens en na de crematie van Rob, in februari vorig jaar, werd er op zijn eigen verzoek geld ingezameld voor hersentumoronderzoek. Met de opbrengst heeft het laboratorium Radiotherapie van Maastricht UMC+ een zogeheten ‘shaker’ aangeschaft. Samen ging het gezin met vrienden, familie en bekende naar de Alpe d’HuZes, organiseerde een wijn- en spijsproeverij op vrijdag 13 april, een brunch op zondag 29 april en een benefietconcert in de Bosuil op 25 mei 2018.

Omdat de collega’s van de politie uit het basisteam in Weert niet mee konden doen aan de Alpe d’HuZes hebben ze met een aantal team’s meegedaan aan de Stadstriatlon in Weert. Rob was jarenlang betrokken bij dit jaarlijkse sportevenement in Weert. Dichterbij kun je eigenlijk niet komen. De team’s hebben 1560 euro opgehaald. Donderdagavond werd dit bedrag symbolisch overhandigd aan Léanne, de vrouw van Rob.

Hoeveel mensen overleven een glioblastoom?
Op dit moment zijn glioblastomen nog steeds ongeneeslijk.. Mensen die de diagnose glioblastoom krijgen, leven gemiddeld nog 15 maanden, ondanks de brede behandelmogelijkheden die we inzetten; waar mogelijk een operatie in combinatie met bestraling en chemotherapie. Het ziektebeeld is heel complex, diverse factoren spelen een rol. Vanwege de specifieke ligging in de hersenen is een glioblastoom vaak niet te opereren. En als dat wel mogelijk is, lukt het niet om alle kankercellen te verwijderen. In de randen van het operatiegebied blijven namelijk altijd cellen achter die makkelijk weer kunnen uitgroeien. Daarbij bestaat een glioblastoom uit genetisch verschillende typen tumorcellen die ook variëren in hun gevoeligheid op de ingezette behandelingen.

Deze combinatie van factoren zorgt ervoor dat de behandeling van glioblastomen nu nog een palliatief karakter heeft. Gericht op verlenging en vooral op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Samen met de patiënt en zijn familie streven we naar een optimale balans tussen deze twee.

Waarom is er nog relatief weinig geld beschikbaar voor hersentumoronderzoek?
In tegenstelling tot bijvoorbeeld borstkanker zijn glioblastomen zeldzame tumoren. Daarom is het moeilijk om grote subsidies te verkrijgen voor wetenschappelijk onderzoek. De patiëntenvereniging stophersentumoren.nl levert hiervoor sinds jaren erg veel inspanningen om landelijke onderzoeksinitiatieven te ondersteunen. Er is echter dringend meer geld nodig, in de eerste plaats om de biologie van glioblastomen beter in kaart te kunnen brengen. We hebben namelijk behoefte aan een gedegen biologische basis waarop we, hand-in-hand met farmaceutische bedrijven, klinische studies verder kunnen uitbouwen. Met als doel om patiënten succesvol te kunnen behandelen en uiteindelijk te genezen. Van dat ultieme doel zijn we helaas nog ver verwijderd.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30

Advertentie