Skip to content

Tijdreis: Rijksweg-Zuid

Redactie
24 juni 2018 | 10:00

Advertentie

De vergelijking van het oude en nieuwe straatbeeld is een mengeling van nostalgie, herinnering, spijt en herkenning. Voor deze aflevering van ‘Tijdreis’ ging onze vaste fotograaf Ton Frenken weer voor u op pad. De Rijksweg-Zuid is dit maal het toneel van handeling. Alfons Bruekers nam een duik in het archief van de Stichting Geschiedschrijving Nederweert en leverde een oude foto en het bijbehorende verhaal.

Kanaalhaven
De oude foto is een winters tafereeltje, gefotografeerd vanaf Brug Vijftien richting Weert. De foto is in 1942 gemaakt door Cees Roggeveen, verzetsman in Nederweert tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat de rij huizen op de foto zo ver weg neigt van de rijbaan heeft een historische reden. Ooit lag hier de Nederweerter kanaalhaven of Bassin, waar schepen uit de Zuid-Willemsvaart konden afmeren om beladen of gelost te worden. De haven was gegraven in 1825 en was samen met de aanleg van de Brugstraat en de brug over het kanaal bedoeld om een impuls te geven aan de economische ontwikkeling van de kern van Nederweert. Dat was te danken aan de initiatiefrijke burgemeester Adriaan Vullers van Nederweert. Op het gebied van bedrijvigheid en infrastructuur was hij een burgemeester met leiderschap en ondernemerskwaliteiten. Kwaliteiten die met uitzondering van een enkele na-oorlogse burgemeester eigenlijk zelden meer geëvenaard zijn geworden.
Na de verplaatsing van de oude Sluis Vijftien omstreeks 1922 zakte het kanaalwaterpeil ter plaatse enkele meters. De haven had toen geen functie meer en werd gedempt. Veel van de bedrijvigheid, zoals de overslag van steenkool, hout en veevoer bleef bestaan. Overslag vond toen plaats bij wat ‘De Lossing’ ging heten.

[image-comparator title=”Tijdreis Rijksweg-Zuid” left=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/06/bassin-oud.jpg” right=”https://www.nederweert24.nl/wp-content/uploads/2018/06/bassin-nieuw.jpg” width=”100%” classes=”hover”][/image-comparator]

Taxibedrijf
Het eerste huis aan de rechterzijde werd bewoond door Jan van Loon, afkomstig uit Steenbergen. Hij was scheepsjager van beroep (dat is nog eens wat je noemt een oud ambacht…). Hij huwde met de Nederweerter bakkersweduwe Joanna Boekhorst-van Lierop en bouwde in 1923 aan het bassin een nieuw huis met garage en tankstation. Jan had een van de eerste auto’s in Nederweert en runde een voor die tijd zeer bekend taxibedrijf. In de fronttijd van de Tweede Wereldoorlog (oktober 1944) werd Jan tijdens het voederen van zijn konijnen gedood door een granaatinslag. Bij de wederopbouw van het pand verdween de karakteristieke ‘Engelse dakkap’ en werd deze vervangen door een zadeldak. In 1964 werd de zaak overgenomen door de zeker niet minder bekende garagehouder Duijts. Vanaf die tijd herinnert menigeen zich ook de bushalte die zich op de voorgrond op de foto bevond.

Postkantoor
Daarachter het huis van Sjra Teunissen dat gebouwd werd in 1932. Een markant en typisch jaren ’30-huis met pyramidaal dak en in een stijl die tegenwoordig weer heel populair is. Sjra was directeur en kantoorhouder van het PTT-postkantoor en in die tijd was het nog zo dat de kantoorhouder zelf voor kantoorruimte moest zorgen, die zich dus ook bij dit huis bevond. In 1962 was Harrie Verreusel hier nog heel even kantoorhouder, waarna het postkantoor korte tijd werd bedreven vanuit de nabijgelegen Boerenbond in afwachting van het nieuw te bouwen postkantoor aan de Pastorieweg. Ook fenomenen als PTT-kantoorhouder en postkantoor zijn tegenwoordig uitstervende begrippen geworden.

Tempels Toon
Achter het huis van Sjra Teunissen is het 20-er jarenhuis van het echtpaar Peulen-Emonts te zien en helemaal achteraan zien we de geveltop van het eveneens nog bestaande statige pand dat we nog kennen als Hotel van Nieuwenhoven. Een eeuw geleden gebouwd door handelaar en ‘koopman in steenkolen en hout’ Antoon van den Boom (bijgenaamd ‘Tempels Toon’) en vanaf 1985 het domein van André van Nieuwenhoven.

Alfons Bruekers
Stichting Geschiedschrijving Nederweert

Advertentie

11 Reacties

  1. Mooi stukje geschiedenis maar de titel kan beter “Aan Vijftien” heten. In ieder geval de foto bij dit artikel is genomen op “Aan Vijftien” en ja “Hotel Van NIeuwenhoven” is wel “Rijksweg Zuid”. Hopelijk krijgt het artikel een 2e deel over het stuk “Rijksweg Zuid” aan de andere zijde van de Randweg.

    • Ja en nee, Bart. Tot 1961 heette dit gedeelte van Nederweert Rijksweg-Zuid en pas in dat jaar werd de straatnaam Aan Vijftien ingevoerd. Het is een goed idee om ook de andere zijde van de Randwegbrug een keer als thema te nemen. Heb je niet toevallig een oude foto, dan maken we daar een nieuwe foto en een verhaaltje bij. Mailen kan naar abruekers@hetnet.nl

  2. Mooi hoor! Het huis van mijn opa en oma mooi in beeld!

  3. Mijn grootvader Wiel Seuren had vanaf 1950 tot 1964 de garage, mijn oma deed de cafe die toen ook in het huis was.

    • Inderdaad Willem, goede toevoeging. Volgens het bevolkingsregister kwam Wilhelm H. Seuren er vanaf 1952 als gezinshoofd wonen. kan het zijn dat hij er tussen 1950-1952 alleen maar de garage had en elders woonde? In die tijd woonde er ook Felix Versnick, zegt die naam jou nog wat?

  4. Opa kwam vanaf 1950 naar Nederweert vanuit Venlo om het garagebedrijf te runnen. Zijn gezin volgde hem in 1952.
    De naam Felix Versnick zegt mij helemaal niets

  5. En je oma Willem had een cafe
    Je ging naar mam Seuren

  6. Beste Alfons, dit is net voor mijn tijd, ik ik kom van oorsprong uit Ospel!
    Maar als ik de foto goed bekijk, zie ik een soort van branding, klopt dat het water van het kanaal tot bij de voordeur kwam van deze huizen?
    Of is het gezichtsbedrog? Ik zie je reactie tegemoet.
    Ton Caris

    • Nederweert am See….. Nee hoor, het is gezichtsbedrog. Wat lijkt op de branding van de zee is in werkelijkheid de aan de kant geschoven sneeuw in de strenge winter van 1941/1942. Daar zijn trouwens ook mooie bewegende filmbeelden van, zie; https://www.youtube.com/watch?v=OAZtymz62gY

    • Alfons, dank voor je antwoord!

    • En een mooi filmpje!


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie